Константин Проданов: Идеята за обединение в ляво-център не е утопия

Facebook Twitter

Константин Проданов, председател на ПП АБВ, интервю за в-к "Национална бизнес поща": 

- Господин Проданов, в петък подписахте политическо споразумение за партньорство с Движение 21, за което доста хора имаха съмнения, че може да се случи. Да смятаме ли, че това е знак за по-сериозно левоцентристко обединение?

- Подписахме споразумението след сериозни преговори. Общите ни цели са много, а различията – малко, но целта беше да ги изчистим максимално, за да не залагаме идейни мини, които можем да настъпим на по-късен етап и да взривят отношенията ни. И ние, и Движение 21,

смятаме, че лявото пространство в досегашния си вид е неефективно и има нужда от консолидация.

В анкетата на страницата на АБВ и нашите членове и симпатизанти заявиха, че предпочитат коалицинен формат за явяване на изборите и посочиха като желан партньор на първо място Движение 21. Чисто аритметичният сбор на гласовете на двете формации от изборите за президент е добра основа за обединение, но не е определящ, акцентът е върху идейната близост и ясните приоритети, които запазваме и ще развиваме. Това като цяло върви в руслото на досегашната ни коалиционна политика и решението ни да започнем разговори и с нови потенциални партньори, на този етап стигнахме до убеждението, че коалиционният формат трябва да бъде съсредоточен около нашите две формации. Смятам, че споразумението е добър знак, особено на фона на разделението в дясно. Така че идеята за обединение в ляво-център не е утопия.

- В словото си пред конгреса, на който бяхте избран, заявихте, че АБВ трябва да отхвърли „хайвереното ляво на Клинтън и Блеър, което до такава степен се е сляло с дясното, че човек не може да ги отличи, и да се върне към изконните леви идеи”. Какво означава автентично ляво, според Вас?

- Това „ляво” течение на практика представляваше опит за примиряване на противоречието ляво-дясно и изместване на левите политически субекти към центъра. Това започна, особено при управлението на Блеър, да се представя като нов радикален проект, поставен над лявото и дясното, преодоляващ традиционния им антагонизъм и обединяващ ценности и на двата полюса на принципа „всеки печели“. Това е типична либерална перспектива, която отказва да припознае противник, заобикаля фундаментални обществени противоречия, не осъзнава необходимостта от драстични мерки за трансформация на съществуващите структури на хегемонистичен капитализъм. Подобен възглед за политиката е всичко друго, но не и радикален.

„Центърът” не може да произведе радикална политика.

За мен радикалното ляво означава преди всичко връщане към изконните леви ценности като солидарността, социалната справедливост, равенството на възможностите, борбата с драстичното неравенство и експлоатацията като водещ принцип при формулирането и отстояването на политики. Целта на една лява формация е преди всичко да защитава интересите на наемния труд, на социално слабите и онеправданите.

- Не са ли твърде много политическите субекти с претенции за леви у нас и защо някак не успяват да представят идеите си, за разлика от Сириза и Подемос, които печелят нови привърженици? Може би трябва по-простичко да се обясняват те?

- Днес е крайно необходимо възвръщането на централната роля на политиката и в частност на лявата политика. Както отбелязах вече, това изисква дефинирането на ясни политически граници, което вероятно формации като Подемос успяха да обяснят по-разбираемо и да олицетворят по-убедително.

Една от основните задачи на лявата демократична политика е да предложи алтернатива на неолиберализма,

нещо което тя дълги години не успяваше. Появата на нови леви партии, включително АБВ, е не само естествена в тази обстановка, тя е изключително важна за преодоляване на дефицита на конкретни работещи леви политики. Вакуумът, който левите партии оставиха, доведе до възход на популистки десни партии, като тази на Веселин Марешки например, които се представят като единствени борци срещу статуквото и изразители на народната воля, макар че всъщност те са лабораторни проекти именно на управляващата политическа каста.

- В Европа, а и по света, интелигенцията, както и зелените партии и движения, се идентифицират с лявото, а при нас е обратно, имате ли обяснение?

- Не бих генерализирал текущите тенденции в отделни страни. В нашата коалиция например също има „зелена“ формация, а към АБВ е създаден Граждански съвет, който включва ярки предствители на интелигенцията. Същевременно е ясно, че

новото ляво може да има успех единствено в европейски контекст.

В условията на глобализация отпор на неолибералния капитализъм и властта на големите транснационални корпорации не може да се даде само на национално равнище. От друга страна осъществяването на нов ляв радикален проект не може да се случи без широк съюз с основните представителни формирования на средната класа, който би поставил на предeн план борбата за равенство и създаването на добри условия на живот. Това, което ни е нужно днес, е някаква форма на лява политика, която да включва по-справедлива данъчна система, политика по доходите и много по-активна роля на държавата в икономическия живот, като стратегически инвеститор в сектори с висока добавена стойност, в иновации и човешки капитал. Наред с това е необходима много по-самостоятелна външна политика и запазване в максимална степен на националния ни суверенитет, а не осребряването му от компрадорски елити, което стана толкова свойствено в последните години. Само така ще можем да се измъкнем от капана на бедността, да спрем демографската катастрофа и да възродим страната.

- Защо един млад, високо образован финансист избра лявата идея, отказа се от добрата си работа и се зае с политика?

- Отговорът се съдържа в казаното от мен досега. Случващото се в страната въобще не ни допада,

ние се превръщаме от държава в територия и този процес заплашва да стане необратим.

Единствено с лично участие човек може да е спокоен пред съвестта си, че е опитал да промени този курс. Имам идеи за модернизиране на лявото и развитие на държавата и желание да се опитам да ги реализирам.

- Дадохте заявка АБВ да бъде сериозен фактор в бъдещия парламент, но в същото време социологическите агенции дават нисък рейтинг.

- Средата, както глобално, така и у нас е силно неустойчива и това прави всякакви социологически прогнози силно ненадежни. Проучванията не успяха да хванат Тръмп, Брекзит, или избора на ген. Радев. Същевременно, в няколко последователни избора АБВ показа стабилен резултат, позволяващ ни да постигнем открояващо се парламентарно присъствие, добри позиции в местната власт и да натрупаме политически и управленски опит.

Успяхме да привлечем с идеите си широк кръг млади, енергични и образовани хора,

както и такива с богат опит, признат авторитет и обществено влияние.

- На какво ще заложите, какво различно ще предложите в предизборната платформа?

- Искаме в обществото да започне да се говори отчетливо за важните проблеми - за бедността, за експлоатацията, за неравенството. Ще продължим борбата си с плоския данък, който в този си вид, без необлагаем минимум, почти няма аналог в света, за преосмисляне на цялостната данъчна политика, която в момента е ориентирана основно към приходи от косвените данъци, а те тежат най-много върху най-уязвимите слоеве на населението ни. Санирането – нещо, което може да изглежда маловажно като обект на обществен интерес, но всъщност има далеч отиващи импликации – също заслужава внимание. За мен, като човек, който се занимава с инвестиции и винаги е търсил максимална доходност от всеки един лев, санирането е инвестиция с много нисък коефициент на полезно действие. За мен тези близо два милиарда лева на данъкоплатците, е по добре да се насочат към високите технологии, към производството на продукти с висока добавена стойност. Защото

една от причините да сме бедна държава е, че не произвеждаме почти нищо с висока добавена стойност, а изнасяме основно суровини.

Това трябва да се промени с държавни инвестиции. Само така ще бъдат разкрити нови и добре заплатени работни места и осигурен финансов ресурс, който да позволи на държавата да бъде наистина социална и с отношение към хората. Имаме своите идеи и конкретни предложения и в сферата на сигурността и отбраната, на правната уредба и външната политика, на образованието и науката, културата, здравеопазването и др. В момента работим върху нашата платформа и посланията, с които ще тръгнем на изборите. Мисля, че нашата визия ще има чуваемост на фона ширещия се популизъм и обещания на едро. Ние сме за смислени послания и конкретни работещи мерки, там се целим.

- АБВ подкрепи референдума за промяна на избирателната система, макар да е известно, че настоявате за засилен мажоритарен елемент, а не за изцяло мажоритарен избор. Промените не минаха в Народното събрание, какво е Вашето отношение към целия този процес?

- АБВ не само подкрепи референдума. АБВ бе единствената партия, която се регистрира за участие в референдума. Вярно е, че отдавна говорим за засилване на мажоритарния елемент, но чрез смесена избирателна система. Ние също така сме и за задължителното гласуване, но без да се накърняват правата на хората. Освен това сме и за намаляване на субсидията, но не в предлагания в референдума размер и сме заявили това още на изборите за Европарламент. Както виждате, всички тези наши съображения бяха споделени после от голямата част от експертите.

Що се отнася до това защо не подкрепихме промените в Народното събрание, веднага искам да попитам – а кое точно трябваше да подкрепим? Закона на ГЕРБ или закона, внесен от Мая Манолова? И двата са писани на коляно. Твърдото убеждение на АБВ е, че смяната на цялата избирателна система, а не просто на 1-2 текста от Изборния кодекс, не може да стане за ден или седмица. АБВ последователно отстоява, че по принцип такива радикални промени трябва да се правят след сериозно обмисляне, дискусии с експерти и широк обществен дебат. Иначе се нагледахме вече 25 години докъде ни доведоха различни реформи и законови промени „на парче“ – и в съдебната система, и при здравеопазването, и в образованието и в много други области.

- В каква кондиция е АБВ два месеца преди изборите, изяснени ли са вече критериите за номиниране на кандидати за народни представители?

- Освен законовите изисквания, пред кандидатите за народни представители поставяме критериите за висок обществен авторитет, комуникативност, диалогичност, почтеност, и съпричастност към левите патриотични идеи.

Общите събрания на нашите клубове вече започнаха номинирането на кандидатите.

В близките дни своите предложения ще направят общинските организации, които ще бъдат обобщени от областните съвети. Окончателното подреждане на листите и тяхното утвърждаване ще се извърши от Националния съвет съгласно Устава на АБВ.

- Впечатленията Ви от организацията на АБВ в Стара Загора?

- Организацията намирам в добра кондиция, със съществено участие на жените и младежите. Както и на други места,

очаквам допълнителна мобилизация и провеждане на съдържателна и привлекателна кампания,

за което АБВ в Стара Загора има сили и възможности.

- Коментарът Ви за служебното правителство?

- За мен е позитивен знак, че президентът Радев изглежда е заложил на утвърдени професионалисти, а не се е водил от тясно политически съображения. Аз имам някои резерви по отношение на една-две фигури. Има и такива, които не познавам и нямам никакви впечатления от тях. Затова не бих искал да правя категорични изявления преди да видя поне някои първи решения и действия на правителството и отделните министри. Основното, разбира се, е да бъде гарантирана честността и прозрачността на изборния процес, да бъдат осигурени равни възможности на участващите политически субекти, да не бъдат допуснати манипулации и фалшификации.

Таня ИВАНОВА

Вестник "Национална бизнес поща", бр. 6, Стара Загора

Публикувано на 05.02.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков по телевизия ЕВРОПА: В очите на обществото изборите са опорочени

АБВ България

На тържествената клетвена церемония кметът на община Стрелча Стойно Чачов постави началото на втория си мандат

АБВ България

Любомира Ганчева по ФОКУС: Местната власт в България е нестабилна, от което може да очакваме политическа нестабилност и в страната

АБВ България

Любомира Ганчева за Бюджет 2020: Бюджет, който бетонира статуквото и плашещо лишен от изненади

АБВ България

Кметът на Стрелча Стойно Чачов: Държавата трябва да поеме ангажимента да спре децентрализацията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни