Коалиция "АБВ - Движение 21" в Пловдив почете загиналите в Руско-турската освободителна война

Facebook Twitter

Кандидати за народни представители от листата на коалиция „АБВ – Движение 21“  за 16 МИР – Пловдив- град,  почетоха националния празник на България 3-ти март, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на руските освободители на Бунарджика. Там тържествено бе отбелязана 139-та годишнина от Освобождението на България. Венецът бе положен от третия и четвъртия в листата - Радослав Ралчев и Тодор Василев.

Хиляди пловдивчани сведоха глави пред паметта на героите от Руско-турската освободителна война. Докато директорът на Регионалния историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев четеше официалното слово, гражданите разпънаха плакати „Благодарим ти, Русия!“ и развяха руски знамена.

„Нашата съдба щеше да бъде като на арменците в Мала Азия, ако не беше Руско-Турската война през 1878-ма, каза Шивачев и припомни участта на българите в Македония, останали в пределите на Османската империя. - Но факелът на свободата запалиха 30 хилядите жертви в Априлската епопея през 1876-та. Българите показаха, че не искат да живеят в робство и са готови за своята свобода. Без могъщата Руска империя нямаше да празнуваме днес националния си празник!“

Над 13 500 са българските опълченци на предната фронтова линия и по признание на самите руски командващи - се бият по-добре от руснаците. Българските жертви във войната са съизмерими с дадените от руската царска армия. Бог да прости падналите за нашата свобода и да пребъде България, завърши словото си Стефан Шивачев.

Водещият Христо Христов възпламени патриотичния порив на присъстващите, като рецитира великата ода на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. 

Пресцентър на ПП АБВ-Пловдив

 

  • plovdiv.treti.mart.1.JPG

  • plovdiv.treti.mart.3.JPG

Публикувано на 03.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков пита: Представител на българското правителство разговарял ли е с Белия дом, че ние ще дадем 2 млрд, за да бъде поканен премиера Борисов във Вашингтон

АБВ България

Румен Петков: Изборът на Валери Симеонов за зам.-председател на НС е гавра

АБВ България

Председателят на ПП АБВ в Ракитово Георги Тупаров е получил анонимни заплахи

АБВ България

АБВ-Стара Загора проведе областно събрание

АБВ България

На областна работна среща в Ракитово ПП АБВ сформира Обществен съвет, чиято задача е да бъде коректив на местната власт


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни