Новини от ПП АБВ

Румен Петков: В енергийния сектор нещата имат откровено драматичен характер

от в ПП АБВ Новини 05/10/2021

Страшно е, че енергийният министър не се смущава от разликата на цената на тока за износ и за вътрешния пазар, заяви председателят на АБВ Румен Петков. В коментара си пред медиите той добави, че паралелът между търговията с ел. енергия и търговията с газ – нещо, което не смущава и сегашния енергиен министър.

„През началото на януари 2014 г. е създадена Българска независима енергийна борса. В последствие Фондовата борса става едноличен собственик на капитала ѝ. КЕВР издава лиценз само на един борсов оператор за продажба на ел. енергия. Логиката е, че имаме ликвиден пазар със сериозни инсталирани мощности за производство на електроенергия от порядъка на 14 млн. мегавата. Съществуването само на един борсов оператор има логика, защото там са ангажирани, концентрирани ресурсите на АЕЦ – „Козлодуй“, „Марица Изток 2“ и всички останали. Тези държавни основни дружества предлагат през държавния орган – Енергийната борса, продажбата на ел. енергия“.

Петков обясни, че с природния газ се случва точно обратното и то при съвършено ограничен, граничещ с нулевия, обем производство на добив на природен газ. С промените в Закона за енергетиката от септември 2019 г. услужливо се въвежда организиран борсов пазар на природен газ без каквото и да е ограничение. Така се издава лиценз на частната българска енергийна търговска платформа през 2021 г., каза още той.

„Съвсем в реда на нещата това се прави паралелно със съществуващия вече газов хъб „Балкан. Тези лицензи са за период от 35 години, при 10-годишен лиценз за единствената електроенергийна борса. Какво имаме като практическа реализация? Газов хъб „Балкан“ кандидатства за лиценз за организиран борсов оператор за срок от 35 г. Капиталът на дружеството е в размер на 500 хил. лв. с едноличен собственик „Булгартрансгаз”. Имаме ангажимент на ЕК, мащабно търговско проучване и т.н. Българската енергийна търговска платформа е с капитал 50 хил. лв., собственост на български частни акционери. Използва се един и същ специализиран софтуер с този на хъба „Балкан“. Това не смущава този енергиен министър. По-фрапантната структуроопределяща зависимост е фактът, че същият специализиран софтуер в него „Булгаргаз” играе ролята на доставчик на ликвидност. „Булгаргаз” определя на кого ще предостави газа – на държавната компания или Българска енергийна търговска платформа това е сериозна предпоставка за корупционни сделки и зависимости“.

Румен Петков определи като очевиден факта, че този министър не може или е мотивиран да разбере всички тези пробойни в сектора.

„Допуска този тип действия, които оскъпяват достъпът на населението и икономиката до природен газ. Убийствена е съпоставката на цената на тока вчера за износ и на вътрешния пазар – 10о лв. разлика. 250 лв. изнасяме, а 350 лв. на вътрешния. Страшно е, че това не смущава министъра на енергетиката. Тоест в енергийния сектор нещата имат откровено драматичен характер. Защо е така? Повече от десетилетие и половина бавим изграждането на АЕЦ „Белене“, сега виждаме, че най-евтиният ток се произвежда в АЕЦ „Козлодуй“. Съзнателно със съучастие на правителството на Борисов се забави изграждането на интерконектора Гърция – България. По този начин българският газов пазар се лишава от азерския газ или поне не се получава в мащабите, в които имаме споразумение. Това обслужва гръцката компания DEPA. Всичко това е за сметка на българския потребител“.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.