Константин Проданов: Няма лесни решения на сложни проблеми

Facebook Twitter

Интервю на Константин Проданов, председател на ПП АБВ, водач на листата за 27-ми Старозагорски избирателен район и 23 МИР – София град:

– Господин Проданов, идвате в Стара Загора на 3 март, след тържествата за националния празник на Шипка, какво е усещането на върха?

– Там човек си прекланя пред паметта на загиналите и си дава сметка колко необходими са ни родолюбието и патриотизмът, единението, добрата енергия. Това се чувства и в Стара Загора, град, възкръснал с общите усилия и енергия на своите граждани направили всичко възможно, за да съхранят българския дух.

– Да се върнем малко назад в биографията Ви, защо избрахте да продължите да учите в Япония?

– Винаги съм имал интерес към неизвестното, към екзотичното, към енигматичното. Всички заминаваха на Запад. На мен ми се стори, че

Изтокът също съдържа интересни тайни

Кандидатствах и на други места, но там ми предложиха най-добрите условия, което също имаше значение.

– На какво Ви научи животът в Япония, извън професионалното израстване?

– На коректно отношение между хората, на дисциплина, на спазване на йерархията, на колективен дух. Да работиш за другите, не за себе си, е нещо много дълбоко вкоренено в японския манталитет. Начинът на общуване с хората е различен. Сега ми правят забележки, че съм бил прекалено учтив, прекалено често съм казвал „моля“ и „извинете“. Там всяка фраза се предшества от „извинявайте“, „съжалявам, че Ви безпокоя“, „ако може“… Безспорно, много губим от това, че при нас не е така. В политиката тези фрази много липсват.

Политиците не си говорят помежду си, общуват през медиите

хвърлят обвинения и клевети, дърлят се, няма почтително отношение, няма диалог, няма разум.

– На заседанието на II конгрес на АБВ беше изтъкната необходимостта от обединение на всички партии около националните приоритети. Кой е най-важният, според Вас?

– На първо място всички трябва да признаем, че сме в ситуация на демографска катастрофа и да очертаем необходимите мерки за излизане от нея – най-спешните и наложителните. Ако не започнем да действаме веднага, много скоро процесът ще стане необратим. Решаването на демографския проблем минава през решаване на проблемите на бедността, на социалното неравенство. До голяма степен негативните демографски процеси са следствие от ниското качество на живот, липсата на работни места, липсата на адекватно заплащане, на добро образование и здравеопазване. Всичко минава през решаване на проблемите на бедността. Ние имаме пакет от икономически и социални мерки, изцяло конкретни, прагматични, работещи и доказали ефективността си. Основните неща, за които ще се борим, са на първо място

по-справедлива и по-икономически издържана данъчна система от тази

която имаме в момента. Това означава отмяна на плоския данък за физическите лица, въвеждане на необлагаем минимум и една плавна скала на данъчно облагане оттам нататък. Системата, която предлагаме, означава, че 90% от българите ще плащат по-ниски данъци, отколкото в момента. Предложението включва необлагаема минимална работна заплата, 10% данък за горницата от 460 до 1500 лв. месечен доход, 15%-но облагане върху горницата от 1500 до 3000 лв., 20% върху горницата над 3000 лв.

– Програмите на повечето партии си приличат, всички искат по-добро. Кое е различното при Коалиция „АБВ – Движение 21“?

– В сферата на икономиката – активната роля на държавата. Държавата да престане да абдикира от участието си в икономическия живот и да поеме ролята на стратегически инвеститор, на субект, който задава дългосрочната посока на развитие на икономиката. Това е възможно с насочването на целеви инвестиции там, където те биха могли да постигнат най-висока възвращаемост – в сектори със силен експортен потенциал и висока добавена стойност като енергетиката – особено важна за район като Стара Загора, фармацията, биотехнологиите, информационните технологии. При другите партии това го няма. Десните казват – дайте да направим 6% икономически растеж, като държавата се изтегли и остави бизнесът да работи. Никога в човешката история

не се е случвало 6-7% икономически растеж от само себе си, без участието на държавата

Подходът на БСП също е пасивен. Подобно на нас те говорят за инвестиционен фонд, но казват – ще има едни пари, бизнесът да дойде с едни проекти, ние ще ги финансираме. И в момента има предостатъчно налични средства, но няма достатъчно читави проекти. Защото българският бизнес не е достатъчно жизнеспособен, не е достатъчно подготвен с проекти. Поне от този тип, който ни трябва – иновативни, високо технологични, с висока добавена стойност. Те изискват и много сериозен човешки ресурс, и сериозна материална база, за да бъдат продуцирани. Българският бизнес е с ниска степен на подготвеност, лоша материална база и сам не би могъл да ги постигне. Трябва му помощ от държавата, която да обучи кадрите, да инвестира заедно с него, да привлече и външен капитал, да създаде максимално най-добрите условия, за да може той от своя страна да създаде тези иновации.

Можем да се поучим от Япония

където част от тяхното икономическо чудо на 50-те и 60-те години се дължи на това, че държавата насочва средства за разработка на иновации в държавни институти и университети, както и закупуването им от чужбина, и дава възможност на японците да ги внедряват в производството, т.е. дава началния тласък. Това може да се случи и у нас, държавата трябва да е активна. В момента при ГЕРБ се харчат публични средства за неща с нисък коефициент на полезно действие или се създават някакви работни места, които се използват за корпоративен вот по време на избори. Не това ще ни постави в по-добра позиция след 10-15-20 години.

– С кои политически формации бихте могли да си сътрудничите в бъдещото Народно събрание?

– Първо да видим кой с какъв резултат ще влезе, каква платформа и какви принципи ще защитава в Народното събрание.

В никакъв случай няма да търсим взаимодействие на всяка цена

с всеки, само за да бъдем част от властта или да се наместим в някаква хранителна верига.

– Кой е основният Ви приоритет за региона?

– На първо място трябва

да се гарантира, че ще бъдат съхранени съществуващите предприятия и мощности

в максимална степен. Трябва е да се търсят механизми за развитие на индустрията извън енергетиката, защото в момента сме сложили всички яйца в една кошница. Необходима е целенасочена държавна политика на инвестиции, на развитие на човешкия капитал. Давам за пример Пловдив, където с правилните действия на държавата и местната власт успяха да създадат Индустриална зона и да диверсифицират източниците на приходи и фирмите, които създават работните места. Това може да се направи и в Стара Загора, да не се разчита само на енергетиката.

– Можете ли с няколко изречения да обясните на непознат човек защо трябва да избере N 8 в бюлетината?

– За съжаление тези, които могат в 3 изречения да резюмират това, за което се борят, и да бъдат достатъчно убедителни, са повече в категорията на Бареков и Марешки. Мисля, че хората трябва да отделят малко повече внимание и енергия и

да попрегледат платформите на партиите, за да отсеят зърното от плявата

Защото колкото и да не им се иска да го чуят – няма лесни решения на сложни проблеми.

– Личната Ви мотивация да се кандидатирате?

– Не искам един ден синът ми да тръгне по моите стъпки извън страната, но с еднопосочен билет. Защото аз се върнах, но ако продължава така, след 15 години всички ще заминават и няма да се връщат. Това ни обрича на загиване като нация.

– Как ще опишете себе си с пет прилагателни?

– Упорит, решителен, целеустремен, любознателен, състрадателен.

– Кое от спортните Ви хобита помага повече в политиката – бързите скорости с мотора и бягането или упоритостта при катеренето на върховете?

– И двете, в зависимост от ситуацията. Но алпинизмът, като качества които култивира, е по-пряко свързан с политиката, защото там става дума за постоянно положение извън зоната на комфорт на човека, непрекъснато съобразяване с много динамични промени във външната среда, върху които не можеш да влияеш и да контролираш. Там е необходима много добра преценка на собствените възможности, контрол върху егото. И не на последно място като значимост – необходимостта да имаш много надежден партньор, на когото да разчиташ и на когото да се довериш да те осигурява. Райнолд Меснер едва ли щеше да изкачи всички осемхилядници, ако нямаше двамата си най-известни партньори  Петер Хабелер или Ханс Камерландер. В политиката е същото.

Ние сме един екип, не само в коалицията

В АБВ с моите заместници, с останалите колеги от ръководството сме не просто съпартийци, а съмишленици, съидейници, работим за обща кауза.

– Каква кампания очаквате?

– Очаквам кампания, в която отново ще липсва смисленият дебат. Демагози, популисти и шоумени ще се надпреварват да обещават какво ли не, без никакво реално покритие и без доза прагматизъм. Очаквам, заради изключително меркантилната медийна среда, да бъде трудно за партиите извън статуквото да се покажат и да могат да развият идеите си. В контекста на отмяната на машинното гласуване очаквам тежка кампания откъм изборни фалшификации и манипулации. Това не ме прави оптимист за конфигурацията в следващия парламент, но се надявам да съм лош пророк.

Бих искал да е максимално отворена, големите сили да не бягат от дебати

да не се затварят в дискусии и предизборни диспути само една с друг, а да са максимално отворени към всички или поне към парламентарно представените. Защото само така може да се види истината. Иначе хората остават с впечатлението, че изборите са е едно предрешено състезание, един уреден боксов мач.

 Таня Иванова/ Публикувано в nbp.bg

Публикувано на 07.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Христо Колев с въпрос към СОС за неизпълнено решение за мемориал на загиналите от бомбардировките през Втората световна война

АБВ България

Румен Петков: Машинният вот отново няма да се състои. Това обслужва статуквото и купувачите на гласове

АБВ България

Любомира Ганчева: Кой ще понесе отговорност за забавянето с година на „Балкански поток“. АБВ сезира прокуратурата за корупция в обществена поръчка за проект за газопровод до Свищов

АБВ България

Във Варна ПП АБВ излезе с декларация относно опасното замърсяване на водите във Варненското езеро и плажовете в морската ни столица

АБВ България

Румен Петков: Аграрният сектор е разбит. ПП АБВ настоява за възстановяване на хранителната индустрия


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни