Коалиция "АБВ - Движение 21" в Пловдив почете загиналите в Руско-турската освободителна война

Facebook Twitter

Кандидати за народни представители от листата на коалиция „АБВ – Движение 21“  за 16 МИР – Пловдив- град,  почетоха националния празник на България 3-ти март, с поднасяне на венци и цветя пред паметника на руските освободители на Бунарджика. Там тържествено бе отбелязана 139-та годишнина от Освобождението на България. Венецът бе положен от третия и четвъртия в листата - Радослав Ралчев и Тодор Василев.

Хиляди пловдивчани сведоха глави пред паметта на героите от Руско-турската освободителна война. Докато директорът на Регионалния историческия музей в Пловдив Стефан Шивачев четеше официалното слово, гражданите разпънаха плакати „Благодарим ти, Русия!“ и развяха руски знамена.

„Нашата съдба щеше да бъде като на арменците в Мала Азия, ако не беше Руско-Турската война през 1878-ма, каза Шивачев и припомни участта на българите в Македония, останали в пределите на Османската империя. - Но факелът на свободата запалиха 30 хилядите жертви в Априлската епопея през 1876-та. Българите показаха, че не искат да живеят в робство и са готови за своята свобода. Без могъщата Руска империя нямаше да празнуваме днес националния си празник!“

Над 13 500 са българските опълченци на предната фронтова линия и по признание на самите руски командващи - се бият по-добре от руснаците. Българските жертви във войната са съизмерими с дадените от руската царска армия. Бог да прости падналите за нашата свобода и да пребъде България, завърши словото си Стефан Шивачев.

Водещият Христо Христов възпламени патриотичния порив на присъстващите, като рецитира великата ода на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“. 

Пресцентър на ПП АБВ-Пловдив

 

  • plovdiv.treti.mart.1.JPG

  • plovdiv.treti.mart.3.JPG

Публикувано на 03.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изпрати сигнал до главния прокурор за над двойно завишена прогнозна стойност за строеж на газопровод до Свищов

АБВ България

ПОЗИЦИЯ НА АБВ: За празника 24 май и за нуждата от закони

АБВ България

Румен Петков: Борисов даде наши 20 милиона на братя Бобокови през декември 2018. Какво правим?

АБВ България

Румен Петков в Стара Загора: Предложението на ВМРО да се определи 24 май като ден на българската просвета, писменост и култура, а не на славянската, граничи с предателство

АБВ България

Мечтата на гражданина на Р България


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни