Ген. Михо Михов: Сигурността на България е изправена пред много предизвикателства

Facebook Twitter

С възраждането на Русия като военна сила и на Китай като най-голяма икономика в света военният фактор излиза отново на първо място за опазване сигурността на всяка страна, а доскоро се смяташе, че най-важен е политическият. Има ново глобално позициониране в света с фундаментални последици, с различно качество, дълбоки промени в средата за сигурност. Създадената логика на общественото развитие вече не сработва, защото за четвърт век светът премина от двуполюсен към еднополюсен и след това към многополюсен модел. Това заяви водачът на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в 16 МИР  ген. Михо Михов на среща със симпатизанти в Дома на науката и техниката в Пловдив.

Той посочи, че сигурността вече не е гарантирана за никого – нито за свръхсилите и ядрени държави, нито за останалите големи и малки страни в света. Противостоящите си НАТО и Русия провеждат непрекъснато учения с големи военни сили и на практика сме в ситуация не на студена война, а на горещ мир, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана в 43-то Народно събрание.

За България последните две предизвикателства, които възникнаха са кризата в Македония и искането на водещи европейски страни за „Европа на две скорости“. Големи остават и заплахите от мигрантския натиск и тероризма. Затова България трябва да поддържа модерна и ефективна армия и да осигури полицейски сили, които да се справят с опазването на границата и в борбата с престъпността вътре в страната, бе категоричен генералът.  Нужен е много по- строг върху опитите на финансирани отвън организации, особено с етнически и религиозен характер, за да не се допусне прокарването на чужди на страната интереси.

Една от най-важните и належащи мерки е спешно довършване на защитното съоръжение по българо-турската граница при това на приемлива цена. Доста средства изтекоха, а резултатът не е удовлетворителен. Необходимо е още обезпечаване на допълнителни мерки по охраната като видеонаблюдение, термонаблюдение и др.

Държавата трябва да подобри значително бизнесклимата, за да може икономиката да се развива с по-бързи темпове. Това неминуемо ще осигури средства за модернизиране на Българската армия.

В момента има недостиг на кадри, който е 5600 души, от тях 500 са офицери. Това е почти, колкото една мощна дивизия, посочи ген. Михов. На този етап обаче връщането на задължителната военна служба е нереално, защото няма условия, база и ресурси за тази задача. Наложително е закупуването на нови бойни самолети и друга техника. В момента армията ни разполага само с 5 изправни самолета и 90 танка.

Ген. Михов заяви, че в 43-то народно събрание са приети 7 Закона за сигурността, но те са несъвършени и имат нужда от доработка. И с това трябва да се занимае следващият парламент, както и със Закона за ветераните от войните, които наброяват по-малко от 3000 души.

Преди лекцията на ген. Михов симпатизанти гледаха документалния филм „Бойните маршове на България“, на който проф. Любомир Халачев е режисьор, продуцент и съсценарист. Творбата е изключително вълнуваща, трябва да го има във всяко българско училище, поздравяваха автора пловдивчани.

Пресцентър на ПП АБВ

Публикувано на 07.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни