Константин Проданов: Амбицията ни е да спрем да изпращаме младите хора с еднопосочен билет в чужбина

Facebook Twitter

Трябва да се въведе по-активно държавната поръчка в образованието

Амбицията ни е да спрем да изпращаме младите хора с еднопосочен билет в чужбина. Това каза Константин Проданов, председател на ПП АБВ и водач на листите на коалиция „АБВ - Движение 21“ за 27-ми МИР-Стара Загора и 23 МИР – София, на среща със студенти и академичната общественост в Бургас. По думите му коалиция „АБВ – Движение 21“ е симбиоза от енергия и непорочност на младото поколение и заедно със старото ръководство на партията е рецепта за успех.

„Знаете, че старото ръководство на ПП АБВ даде път на младите хора, които да поемат ръководството. Те останаха авторитет и ние искаме да направим същото – да дадем път на младите в България.Новите лица са все хора под 40 години и е време да се опитаме да направим нещо качествено, ново и различно, да надградим над вече постигнатото“, каза председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

Той изтъкна, че левите партии са известни с това, че са визионери, а бъдещето трябва да е онова, което да вълнува младите хора. „За разлика от десните, които се фокусират върху ежедневните проблеми, левите винаги гледат в бъдещето. Върнах се от чужбина с една амбиция – да престанем да изпращаме все повече наши млади сънародници с еднопосочен билет в чужбина. Другата амбиция е да открия млади хора, които като мен са били в чужбина, събрали са опит и експертизи и са се върнали тук с желание да я прилагат и в България“, подчерта Проданов. Той заяви, че младите хора са най-ценният експорт на България.

Според лидера на ПП АБВ трябва да се въведе по-активно държавната поръчка в образованието. По думите му държавната поръчка трябва да бъде разчетена стратегически по отрасли, там, където има недостиг. Проданов изтъкна, че българските университети в момента не произвеждат достатъчно специалисти по ядрена физика да поемат бъдещи проекти, свързани с наболели за България проблеми като ядрената енергетика.

„Какъвто и отрасъл решим да развиваме, той трябва да бъде и кадрово обезпечен", заяви Проданов.

По думите му проблемът се крие в това, че има прекомерна концентрация в някои специалности, които в момента са модерни за сметка на други, които задвижват икономиката. "Това трябва да е преосмислена държавна поръчка в подобрен вид, а не това, което беше преди“, посочи Константин Проданов.

Той подчерта, че в Бургаски регион до голяма степен се разчита на туризма, но за сектора трябва активна инвестиционна политика, затова трябва да се подходи по-сериозно към образованието. Проданов подчерта, че се наблюдава срив по всички показатели във всички образователни класации.

„Преди 20 години стояхме в първата десятка в света, а сега сме се сринали драматично. Това е резултат от неправилния подход към образованието, защото на всеки студент се гледа като на „ходещи 1000 лева“, а това доведе до концентрация на прекалено средства и студенти в юридическите и икономическите специалности“, каза още председателят на ПП АБВ Константин Проданов.

Той обобщи, че в следствие на това отчитаме недостиг на инженерни и технически специалности и изкривявания на пазара на труда. „Достигаме до куриозната ситуация да си внасяме специалисти от чужбина при положение, че преди сме били първенци“, заключи Константин Проданов.

Информация на Фокус

Публикувано на 16.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни