Новини от ПП АБВ

След приключване на V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ,  проф. Холгер Рогнер и проф. Янко Янев бяха приети на среща от вицепрезидента Илияна Йотова

от в ПП АБВ Новини 09/10/2021

След приключване на V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ, организиран от АБВ, вицепрезидентът Илияна Йотова прие на среща двама от участниците в събитието – проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика и проф. Холгер Рогнер, водещ икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм.

На срещата с вицепрезидента проф. Янев и проф. Рогнер направиха предложение за създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Р България, чиято задача да бъде осигуряване на енергийната сигурност на държавата ни. Идеята е тази експертна група да бъде и в помощ за разработване на енергийна стратегия за гарантиране на енергийната сигурност и развитие на енергийния отрасъл, като същностен елемент от системата за национална сигурност до 2060 година.

Те представиха виждането на провелия се днес МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ за обезпечаване на енергийната сигурност и обвързване на работата на обектите в Маришкия басейн с гарантиране на изграждане на нови базови мощности, каквато е енергийната стратегия на България към този етап, както и включването в експлоатация на два нови ядрени блока.

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.