Д-р Евгений Желев: Всичко е преходно, само честта и достойнството остават

Facebook Twitter

Мотото на създателите на ЕС беше „Обединени в различието“, сега „Различно обединени“ ли ни предлагат?

Интервю с д-р Евгений ЖЕЛЕВ, съосновател на АБВ и член на Националнаия съвет на партията, кмет на Стара Загора (1999-2007), ексминистър на здравеопазването:

-Д-р Желев, Вие сте човек с богат опит – и управленски, и политически. Как изглежда моментната снимка на страната?

– България в момента е пред избор. Но не и на кръстопът. Изборът обаче е важен и, според мен,

от него ще зависи дали за пореден път ще прекланяме главица

и ще се ослушваме какво ще кажат и наредят „началниците“ или най-после ще отстояваме собственото си мнение и национален интерес. Особено сега, когато предстои Европа да закипи и заври. Още повече, че ни предстои председателство, което може да се окаже и твърде отговорно в този момент на започващ „полуразпад“.

– Както винаги преди избори – наддаването в обещанията тече. В същото време ръководителите на големи европейски държави налагат сценария „Европа на няколко скорости“, а у нас реакцията се забави. Как си обяснявате този факт? Какъв е най-добрият сценарий за България?

– Да, пред избори сме. Но

на мен ми прилича като да сме на търг за наддаване на вещи втора употреба

Ръсят се обещания не на килограм, а на тон. И то от хора, които са били вече във властта и които би трябвало да знаят, или поне да са научили, че управлението не е игра, а сложен и отговорен процес. Процес, в който реалностите не зависят от желанията, а от обективни фактори – като развитието на икономиката, приходите в бюджета, инвестиции. Твърде къса чергица, та да покрие дългите крака на политиците. Дано повярвалите да не са толкова много, както в други времена.

И улисани в тези пошли надлъгвания, политиците като че ли пропускат очертаващия се дебат – за бъдещето на Обединена Европа и мястото ни в нея. А ние сме равноправен член на ЕС и гласът ни тежи толкова, колкото гласът на Германия, Франция и всяка друга страна член. Това, което сега се предлага – Европа на две скорости, е не само неприемливо. То звучи като откровена обида, не само към нас, но и към паметта на основателите на Съюза. Защото ако преди 60 години в основата на съзиданието бе девизът „Обединени в различието“, то сегашните пишман лидери какво ни предлагат? Може би „Различно обединени“? За мен това е не само

върхът на лицемерието, но и предателство към стореното във времето и историята на Обединена Европа.

Тези същите еврочиновници превърнаха съюза от съюз на равноправни държави в партизиран и политизиран състав във владение на шепа еврократи. Европа на две скорости – нали не си представяте една кола да се движи едновременно и на първа, и на втора скорост? Просто ще блокира скоростната кутия. А може би някъде и на това се надяват?

– Друга тема, която разбуни духовете, но пак остава встрани от нас, е реакцията на страните от Вишеградската четворка на двойните стандарти на ЕС за хранителните продукти. Защо не успяват нашите политици да реагират?

– Тези въпроси са свързани – и Европа на две скорости, и двойните стандарти в отношението към нас. И то не е от сега. Проблемът е, че

нямаме политици, които действително да държат и на Родината си, и на народа си

пък и на собственото си достойнство. Нагледах се и се наслушах на ЙЕС-мени и ЙЕС-дами, и на хора на различни хранилки. И тогава няма защо да се чудим, че към нас се отнасят като хора втора категория. Така сме си послали.

И все пак се надявам, че

ще се намерят достойни българи, които твърдо и ясно да отстояват нашите, българските интереси

Ние като избиратели сме длъжни да им дадем шанс.

В тази връзка много бих искал да цитирам края на едно есе, което прочетох наскоро. Писано е от съвсем млад човек, но е толкова силно и актуално.

„И нищо, че носим дрехи втора употреба и караме коли втора употреба. Граждани втора употреба няма. Чувството за свобода, значимост и достойнство не можеш да го купиш, изпросиш или откраднеш. Него трябва да го отгледаш, възпиташ и съхраниш. А колкото до въпроса кога ще станем граждани на Европа, отговорът е лесен. Когато се научим да бъдем граждани на своята България“.

Ето, заради тези млади хора си заслужава да работиш и преодоляваш трудности и несгоди!

– Участвал сте в много избори – местни, парламентарни. Израсна ли българският избирател, научи ли се каква трябва да бъде базата за сравнение, когато прави избор?

– Вярно, много избори правихме и на мен ми се иска да кажа – да, научихме се да преценяваме. Но уви, истината е друга. Щом има още хора, и то не малко, които са готови да гласуват за поредното политическо лабораторно ГМО, явно

ще трябват още доста усилия, за да се научим да преценяваме

и да различаваме сериозното и реално осъществимото предложение от грубата демагогия и националпопулизма.

– Вие сам направихте крачка встрани, давайки път на по-младите в АБВ. Възрастта не е оправдание, когато става дума за възможности – както за по-младите, така и за по-възрастните. Виждате ли читави млади хора в политиката?

– Да, има. И не е трудно да различиш образования, успелия, искрения, непремачкания от политическата система човек.

– На какво не ни научиха тези 27 години на преход? Кое е непреходното в тях?

– Ще обърна отговора – всичко е преходно, само честта и достойнството остават. На това не се научихме, това не ни достига.

– Вашият личен път напред?

– Както се казва – пазя барута сух.

Тяня Иванова

http://www.nbp.bg

Публикувано на 14.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни