Новини от ПП АБВ

Водачът на листата на „БСП за България” и АБВ Владимир Маринов участва в поклонението на загиналите тракийски деца в местността “Илиева нива“

от в ПП АБВ Новини 06/06/2021

Водачът на листата на коалиция „БСП за България” в област Хасково Владимир Маринов участва в поклонението на загиналите тракийски деца в местността “Илиева нива“  край село Глумово в община Ивайловград. Националният младежки тракийски събор  се провежда в памет на избитите деца на тракийски бежанци през 1913 г.

Владимир Маринов, заедно с областният председател на БСП-Хасково Емилия Масларова поднесоха цветя в знак на признателност пред монумента, символ на кървавите гонения.

„ Преди 108 години 200 невинни детски живота са прекършени тук, 200 погубени мечти. Сухата статистика се превръща в история за унищожени животи, пропилени съдби, разбити семейства. Кървяща рана в българското общество, която все още не е зарастнала. Миналото тук е било размирно и кърваво, но майчиният завет за бъдещето е да живеем в мир, разбирателство и взаимопомощ”, коментира Владимир Маринов.

На възпоменателната церемония присъства вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова.

„Ние отново сме изправени пред избор и този път той е да избираме управници, които знаят за тракийската орис и не са безразлични към това да се търси справедливост. Избор на добрите политици, които се грижат за добрите съседски отношения, но които са достатъчно твърди, за да поставят отново темата за Тракия.  Днес това е възможно и всеки, който твърди обратното, най-малкото не е коректен, да не кажем, че лъже. Това е нашият завет към тези, които имат желанието, имат волята и искат да управляват България. Защото заветът на всички тракийци „Прощаваме, но не забравяме” е въплъщение на истинския български дух –  да помним миналото, но искаме да градим и бъдещето. Искаме децата ни никога повече да не видят конфликти, да живеят в мир, да просперират, да имат бъдеще”, каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова.

Приветствие поднесе и  Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България, на церемонията присъстваха жители на общината и гости от различни краища на страната.

Програмата на днешния ден започна с поднасяне на венци и цветя в знак на признателност пред паметника на Капитан Петко Войвода в с. Плевун. Пред паметника на легендарния войвода прозвучаха тракийски песни. След церемонията Владимир Маринов, представители на листата на 29 МИР и  областният председател на БСП-Хасково Емилия Масларова запалиха свещ и се  поклониха пред иконите в църквата „Свети Пантелеймон“ . Историята на храма разказва, че  по време на метежа на Сенклер, защитавал английските интереси в европейска Турция, капитан Петко пристига в Плевен на 20 май с двама четници и четирима казаци. На 21 май 1879 година спасява селото от три хиляден башибозук.

След възпоменателните церемонии в община Ивайловград, коалиция „БСП за България” входира листата си за народни представители в 29 МИР – Хасково. Документите за регистрация бяха внесени в Районната избирателна комисия от водачът на листата Владимир Маринов, Смиляна Нитова, която е втора и кандидатите Иван Педев и Пламен Панев.

 

 

 

 

 

 

 

Здравей 👋
Радваме се да те видим

Абонирай се за нашия бюлетин, чрез който ще те информираме за всичко ново около ПП АБВ.

Ние не спамим! Запознай се с нашата политика за поверителност за повече информация.