Владимир Маринов: Професионалните гимназии и бизнесът трябва да гледат в една посока

Facebook Twitter

Отлив на инвеститори заради липса на кадри – този проблем поставиха пред водача на листата на Коалиция „АБВ-Движение 21“  за Пловдив област Владимир Маринов жители на Община „Марица“. Това е една от общините в близост до Пловдив, на  чиято територия е съсредоточена сериозна индустриална зона. По думите както на жители, така и на администратори от общината инвеститорите идвали, правели проучване, заявявали нужда от сериозен брой служители, но се оказвало, че такива няма. И инвеститорите си тръгвали.

„Проблемът е сериозен не само за Община „Марица“ – недостигът на кадри, особено на квалифицирани кадри стои на дневен ред изключително остро. По тази причина АБВ-Движение 21 заложи в програмата си като приоритетна задача възстановяването на средното професионалното образование и свързването на професионалното обучение с потребностите на бизнеса,  развитие на дуалното и възраждане на другите форми на професионалното обучение. Учебните програми, практики и материалната база трябва да отчитат нуждите на трудовия пазар и приоритетите на националната икономика“, заяви по време на срещата Владимир Маринов.

Той посочи като крещящ пример за пълно разминаване между професионалното обучение и потребностите на бизнеса ситуацията в Сопот. Вазовските машиностроителни заводи работят на 3 смени в изпълнението на редица поръчки, изпитват остра нужда от кадри. В същото време професионалната гимназия в Сопот вместо да обучава кадри за ВМЗ обучава специалисти по кетъринг“, посочи Владимир Маринов.

Водачът на листата на АБВ-Движение 21 за Пловдив област бе категоричен, че говорейки за повишаване качеството на образованието коалицията ще работи за постепенно увеличаване на бюджетните средства за образование до 5% от БВП от сегашните - 3,6%.

Пресцентър на ПП АБВ-Пловдив

Публикувано на 06.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни