Ивайло Калфин във Варна: Държавният глава може и трябва да работи за преодоляването на демографската криза

Facebook Twitter

Във вътрешната политика има няколко  важни приоритета, по които държавният глава трябва неуморно да работи. Това са  демографска политика, регионално развитие, ръст на доходите и осигуряване на достъп до качествено здравеопазване и образование. Това заяви по време на среща с жители на гр. Варна кандидатът на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“  за държавен глава Ивайло Калфин. „Някои ще кажат, че тези политики не касаят работата на президента. Да, нито един от проблемите в тези сектори не  се решава пряко от президента. Но е факт, че никой от тях не се решава само от една институция. За тяхното преодоляване работят различни министерства,  различни нива на власт - централна, регионална. По тях се изисква съвместна работа на институциите. Когато  например говорим за доходи, за бедност, за грижа за възрастните хора, за младите семейства с ниски доходи, за безработните. Когато си задаваме въпроси като: „Защо децата отпадат от училище, защо го завършват, но не продължават или не работят по професията си, защо заминават в чужбина“, ние трябва да сме наясно, че това са въпроси, които засягат и икономика и социална политика, здравеопазване и образование. Изобщо, всички ведомства в държавата на централно и регионално равнище. Тук е и ролята на президентската институция. Тя може да е двигател, мотор, който движи непрестанно дебата по тези теми. Да направи така, че институциите да престанат да неглижират  проблемите, а да работят заедно за тяхното преодоляване“.

„Президентът не трябва да води война с правителството. Неговата институция трябва да е коректив, но и да може да работи с всички институции, с всяко правителство,  в полза на обществото, на българските граждани, които е крайно време да усетят, че ведомствата в държавата не воюват партийно помежду си, а стоят зад  интересите на обществото“, заяви още Калфин. Той подчерта, че президентството на практика е институцията, чийто ръководител на практика се избира с най-широката гражданска подкрепа и което трябва да настоява държавата да работи единно по своите приоритети.  „Държавният глава се избира с авторитета на повече от милион и половина избиратели. С този авторитет той може да настоява мнението му да бъде чуто и да бъде полезен за държавата си. Познавам президентската институция, изпълнителната и законодателната власт у нас. Познавам работата и на европейските институции. Затова казвам, че на нас ни е необходима консолидация зад единни национални цели, които да ни обединят. Цели, които да са  надпартийни и по  чиято реализация да се работи в дългосрочен хоризонт, без значение коя политическа сила е на власт“.

В заключение Ивайло  Калфин посочи , че една от основните функции на държавния глава е свързана и с международната дипломация. За пример той даде обстановката в Черноморския регион, в който цари напрежение, за което своя принос има и настоящият държавен глава Росен Плевнелиев.  „Имаме нужда от сътрудничество с държавите партньори. На нас ни трябва туризъм, трябва ни инфраструктура, енергетика, трябва ни културно сътрудничество. За всички държави, които са разположени около Черно море, то е богатство и възможности. Затова ние не трябва да позволяваме то  да се превърне в зона на напрежение. Нямаме интерес  от това и тук е ролята на президента, тъй като  той има преки отговорности по външната политика. Той не трябва да се ослушва от къде ще духне вятърът или да повтаря като папагал някакви мантри, вменени му отвън. В интерес на България, на НАТО и на ЕС е ние да имаме добри взаимоотношения с всички черноморски държави. В това число Турция, Украйна и каквказките страни. България е показала , че може да провежда европейски политики и в региона на Черно море. Тя може да го прави отново и това ще донесе спокойствие и ползотворно оживление за всички. Тогава черноморски перли като Варна ще могат да използват целия си потенциал - и икономически, и културен и образователен. Ето това трябва да е сред първите приоритети на президента, а не това което се случваше през последните пет години“.

Пресцентър на ПП АБВ

  • varna.23.10.2016.01.JPG

  • varna.23.10.2016.JPG

Публикувано на 23.10.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков в Шумен: Дебат „България на другия ден, България след Борисов“ трябва да се състои час по-скоро

АБВ България

Румен Петков: Полицията е получила неформално нареждане да извършва проверки по партийните централи с въпроси за участието на актива на партиите в протестите

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни