Ген. Михо Михов: Сигурността на България е изправена пред много предизвикателства

Facebook Twitter

С възраждането на Русия като военна сила и на Китай като най-голяма икономика в света военният фактор излиза отново на първо място за опазване сигурността на всяка страна, а доскоро се смяташе, че най-важен е политическият. Има ново глобално позициониране в света с фундаментални последици, с различно качество, дълбоки промени в средата за сигурност. Създадената логика на общественото развитие вече не сработва, защото за четвърт век светът премина от двуполюсен към еднополюсен и след това към многополюсен модел. Това заяви водачът на листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в 16 МИР  ген. Михо Михов на среща със симпатизанти в Дома на науката и техниката в Пловдив.

Той посочи, че сигурността вече не е гарантирана за никого – нито за свръхсилите и ядрени държави, нито за останалите големи и малки страни в света. Противостоящите си НАТО и Русия провеждат непрекъснато учения с големи военни сили и на практика сме в ситуация не на студена война, а на горещ мир, каза председателят на парламентарната комисия по отбрана в 43-то Народно събрание.

За България последните две предизвикателства, които възникнаха са кризата в Македония и искането на водещи европейски страни за „Европа на две скорости“. Големи остават и заплахите от мигрантския натиск и тероризма. Затова България трябва да поддържа модерна и ефективна армия и да осигури полицейски сили, които да се справят с опазването на границата и в борбата с престъпността вътре в страната, бе категоричен генералът.  Нужен е много по- строг върху опитите на финансирани отвън организации, особено с етнически и религиозен характер, за да не се допусне прокарването на чужди на страната интереси.

Една от най-важните и належащи мерки е спешно довършване на защитното съоръжение по българо-турската граница при това на приемлива цена. Доста средства изтекоха, а резултатът не е удовлетворителен. Необходимо е още обезпечаване на допълнителни мерки по охраната като видеонаблюдение, термонаблюдение и др.

Държавата трябва да подобри значително бизнесклимата, за да може икономиката да се развива с по-бързи темпове. Това неминуемо ще осигури средства за модернизиране на Българската армия.

В момента има недостиг на кадри, който е 5600 души, от тях 500 са офицери. Това е почти, колкото една мощна дивизия, посочи ген. Михов. На този етап обаче връщането на задължителната военна служба е нереално, защото няма условия, база и ресурси за тази задача. Наложително е закупуването на нови бойни самолети и друга техника. В момента армията ни разполага само с 5 изправни самолета и 90 танка.

Ген. Михов заяви, че в 43-то народно събрание са приети 7 Закона за сигурността, но те са несъвършени и имат нужда от доработка. И с това трябва да се занимае следващият парламент, както и със Закона за ветераните от войните, които наброяват по-малко от 3000 души.

Преди лекцията на ген. Михов симпатизанти гледаха документалния филм „Бойните маршове на България“, на който проф. Любомир Халачев е режисьор, продуцент и съсценарист. Творбата е изключително вълнуваща, трябва да го има във всяко българско училище, поздравяваха автора пловдивчани.

Пресцентър на ПП АБВ

Публикувано на 07.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите

АБВ България

Румен Петков в Шумен: ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв - лявоцентристки профил

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни