Ген. Михо Михов: Сигурността на България е изправена пред много предизвикателства

Facebook Twitter

С възраждането на Русия като военна сила и на Китай като най-голяма икономика в света военният фактор излиза отново на първо място за опазване сигурността на всяка страна, а доскоро се смяташе, че най-важен е политическият. Има ново глобално позициониране в света с фундаментални последици, с различно качество, дълбоки промени в средата за сигурност. Създадената логика на общественото развитие вече не сработва, защото за четвърт век светът премина от двуполюсен към еднополюсен и след това към многополюсен модел. Това заяви водачът на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в 16 МИР  ген. Михо Михов на среща със симпатизанти в Дома на науката и техниката в Пловдив.

Той посочи, че сигурността вече не е гарантирана за никого – нито за свръхсилите и ядрени държави, нито за останалите големи и малки страни в света. Противостоящите си НАТО и Русия провеждат непрекъснато учения с големи военни сили и на практика сме в ситуация не на студена война, а на горещ мир, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана в 43-то Народно събрание.

За България последните две предизвикателства, които възникнаха са кризата в Македония и искането на водещи европейски страни за „Европа на две скорости“. Големи остават и заплахите от мигрантския натиск и тероризма. Затова България трябва да поддържа модерна и ефективна армия и да осигури полицейски сили, които да се справят с опазването на границата и в борбата с престъпността вътре в страната, бе категоричен генералът.  Нужен е много по- строг върху опитите на финансирани отвън организации, особено с етнически и религиозен характер, за да не се допусне прокарването на чужди на страната интереси.

Една от най-важните и належащи мерки е спешно довършване на защитното съоръжение по българо-турската граница при това на приемлива цена. Доста средства изтекоха, а резултатът не е удовлетворителен. Необходимо е още обезпечаване на допълнителни мерки по охраната като видеонаблюдение, термонаблюдение и др.

Държавата трябва да подобри значително бизнесклимата, за да може икономиката да се развива с по-бързи темпове. Това неминуемо ще осигури средства за модернизиране на Българската армия.

В момента има недостиг на кадри, който е 5600 души, от тях 500 са офицери. Това е почти, колкото една мощна дивизия, посочи ген. Михов. На този етап обаче връщането на задължителната военна служба е нереално, защото няма условия, база и ресурси за тази задача. Наложително е закупуването на нови бойни самолети и друга техника. В момента армията ни разполага само с 5 изправни самолета и 90 танка.

Ген. Михов заяви, че в 43-то народно събрание са приети 7 Закона за сигурността, но те са несъвършени и имат нужда от доработка. И с това трябва да се занимае следващият парламент, както и със Закона за ветераните от войните, които наброяват по-малко от 3000 души.

Преди лекцията на ген. Михов симпатизанти гледаха документалния филм „Бойните маршове на България“, на който проф. Любомир Халачев е режисьор, продуцент и съсценарист. Творбата е изключително вълнуваща, трябва да го има във всяко българско училище, поздравяваха автора пловдивчани.

Пресцентър на ПП АБВ

Публикувано на 07.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България

АБВ България

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни