Новини от ПП АБВ

Румен Петков в Плевен: В споразумението между „Булгаргаз“ и турската компания БОТАШ има серия от тревожни неясноти

от в ПП АБВ Новини 10/01/2023

В споразумението между „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания БОТАШ има серия от неясноти, заяви пред медиите в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. Той посочи, че от документа не става ясно какви са условията за достъп до терминалите и газопреносната мрежа – в Турция има и държавни и частни терминали. Петков обясни, че държавата ни е част от европейската газова инфраструктура с  гаранция за прозрачно ценообразуване на достъпа и преноса. От споразумението между българската и турската компании не става ясно нито на каква цена ще бъде осигурен достъпа и преноса, нито кои терминали ще ползваме. Тук няма гаранции за ефективен контрол и тревогата за това идва и от страна на бизнеса, каза още Петков.

Въпрос също е и „Булгаргаз“ ще провежда ли нови търгове за тези процедури, каза още председателят на АБВ и даде редица примери в тази посока за дейност на компанията в близките месеци, която буди съмнения откъм прозрачност и работа в интерес на държавата.

Неясно в споразумението остава и как количествата газ от Турция влизат в Европа – има ли договор между „Булгартрансгаз“ и БОТАШ така, че единствената възможна оперативна точка – „Странджа“ – да бъде част от европейската газова инфраструктура.

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.