Константин Проданов с радикална идея за младите хора в Бургас

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Константин Проданов и кандидатите за народни представители от листата на Коалиция "АБВ-Движение 21" в града се срещнаха с представители на академичната общност в Бургаския свободен университет. С него бяха и водачът на листата в Бургас Румен Петков, областният лидер на партията Антон Коджабашев, който е втори в нея, д-р Веселина Дончева, която е на трета позиция, както и други кандидати за народни представители от Коалиция "АБВ - Движение 21".

"Този тип икономика ни обрича на бедност и на това младите хора да напускат един по един страната, понеже няма как да се амбицират хора, които са инвестирали време, енергия и пари да се образоват, да останат тук и да работят в най-добрия случай- в аутсорсинг индустрията. Така с висше образование, два чужди езика да отговарят на телефона и да казват – „Да, сър. Натиснете копчето и рестартирайте компютъра“. Да, за това се плаща малко повече от средното в страната и гарантира почивка на морето в Бургас или другаде по Черноморието за една седмица, както и последен модел смартфон, но ми се струва, че на младите хора им трябва нещо повече от това", заяви Константин Проданов.

Проданов, който е икономист по образование и е завършил в Япония, с точност разясни визията си за начина, по който младите специалисти да имат възможност за развитие.

„Аз лично смятам, че ако няма интелектуално предизвикателство, ако няма развитие, човек започва да се чувства подтиснат. Необходима е нов тип икономика, която да е високо продуктивна, като произвежда неща с висока добавена стойност, които външният свят иска да види. Ние не произвеждаме такива. Този тип икономика може да създаде тези работни места, които могат да задържат младите хора тук. Опираме до въпроса: Как? Този тип радикална трансформация не се случва от само себе си, а с активното участие на държавата. Държавата трябва да се ангажира активно, като инвеститор, който ще подбере няколко сектора, за които има ниша на световния пазар, където са световните тенденции. Такива сфери са например енергетиката, фармацията, но глобални тенденции са роботиката, изкуствения интелект, генното инженерство, големите бази данни. Всичко това изисква огромен ресурс, който не може да дойде от бизнеса, иска се база данни и по-дълъг инвестиционен хоризонт, което може да направи само държавата“, посочи той и подчерта, че  идеята на коалиция „АБВ и Движение 21“ за създаване на инвестиционен фонд със значителен капитал.

„Говорил съм с частни инвестиционни фондове, държавата да създава предприятия със смесено държавно и частно участие, да създава и обучава кадрите, да плаща на университетите за специалности, които са стратегически за развитието на държавата, да плаща и за тези кадри, които са приоритетни за развитието на съответния регион. Ако става въпрос тук - за Бургас, въпросът е туризъм, а не само за специалности за информационни технологии, юристи или икономисти. Този тип преструктуриране може да се случи. Това ще създаде предпоставка за оставането на младите хора, но и ще даде повод за връщането на хората тук“, каза още Проданов. По думите му държавата трябва да се върне активно, като инвеститор, който ще зададе посоката на развитие и ще създаде високоплтени работни места.

„Има няколко механизма за реализация на младите хора. Те не се прилагат на практика в момента или не до такава степен. По отношение на средното образование, това е т.нар. дуално образование, когато последните няколко години младежите учат и работят, като така придобиват професионална квалификация, развиват умения, контакти, които им дават възможност след завършването им. За висшето образование – завършваш, но ти трябва опит, а никой не те взема на работа. В западните държави въпросът е уреден и има работещ механизъм- държавата предоставя стимули, обикновено от данъчно естество, на фирми, които приемат студенти в последните няколко години от обучението им и впоследствие, които са току-що завършили. Това е модел, който лесно може да се приложи“, добави председателят на АБВ.

Според него в България никой не говори за инвестиране, а всеки - за усвояване. „За мен като човек, който цял живот се е занимавал с инвестиции, е непонятно да се говори само за усвояване на евросредства. Аз искам да видя като сме похарчили 1 лев, каква му е възвращаемостта“, добави той.

Пресцентър ПП АБВ

Публикувано на 16.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ: ПП АБВ задава базови въпроси

АБВ България

Румен Петков коментира тенденция на отлив на обществената енергия на протестите и нарастващ опит за трупане на политически дивиденти от страна на различни формации и личности

АБВ България

Д-р Пламена Заячка: Правителството да спре разпоредителните сделки, защото те приличат повече на афери

АБВ България

Любомира Ганчева: Управлението на енергетиката е непоследователно, без експертиза, некадърно

АБВ България

ПРОФ. ЛЮБОМИР ХАЛАЧЕВ: НАЙ-ДОБРАТА ИНВЕСТИЦИЯ


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни