Владимир Маринов: Ако не свържем образованието с бизнеса – отливът на инвеститори ще продължи

Facebook Twitter

Ако не съумеем да свържем  образованието с потребностите на бизнеса – отливът на инвеститори, заради липса на кадри, ще продължи. Защото през последните месеци в Пловдивски регион наблюдаваме точно това – отлив на чуждестранни инвеститори заради липсата на квалифицирана работна ръка“, заяви водачът на листата на Коалиция „АБВ - Движение 21“ в Пловдив област Владимир Маринов. Той даде пресконференция в Пловдив заедно с Румен Петков – водач на листите на коалицията в Бургас и Плевен, и с кандидати за народни представители от АБВ-Движение 21 в Пловдив област. Владимир Маринов представи част от колегите си в листата - Иванка Авкова, която е втора и е общински съветник в Асеновград, Георги Руменов, председател на ОбС в Съединение и инж. Найден Павлов от Хисаря, който е член и на националното ръководство на АБВ.

Политическа партия АБВ успя да прокара в предишния парламент закон за дуалното обучение и преминаването на професионалните гимназии към общините. Проблем обаче е, че общините, особено тези, които са извън икономическа зона „Тракия“, нямат пари за поддръжка на учебните заведения, каза Владимир Маринов и даде пример с ВМЗ Сопот, които в момента изпълняват редица международни поръчки  и имат осигурена работа до 2025 година. „Професионалната гимназия в Сопот обаче произвежда готвачи и специалисти по кетъринг, каза Маринов. Там ли й е мястото?“

Владимир Маринов посочи, че по време на срещите хората масово поставят въпроса за доходите - особено в по-малки населени места. „Проблемът идва от факта, че у нас все още няма извършена реална децентрализация на местното самоуправление, напротив - централизацията  връзва ръцете на общините. Техните приходи са само от местни данъци и такси. Така например, пловдивският бизнес дава над 3 млрд годишно на националния бюджет. Държавата връща като субсидия на общината около 40 млн. лева“ каза още водачът на листата на АБВ-Движение 21 за Пловдив област.

Само една реална децентрализация за която АБВ настоява, може да подпомогне общините да се сдружават за инвестиционни проекти и да привличат ресурс, счита Владимир Маринов. Брезово, Лъки, Калояново - това са бедни общини, с преобладаващо по-възрастни хора, откъде да имат средства, попита риторично той. Затова парламентарната група на Коалиция „АБВ-Движение 21” в 44-то Народно събрание ще работи за реформи в административната система и прилагане на второ ниво на местно самоуправление. Това ще позволи на съседни общини, чрез обединение, да формират общи инвестиционни проекти и  намерения, обясни кандидат-депутатът и  водач на листата на „АБВ-Движение 21” Владимир Маринов.

Слушаме от други партии безумни предложения за пенсии и заплати. Ние сме различни с това, че когато обявим нещо – вече имаме готов план как да бъде осъществено, без нови дългове и кредити, заключи Владимир Маринов.

Пресцентър ПП АБВ Пловдив-област

Публикувано на 08.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни