Новини от ПП АБВ

В заявление по ЗДОИ до Министерството на енергетиката АБВ настоя за наличната информация по Договора между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за доставка на ядрено гориво

от в ПП АБВ Новини 23/12/2022

В заявление по ЗДОИ до Министерството на енергетиката ПП АБВ настоя за наличната информация по Договора между АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус“ за доставка на свежо ядрено гориво.

Партията изисква документ, удостоверяващ лицензирането на ядрено гориво на „Уестингхаус“ за доставка за АЕЦ „Козлодуй“, в това число и за доставчика, или пък отговор за липсата на такъв.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков многократно заявява, че подписването на въпросния нормативен акт е противоконституционно, каквото е и становището на Агенцията за ядрено регулиране и на АЕЦ „Козлодуй“. Той е категоричен, че налице е груб натиск, а смяна на горивото за реакторите на ядрената ни централа излага на риск не само България, но и целия регион. В коментара си във фейсбук председателят на АБВ определя този акт като престъпление и изразява  съмнение, че горивото на „Уестингхаус“ притежава лиценз и за него липсва независим анализ.

Беше извършено най-голямото престъпление срещу ядрената ни енергетика.

Подписа се договор, за доставка на американско ядрено гориво, с цената на тежки престъпления.

Горивото е нелицензирано. Без анализ от производителите, за който сме им платили 5 милиона долара. Затова се лежи в затвора.

Когато горивото съсипе блоковете, ефектът от “Чернобил” ще ни се стори коледна закачка.

Г-н Радев, престъпниците имат имена. Но ще плащаме всички.

Осигурихте ни да внасяме ток, осигурихте ни режим на тока.

Позор.

ВИЖТЕ ПОЗИЦИИТЕ НА АЯР, МЕ, АЕЦ „КОЗЛОДУЙ“: DOC3 DOC1 DOC2

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.