Ивайло Калфин: Президентската институция в България е обезличена

Facebook Twitter

На Генералната асамблея на ООН президента на България трябваше да постави въпроса за бежанците

„Президентската институция в България е страшно обезличена и тя отсъства от важните теми, които вълнуват хората“, заяви във Варна кандидатът на Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ и зам.-председател на ПП АБВ, Ивайло Калфин, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна.

Той посочи, че българското общество има нужда от обяснения за същността на президентската институция в хода на предстоящата предизборна кампания. „Ако си представим, че от утре няма да има държавен глава и президентска институция, това с нищо няма да промени живота на българите, което е много тъжно”, категоричен беше Калфин.

Според него дежурното обяснение, че президентът няма никакви правомощия, не е вярно. „Според мен една от важните дейности, които президентът може да върши в рамките на настоящите си правомощия, е свързано с бежанската вълна, една тема, която вълнува много нашето общество. Аз нямам никакво съмнение, че премиерът искрено иска да се намери решение на този въпрос, но този въпрос не се решава само с пари”, заяви Ивайло Калфин.

Той посочи, че наистина по границите на страната има нужда от построяване на още съоръжения, но въпросът трябва да се реши там, където му е основата. „Тук говорим не за процеси, на които не можем да въздействаме, да спрем войната в Сирия например, а за такива, на които можем да въздействаме по дипломатически път, а това е в преките пълномощия на президента”, обясни Ивайло Калфин.

Той каза още, че посещава Варна непосредствено преди началото на президентската кампания. „Все още сме в подготвителната фаза и организираме срещи с актива на партията от Варна”, добави Ивайло Калфин и изрази надежда, че в неделя ще стане ясна и кандидатурата на ПП ГЕРБ.

„На Генералната асамблея на ООН, която се проведе миналата седмица, президента на България трябваше да постави въпроса за бежанците и за създаване на бежански лагери на територията на Ирак и Сирия, защото там отива целият свят“, заяви още Клафин.

Той посочи, че на този форум е много важно какво се случва в кулоарите на ООН. „Когато аз съм водил българска делегация на Генералната асамблея на ООН като министър на външните работи съм правил по 40 – 50 срещи, защото там на място са всички лидери и важни хора, които ти трябват за да поставиш въпрос”, каза Калфин.

Той заяви, че обществото трябва да знае какви точно въпроси е поставил президентът Росен Плевнелиев на този форум, с кого се е видял и за какво е разговарял. По този начин президентската институция може да помогне на държавата за решаване на един много важен въпрос какъвто е този с бежанците”, увери Ивайло Калфин.

Според него, това че президентът не е свикал консултативен съвет заради бежанците е очевидно бягане от горещите теми. „Темата за президентските правомощия е за някой следващ президент и следващ мандат. Трябва да има широк дебат по темата дали Конституцията на трябва да бъде променена. Аз съм за повече правомощия на президента без обезателно да имаме президентска република. Важно е неговото вето да има реална стойност”, категоричен беше Ивайло Калфин. Според него и сега пълномощията на президента могат да бъдат добре уплътнени и той да върши видима работа и хората да усещат, че има институция, която е на тяхна страна.

Информация: Фокус 

Публикувано на 28.09.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ изложи пред председателя на КЕВР притесненията си от обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ

АБВ България

Румен Петков пред КРОСС: Този цинизъм в политиката отвращава хората

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с граждани на район „Подуяне“

АБВ България

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

АБВ България

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати, започва инициатива ББ trash challenge – без боклуци


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни