Тридневен Еньовденски събор започва на Старозагорските минерални бани

Facebook Twitter

С рок концерт тази вечер на Старозагорките минерални бани се открива Еньовденският събор – празник на първата жътва, билко- и водолечението и здравословното хранене, който ще продължи до 26 юни. Това е второто издание на празника, очаква се той да събере повече 800 участници. Босоногото хоро, символ на Еньовден, ще се извие с изгрева на слънцето на 25 юни. Малко по-късно ще започне заплитането на традиционния венец от свежи билки и цветя. От 9.30 часа, ще се представят на сцената фолклорни и танцови групи, а в 11.00 часа съборът ще бъде официално открит. Песни и танци на състави от всички читалища и клубове от селата- съорганизатори, както и от съседни области. Съборът няма състезателен характер, участие са заявили повече 40 групи.

Подреден е „Селски двор“, разкриващ колорита на българския бит, изложби на храни, приготвени от жито и пшеница. Чаршията на занаятите ще събере отново майстори от цяла България, които ще покажат творбите си. За първи път в специално обособен кът ще има изложба, посветена на каракачанското куче.

Целта на събора е да популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия, както и да разкрие красотата на Старозагорските бани като курортно селище. Организатори на еньовденския празник са Община Стара Загора, кметствата и читалищата на селата Старозагорски бани, Казанка, Остра могила, Сладък кладенец, Ново село, Сулица, Лозен, Пъстрово, Богомилово, Кирилово, Яворово, Ракитница, Малка Верея и Лясково, Тракийският университет, Земеделският институт и Регионалният исторически музей.

Пресцентър на ПП АБВ – Стара Загора

Публикувано на 24.06.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни