Новини от ПП АБВ

Румен Петков в коментар за ден 1 на НС: Част от битката за правосъдие е с наведен гръбнак и услужливо присвити очи към главния прокурор и Борисов

от в ПП АБВ Новини 16/04/2021

Част от битката за правосъдие е с наведен гръбнак и услужливо присвити очи към главния прокурор и Борисов. Така председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира вчерашния първи пленарен ден. Той подчерта, че два въпроса основно са били на дневен ред, но не са намерили своето място в старта на новия парламент.

„Вчера трябваше да се решат два въпроса, ако действително искаме да покажем генерална промяна на атмосферата. Първо, вадене на главния прокурор от резиденция „Бояна“, поради липсата на аргументи да бъде настанен там. Второ, ликвидиране на звеното за защита на свидетелите, което е на разпореждане на главния прокурор, в този му вид. Там има 40 души, които се занимават с неговата персонална охрана. Това е абсурд“.

Петков добави, че това звено трябва да се изведе от подчиненост на главния прокурор и да бъде прехвърлено в Министерството на правосъдието, както и да бъде възстановена Националната служба за охрана и тя да бъде една единствена.

„Бяха създадени различни възможности, с което станахме за смях пред партньорските служби и което по същество създаде тази извратена атмосфера в охранителните звена на Републиката. Фактът, че този въпрос не беше поставен, показва, че тези, които говорят за смяна на главния прокурор, просто си му слугуват, защото другото искане в това предложение за промени в Конституцията е мандатът на главния прокурор да бъде ограничен от седем на пет години. Това също е въпрос, който не може да бъде решаван от обикновено Народно събрание. Всичко това се прави, за да се гарантира спокойствието на прокурор Иван Гешев“.

В коментара си за първия ден на 45-ото Народно събрание, Петков го определи като впечатляващ от гледна точка на лъжата, некоректността и спекулацията.

„Предложението за промени в Конституцията, което е внесено от Христо Иванов и група народни представители, от една страна е много грозна спекулация с очакванията на хората за радикална съдебна реформа, от друга страна издава вопиюща неграмотност. Предложението, което е направено, съдържа две неща, които са абсурдни, от гледна точка Конституцията и решенията на Конституционния съд досега, да бъдат извършени от обикновено Народно събрание. Първото е разделянето на Висшия съдебен съвет на два съвета – единият –прокурорски, другият – съдийски. Това е много ясно разписано в решение номер 3 от 2003 година на Конституционния съд, където е записано изрично, че нови конституционни органи се създават само от Велико народно събрание. Когато се правят такива предложения, трябва да е ясно, че от една страна се лъже обществото, от друга се демонстрира изключителна неграмотност и се спекулира с очакванията на хората за промени, които да създадат усещането за справедливост“.

Румен Петков, каза още, че в предложенията за промени в Конституцията изрично е залегнала идеята за лустрацията на лица, заемащи публични длъжности в държавната администрация. „Тази идея за лустрация е подписана от Велизар Шаламанов също, който е бил партиен секретар на военната единица ПОЛК, която е следвало да се противопостави на НАТО. когато такъв човек се ангажира с подобни текстове, трябва да сме наясно, че има готовност да предаде всичко, с което е свързан собствения му живот, стига да бъде добре днес“.

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.