Новини от ПП АБВ

V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ, организиран от АБВ: Изправени сме пред енергийна криза. Необходимо е формиране на ясна, аргументирано защитена, национална позиция по отношение на българската енергетика

от в ПП АБВ Новини 09/10/2021

Необходимо е формиране на ясна, аргументирано защитена, национална позиция по отношение на българската енергетика, позиция, която да отразява и гарантира националния ни интерес и националната и енергийната ни сигурност и неотменимостта от изграждане на нови ядрени мощности. Необходимо е създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Република България. Изграждането на АЕЦ „Белене“ няма алтернатива. Това общо са изводите от проведеният днес V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от ПП АБВ, съвместно с Виенския център за Ядрена компетентност. В събитието участие взеха изтъкнати български и световни специалисти в областта на енергетиката, дипломати, представители на българските синдикални организации, представители на институциите, представители на политическите партии.

В изложението си председателят на АБВ Румен Петков очерта важността от създаване на експертна група от специалисти по енергетика към Стратегическия съвет към президента на Републиката, тъй като процесът трябва да бъде лидиран.

„Днес се намираме в ситуация, когато е под въпрос енергийната сигурност на българската икономка, българските граждани и на Европа. Намираме се в ситуация, в която сме длъжни повече от всякога да анализираме причините, заради които сме в това положение и можеше ли България днес да има друга съдба. От години българското население е най-бедното откъм енергетика в Европа. От години пред нашата икономика стоят въпроси. От години се водят едни дебати, зад които невинаги стои националният интерес. Днес, когато цената на газа главоломно расте, ние нямаме отговор защо пропуснахме „Син поток“, защо пропуснахме „Южен поток“, кой и на какво основание реши миналата година март месец да бъде променена формулата за определяне цената на газа. Продължаваме да слушаме заклинания относно „Белене“ – „за“ Белене, „против“ „Белене“, сеизмична ли е площадката, не е ли“.

„Във връзка със „Зелената сделка“ и насаждащите десетилетия мантри, че с изграждането на възобновяеми енергийни източници ние ще решим проблем, стигнахме до там, че в световен мащаб имаме инвестирани повече от 10 трилиона евро, с които сме постигнали 1,8% от произвежданата електроенергия в света. Тогава, когато тръгваме в една посока, без тя предварително да е експертно оценена и анализирана, се изправяме пред риска да бъдат изсипани едни огромни пари без да има резултат – нито за бита, нито за икономиката“.

„Много е важно да осмислим едно основно послание. Ние трябва да знаем какво искаме и да го аргументираме пред европейската общност, защото ние сме част от общността и трябва да престанем да се държим като хора, които могат да бъдат ръчно управлявани в една или друга тематика, особено когато става въпрос за националната ни сигурност – в случая енергийната сигурност“.

„Ще си позволя да представя само провалените проекти, които превръщат България от страна, която гарантираше газовата сигурност в региона и в Югоизточна Европа, в страна, която става все по-зависима от транзита през други държави. През 1998 година правителството на Иван Костов отказа изграждането на „Син поток“, който гарантираше доставка на руски газ по дъното на Черно море и от трансмисия за Турция с аргумента, че по дъното на Черно море няма как да се изгради тръба, Тръбата беше изградена и ние загубихме 16 милиарда кубически метра транзит за Турция. След това в различни периоди от време беше отказан „Южен поток“. За това една от основните отговорности лежи върху г-н Сергей Станишев. Под чужд натиск беше провален проект за 63 милиарда кубически метра. След като беше провален и този проект, с който лишихме и Европа от пряка доставка на руски газ, диверсификацията доби измеренията за доставка на руски газ за България и Европа през съседна Турция. Ние отново загубихме огромна възможност за транзитиране на газ със съседните държави, за сериозни приходи в бюджета от транзитните такси и мястото и ролята, които България можеше да има като гарант за енергийната сигурност в Европа. Сега получаваме транзитите за Сърбия, Гърция и Македония през турски поток и 3 милиарда кубически метра отново през Турски поток. През 2020 година Николай Павлов смени формулата за определяне цената на газа, който получаваме от „Газпром“. Тогава никой от правителството не излезе пред медиите да обяснят колко и как са намалили цената и колко положително влияние ще има това върху икономиката на България. Не знам дали някой получи пари от обещаните, Никой от тези медийни герои не излезе да обясни какво наложи“.

Проф. д-р Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена и изпълнителен директор на Международната академия за ядрена енергетика: Енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност

„Енергийната сигурност на една страна е най-същественият елемент от националната сигурност. Аз съм се опитвал две години да втълпя на президента, защото неговата институция отговаря за националната сигурност, че без енергийна сигурност в страната няма национална сигурност. Енергийната сигурност на държавата е онази, която дава национална сигурност“.

„Почти всички страни в Европа – по-специално в Източна Европа, се обръщат към ядрена енергия. Не знам защо в страната с повече от 40 години опит в ядрената енергетика – България, този въпрос не се повдига сериозно или се чуват смешни изказвания, които казват, че беленската площадка не може да бъде лицензирана. Не бива хора, които претендират за политически влияние и искат да печелят интереса на хората, да говорят глупости и да се изказват по теми, по които няма елементарна представа. Нищо и няма на беленската площадка. Не бива да се допуска такова нещо – да се изказват хора, които нямат представа, и да заблуждават общественото мнение. Всички страни в Източна Европа или имат атомна енергетика, или искат да имат такава“.

 

Проф. Холгер Рогнер, водещ икономист в областта на ядрената енергетика в света, асоцииран професор в Кралския технологичен институт в Стокхолм и старши научен изследовател в Международния Институт за приложен системен анализ в Лаксенбург, Австрия: Изграждането на АЕЦ „Белене“ няма алтернатива

„Вие (България, бел.) имате традиция и мощности за производство на енергия по този начин. Имате и линии за доставка, които са налице и това е един успешен сектор. Ако аз трябваше да преговарям от името на България, бих представил възможностите на „Марица“ и как може да се продължи целесъобразно с проекта „Белене“. Това е начин, по който вие може да изпълните собствените си цели както в енергиен, така и в социално-икономически план, а също и с броят хора, които ще бъдат заети в тези мощности. Инвестиция от 5-10 години в строителството на нови ядрени мощности би била лесно постижима за България и стабилна, защото не подлежи на рестриктивни регулации от Европейския съюз, касаещи емисиите вредни газове“.

 

Таско Ерменков, енергиен експерт: Изправени сме пред енергийна криза. Необходимо е държавата да се намеси

„Не само цените на газа, както виждаме цените на електроенергията също днес бележат рекордни нива в сегмента „ден напред“. Единственият начин, по който можем да смекчим тази ситуация, защото за избягване вече е късно да говорим, е държавата да се намеси. По примера на Испания, по примера на Гърция, където държавата пое определени ангажименти. Някои от елементите на енергийната политика на Унгария също не са за пренебрегване, така че има какво да се направи. Необходимо е първо правителството да се концентрира върху този проблем и да потърси широко обсъждане и консенсус по решенията, защото в противен случай те няма да имат ефект, тъй като винаги има недоволни.

Има силна връзка между високите цени на енергията и политиките на преход към чиста енергия. Естествено, тези цени не идват от само себе си, защото, ако в момента ние имахме още една базова мощност като АЕЦ „Белене“, нямаше да има проблеми с ликвидността на пазара. Когато подписвахме договорите за промяна на ценообразуването на газа миналата година и когато аз предупреждавах, че това е конюнктурно намаляване на цените и ни очаква огромен скок, ако тогава бяхме помислили каква формула да използваме, днес нямаше да сме в това състояние. Изобщо политиките, които водим в последно време са „политики на момента“, те решават въпроси, които са за момента. В енергетиката няма решения за ден, обикновено днес взети, те имат ефект след 10-15-20 години“.

Държавата разполага с редица инструменти – намаляване на акциза върху енергоносителите; Намаляване на данъците върху малката потребителска кошница, за да може потребителите да живеят по-добре; Компенсиране на домакинствата за едно определено количество електроенергия, която ползват; Освобождаване на най-бедните поне 6 месеца да не плащат електроенергията без тя да се изключва; Преминаване към дългосрочни договори на българските производители на електроенергията и големите потребители. Има много неща, но за тях трябва да седне и да се говори“.

 

Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум: Проблемът е, че когато ние се опитваме да решаваме нещо, което се нарича база на държавата, нямаме политическото мислене, отделено от икономическата реализация

„Въпросът за българската енергетика не касае просто енергетиката, а оцеляването на държавата. Проблемът е, че когато ние се опитваме да решаваме нещо, което се нарича база на държавата, нямаме политическото мислене, отделено от икономическата реализация. Ние гледаме, че това икономическо мислене е политическото разсъждение, върху което ние, като държава, сме ги подписали. 17 години по-късно ние вече сме членове, но нищо не правим като държава, се оказваме изненадани. Ако правим нещо трябва да наредим приоритетите си, без значение коя е политическата сила. Всички години в следващите 10 години трябва да имаме единно мнение и да правим централите“.

 

Румен Овчаров, енергиен експерт: Правят се опити за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения. Ако бяхме започнали да изграждаме АЕЦ „Белене“ така, както го бяхме предвидили – 2007/2008 година, тя вече щеше да работи и ефектът щеше да бъде видим“

„Причините за това, което се случва в енергетиката, са няколко и те имат фундаментален характер. Първото и основно е опитите за решаване на дългосрочни, стратегически проблеми с краткосрочни и неустойчиви решения. Това го наблюдаваме в световен мащаб и преди всичко в Европейския съюз. Либерализацията на енергетиката е нелогична и пример за псевдорешение. Това е псевдолиберализация в сферата на естествените монополи. Досегашните събития са стопроцентово доказателство. Либерализацията има смисъл там, където тя създава условия за конкуренция сред потребителите, производителите и условия за избор сред потребителите. Кое от двете се случва в България? Каква качествена разлика ще получим в услугата, която получаваме? Нула. Тази псевдо-либерализация е нещо, от което скоро ще стигнем до извода, че трябва да се откажем. Второто нещо е т.нар. диверсификация. Каква е ползата от диверсификация при един стабилен и добре работещ пазар, когато цените са добре формирани върху пазарна основа? Като трети ключов проблем – и в световен мащаб е отказът от развитие на ядрената енергетика“.

„В България имаме заложени бомби, които тепърва ще гърмят. Първата е бруталната дългова криза в енергетиката Като започнем от Националната електрическа компания с нейните 4,100 млрд. дългове, минем през БЕХ с неговите 2 млрд. дългове и 1 млрд. раздадени заеми. Стигаме до „Топлофикация София“, където положението е катастрофално. Три години бяха пропилени от Столична община, за да гледа в тавана и да се чуди какво да прави с новите мощности. Нищо не направи“, каза още той. „Сега ще започнем да се чудим какво да правим с „Топлофикация София“, оттам проблемът ще се пренесе в „Булгаргаз“. Населението ще изпадне в тежка ситуация и няма да плаща на „Топлофикация“ и ще стане неуправляем процес. Никой не разсъждаваше миналата и по-миналата година и сега в последния момент ще се чудим как ще реагираме. През следващата година изтича договорът с „Газпром“ и отново ще бъдем изненадани. Престъпно е отношението към ядрената енергетика. Ако бяхме започнали да изграждаме АЕЦ „Белене“ така, както го бяхме предвидили – 2007/2008 година, тя вече щеше да работи и ефектът щеше да бъде видим“.

 

Георги Първанов, президент на Р България (2002-2012 г.): Не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение

„Не съм енергетик, малко съм се докоснал и съм помогнал в енергийната дипломация в един важен момент за България. Участвал съм в безброй подобни дискусии. Пет са само на АБВ сигурно, междувременно в парламента, в други форуми. Ако някой, който се занимава с наука, направи една равносметка и тегли чертата какъв е ефектът от нашите дискусии, ще трябва да признаем, че той е минимален и клони към нулата. Не защото тук не се чуват добри, силни и работещи идеи, напротив“.

„Руският реактор в „Белене“, когато отиде в „Козлодуй“, няма да стане по-малко руски, но натискът е стратегико-психологически и икономически. Не са виновни външните партньори за нашето окаяно и унизително положение. Не искам да политизирам въпроса, но смятам, че това е една от най-важните причини, за да стигнем до тук.

„Голям е въпросът за отсъствие на политическа отговорност. Ако погледнем назад във времето, едни и съши са хората, които закриват проекти на Белене и в същото време откриват.

„Препоръчвам да бъде направен синтезиран вариант с конкретни предложение и част от позициите на Форума и да бъдат предоставени на президента и на министър-председателя. Служебно или не, правителството трябва да възстанови работата по проектите, а не да чакаме да се случи някакво чудо. Няма такова, само губим темпо. Знаете колко струва загубата на темпо в енергийната дипломация“.

За инициативата и провеждането на V МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ ПП АБВ получи поздравителен адрес от президента на Р България Румен Радев

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.