Стара Загора чества днес празника си

Facebook Twitter

Със звън на камбани и тържествена Света литургия в катедралния храм „Свети Димитър” започна празникът на Стара Загора 5 октомври. На тържествена сесия на Общинския съвет Стара Загора в зала „П.Р. Славейков” бяха връчени огърлиците с герба на града на двамата почетни граждани - футболната легенда Петко Петков и дългогодишния директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан” Кънчо Матев. По традиция званието се присъжда от Общинския съвет в навечерието на празника.

Общинското ръководство, областният управител, народни представители, директори на регионални структури и културни институти, граждани и гости от побратимените градове Самара и Крушевац положиха цветя пред камъка, символизиращ началото на възстановяването на Стара Загора. Кандидатът за президент Ивайло Калфин и представители на общинската структура на ПП АБВ също се поклониха пред паметната плоча.

С тържествен ритуал на площада пред Община Стара Загора бяха издигнати националното знаме и флаговете на града и Европейския съюз.

„Горд съм със своите съграждани, с хората които живеят в този град и искам да им пожелая успех, защото благодарение на вас, на вашите ежедневни усилия да бъдете достойни граждани на Стара Загора, вие старозагорци, вие наши съграждани, заслужавате поклон! Честит празник!”, каза в приветствието си кметът Живко Тодоров.

По традиция от 20 години в навечерието на 5 октомври се избира млад кмет на Стара Загора – ученик от гимназия в града, който управлява града в деня на празника. Тази година изборите бяха спечелени от Иван Желев – 12-класник от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина "Иван П.Павлов". Кметът Живко Тодоров му връчи символичният ключ на града, а младият кмет също поздрави съгражданите си.

Повече от час по централната улица на града продължи празничното шествие, предвождано от официалните лица и гостите. В него участваха деца от детските градини, ученици от 15 основни и средни училища, 12 езикови и професионални гимназии, Тракийския университет, културни институти, читалища, и сдружения. Празничното дефиле завърши с Ретро-парад на автомобили и участници от мото клуб „ Волни ездачи“.

От 17.30 часа на площада пред Общината започва празнично веселие със старозагорски клубове за народни танци и детски фолклорни формации. От 18 часа в зала „Байер” е откриването на традиционната годишна изложба на старозагорските художници „Есенен салон 2016”, а в 19 часа на централния площад ще започне и концертът на почетния гражданин на Стара Загора Иво Папазов „Ехо от Тракия”, който ще завърши с празнични илюминации.

Пресцентър на ПП АБВ – Стара Загора

Публикувано на 05.10.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите

АБВ България

Румен Петков в Шумен: ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв - лявоцентристки профил

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни