Тридневен Еньовденски събор започва на Старозагорските минерални бани

Facebook Twitter

С рок концерт тази вечер на Старозагорките минерални бани се открива Еньовденският събор – празник на първата жътва, билко- и водолечението и здравословното хранене, който ще продължи до 26 юни. Това е второто издание на празника, очаква се той да събере повече 800 участници. Босоногото хоро, символ на Еньовден, ще се извие с изгрева на слънцето на 25 юни. Малко по-късно ще започне заплитането на традиционния венец от свежи билки и цветя. От 9.30 часа, ще се представят на сцената фолклорни и танцови групи, а в 11.00 часа съборът ще бъде официално открит. Песни и танци на състави от всички читалища и клубове от селата- съорганизатори, както и от съседни области. Съборът няма състезателен характер, участие са заявили повече 40 групи.

Подреден е „Селски двор“, разкриващ колорита на българския бит, изложби на храни, приготвени от жито и пшеница. Чаршията на занаятите ще събере отново майстори от цяла България, които ще покажат творбите си. За първи път в специално обособен кът ще има изложба, посветена на каракачанското куче.

Целта на събора е да популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия, както и да разкрие красотата на Старозагорските бани като курортно селище. Организатори на еньовденския празник са Община Стара Загора, кметствата и читалищата на селата Старозагорски бани, Казанка, Остра могила, Сладък кладенец, Ново село, Сулица, Лозен, Пъстрово, Богомилово, Кирилово, Яворово, Ракитница, Малка Верея и Лясково, Тракийският университет, Земеделският институт и Регионалният исторически музей.

Пресцентър на ПП АБВ – Стара Загора

Публикувано на 24.06.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ изложи пред председателя на КЕВР притесненията си от обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ

АБВ България

Румен Петков пред КРОСС: Този цинизъм в политиката отвращава хората

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с граждани на район „Подуяне“

АБВ България

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

АБВ България

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати, започва инициатива ББ trash challenge – без боклуци


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни