Владимир Маринов: Професионалните гимназии и бизнесът трябва да гледат в една посока

Facebook Twitter

Отлив на инвеститори заради липса на кадри – този проблем поставиха пред водача на листата на Коалиция „АБВ-Движение 21“  за Пловдив област Владимир Маринов жители на Община „Марица“. Това е една от общините в близост до Пловдив, на  чиято територия е съсредоточена сериозна индустриална зона. По думите както на жители, така и на администратори от общината инвеститорите идвали, правели проучване, заявявали нужда от сериозен брой служители, но се оказвало, че такива няма. И инвеститорите си тръгвали.

„Проблемът е сериозен не само за Община „Марица“ – недостигът на кадри, особено на квалифицирани кадри стои на дневен ред изключително остро. По тази причина АБВ-Движение 21 заложи в програмата си като приоритетна задача възстановяването на средното професионалното образование и свързването на професионалното обучение с потребностите на бизнеса,  развитие на дуалното и възраждане на другите форми на професионалното обучение. Учебните програми, практики и материалната база трябва да отчитат нуждите на трудовия пазар и приоритетите на националната икономика“, заяви по време на срещата Владимир Маринов.

Той посочи като крещящ пример за пълно разминаване между професионалното обучение и потребностите на бизнеса ситуацията в Сопот. Вазовските машиностроителни заводи работят на 3 смени в изпълнението на редица поръчки, изпитват остра нужда от кадри. В същото време професионалната гимназия в Сопот вместо да обучава кадри за ВМЗ обучава специалисти по кетъринг“, посочи Владимир Маринов.

Водачът на листата на АБВ-Движение 21 за Пловдив област бе категоричен, че говорейки за повишаване качеството на образованието коалицията ще работи за постепенно увеличаване на бюджетните средства за образование до 5% от БВП от сегашните - 3,6%.

Пресцентър на ПП АБВ-Пловдив

Публикувано на 06.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България

АБВ България

ПП АБВ организира форум в Русе на тема „COVID-19 - в настоящето и въпросът за бъдещето“ с участието на лекари, представители на ОбС и администрация в дунавския град


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни