Граждански екопатрул инспектира парк "Бедечка" в Стара Загора

Facebook Twitter

Граждански екопатрул ще обходи днес - 18 юни, парка "Бедечка" в Стара Загора. Сборният пункт е при Стария чинар в 18 часа.

Целта е да се установи какво се случва с дърветата в застращената от застрояване зелена площ.Идеята е на местния вестник "Старозагорски новини", а поканата идва от гражданската инициатива "Запазете Бедечка".

Наскоро е установено, че дървета в парка са били умишлено продупчени и в дупките налята нафта, за да бъдат изсушени и след това отсечени. Общината се закани да наложи глоби на нарушителите.

Защитниците на парка обаче искат да установят дали пораженията са само по шест дървета или са много повече.

Още при изготвянето на паспортизацията на дърветата преди години специалистите съобщиха за няколко умишлено унищожени дървета.

Защитниците на парка призовават: "Нека заедно направим вечерна разходка, за да огледаме всички паспортизирани дървета. Нуждаем се от вашата помощ - те са над 1500! По време на разходката ще можете да научите и какво се случва със спасението на парка".

Междувременно общината в Стара Загора търси варианти за решение на казуса.

Според защитниците на "Бедечка" е необходимо да се направи промяна на общия устройствен план на града, за да падне планът за застрояване на парка.

Преди дни от "Запазете Бедечка" разпространиха съпоставяне на паспортизацията на растителността върху плана за застрояване (ПУП), след като администрацията така и не показа съответните документи в регламентирания срок.

От документите става ясно, че много от ценните дървета попадат в частни парцели, а друга голяма част явно ще трябва да бъдат премахнати заради прокарването на улици.

Главният архитект на Иван Кирчев не се ангажира с прогноза дали и колко дървета ще бъдат изсечени. Изказването му пред бТВ неотдавна дойде на фона на обещанията на общинари, че дърветата ще бъдат изцяло запазени.

Информация на Медиапул

Публикувано на 18.06.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни