Новини от ПП АБВ

Румен Петков в Плевен: Енергийната сигурност на България е била под голям риск. ТЕЦ „Марица 3“ е спряла работа, без да уведоми правителството

от в ПП АБВ Новини 28/02/2024

Състоянието на енергетиката ни е катастрофално. От края на миналата година фондът „Сигурност на енергийната система“ на два пъти уведомява писмено КЕВР и Министерството на енергетиката, не просто за негативни тенденции, а за катастрофалното финансово състояние на фонда в резултат на което, той не може да обслужва задълженията си към нашите компании в това число и към НЕК. Това всъщност е фондът, който се занимава с продажбата на квоти за емисии от парникови газове. Постъпленията в него от миналата година драстично намаляват и управлението на фонда ги определя като катастрофални. Това обяви пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков.

Петков разкри и събитие, случило се в една от двете американски ТЕЦ-а. На „Марица 3“, едната от двете американски централи, й изтече договора миналата седмица, подписан на времето от Иван Костов. Договор, с който ние се задължихме да купуваме електрическата енергия от ТЕЦ „Марица 1“ и „Марица 3“ при изключително високи цени. И се задължихме да им плащаме вредните емисии. Т.е. един удар върху „Марица 2“ и върху всички останали български въглищни централи, който практически ги прави неконкурентоспособни. След изтичането на този договор, „Марица 3“ трябваше да започне сама да си плаща вредните емисии и да продава своят ток на енергийната борса. Понеже за тях това очевидно не е изгодно, те просто спряха работа. В „Марица 3“ работят 400 човека, но ангажиментите на „Марица 3“ към осъществяването на енергийната сигурност на България са големи. Същата нощ в която „Марица 3“ спря работа, без предварително да е информирала българското правителство и държавните институции, министерството на енергетиката принуди ръководството на държавната „Марица 2“ незабавно да въведе в експлоатация допълнително един от реакторите, които бяха спрени.

Според компетентни източници, към този етап е имало срив в енергийната сигурност, но с изключително спешната професионална реакция на държавната централа се предотврати енергийна катастрофа в страната, която можеше да повлияе изключително негативно и върху бита и върху икономиката, поради факта, че ние имаме предприятия с 24-часов цикъл на работа. За сметка на това, „Марица 3“ е поискала от Фонда за възстановяване и развитие 1.3 млрд. лева. С тази сума, американската централа иска да изгради фотоволтаичен парк с батерии и други съоръжения. Т.е., нашите български пари, централата, която си позволи да посегне върху енергийната сигурност на страната, иска сега да заграби 1,3 млрд. с които да изгражда нещо от което без съмнение ще печелят собствениците. Намесата на енергийния системен оператор и ръководството на „Марица 2“ всъщност предотвратява енергийната катастрофа в страната. Следва сериозно да се замислим каква е перспективата пред нас“, допълни Петков.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.