АБВ-Варна с равносметка за постиженията и промените в партията

Facebook Twitter

След колективната оставка на националното председателство на ПП АБВ в лицето на Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков, партията вече е с нов председател -  Константин Проданов.

Оттеглянето на досегашното ръководство е предизвикано както от резултатите от изборите за президент, така и от необходимостта от радикална промяна. Тази промяна трябва да бъде не само в облика, а и в политиките на партиите, от гледна точка на промените които предстоят, това заяви на нарочна пресконференция Боян Димитров - председател на АБВ - Варна.   

Този акт, въпреки че предизвика известно напрежение в структурите, беше приет с разбиране от партията и след категоричната заявка от страна на ръководството, пристъпихме към номинации и промени в националното ръководство, допълни Димитров.

От номинираните 10 кандидати, единодушно е избран Константин Проданов – самостоятелен, независим политик с голям опит въпреки крехката си възраст, така описа новия председател Боян Димитров и го определи  като човек, който отстоява до край своите позиции, човек със собствен облик и собствени разбирания, завършил международни отношения, специализирал финанси в Япония и дългогодишен представител на световни банки. „Един изграден политик и специалист икономист в международен мащаб със сериозни политически възгледи, насочени към изграждането на силна ляво-центристка партия.“

Националният съвет на партията избра за заместник-председатели: говорителят на Парламентарната група на АБВ - Мариана Тодорова, говорителят на ПП АБВ - Трендафил Величков, председателят на Правния съвет към ПП АБВ - Марин Киров и члена на ИБ на ПП АБВ - доц. Христо Михайлов, а Изпълнителното бюро на ПП АБВ се увеличава от 17 на 21 души.

Водят се преговори за разширяване и на коалиционния формат, като в момента текат интензивни разговори с ПП Движение 21 на Татяна Дончева, добави Боян Димитров.

Самостоятелно и заедно с други парламентарни групи ПП АБВ е внесла 57 законопроекта, заяви доц. Георги Кючуков относно отчета на ПП АБВ в 43-то НС.

31 от внесените законопроекти са приети, 18 предстои да бъдат разгледани от комисии, 3 са отхвърлени и 3 са оттеглени. Бяхме изключително активни при контрола на изпълнителната власт, имаме 342 въпроса, предложили сме 8 декларации в името на парламента и 18 декларации в името на парламентарната група.

Дейността на АБВ се дели на 2 етапа: първия, свързан с управлението, а втория като опозиционна сила. Участието на АБВ в управлението не е било във формат на коалиционен партньор, а в подкрепа на приоритети и няколко основни цели, за осъществяването на които партията е смятала да спомогне.

Няколко неща бяха от значение за работата на АБВ в този парламент.

Първо бяхме против при разделяне на ВСС на две, политическата квота в съдийския съвет да бъде по-голяма от професионалната и се обявихме срещу подобно „яхване на прокуратурата“, за което отнесохме негативи, но поставихме на равна основа всички части на съдебната система.

Второто важно за цялата страна беше антикорупционния закон, който щяхме да подкрепим, но бяхме категорично против въвеждането на анонимни сигнали и се обявихме против възможността за оклеветяване на хора, които нямат нищо общо с корупцията.

Предложихме падане на прага за внасяне и валидност на референдумите, но това не се осъществи.

Доц. Георги Кючуков запозна журналистите подробно с всички направления в които АБВ е направила предложения за законодателни промени, като наблегна най-вече върху тези в сферата на образованието и здравеопазването.

Информация: chernomore.bg

Публикувано на 24.01.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков по телевизия ЕВРОПА: В очите на обществото изборите са опорочени

АБВ България

На тържествената клетвена церемония кметът на община Стрелча Стойно Чачов постави началото на втория си мандат

АБВ България

Любомира Ганчева по ФОКУС: Местната власт в България е нестабилна, от което може да очакваме политическа нестабилност и в страната

АБВ България

Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

АБВ България

Кметът на Стрелча Стойно Чачов: Държавата трябва да поеме ангажимента да спре децентрализацията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни