Р. Петков: Българските институции трябва да заявят нашия интерес пред ЕС и НАТО

Facebook Twitter

Румен Петков представи в Плевен проекта за декларация на АБВ с мерки за излизане от кризата

В Плевен зам.-председателят на АБВ Румен Петков представи проекта на декларация за необходимите усилия и мерки за изход от кризата. Декларацията е внесена от Парламентарната група на АБВ в Народното събрание.

Румен Петков изрази задоволство от това, че БСП на практика е подкрепила искането поставено от ПП АБВ, Народното събрание да намери обща и перспективна позиция по проблема с бежанците.

"Тази позиция трябва да бъде общ акт или поне въпрос на национално съгласие, защото на 16 и 17 декември предстои среща на върха и нашето убеждение е, че там министър-председателят трябва да отиде с ясен мандат, който не трябва да бъде мотивиран от предизборна ситуация, няма да бъде мандат на една или друга политическа сила, а ще бъде българската позиция, която не трябва да бъде преосмисляна независимо от предстоящите извънредни парламентарни избори", каза Румен Петков.

Той посочи, че от АБВ считат, че този парламент е изчерпал общественото доверие и продължаването на работата му би задълбочило антисистемните и антиинституционални нагласи у българските граждани.

„Поставяме и въпроса за бъдещето на проекта „Белене" и се надяваме, че ще постигнем обща подкрепа в Парламента още повече, че премиерът заяви, че се водят интензивни разговори с китайската Електрическа компания", каза Петков и допълни, че е много важно в преговорния процес българските институции - Енергийнният холдинг, НЕК и Министерството на енергетиката да могат да защитят българския обществен и национален интерес.

Румен Петков заяви, че от АБВ настояват да се спре спекулацията с темата „бежанци".

„Институционалното говорене не трябва да задълбочава впечатлението, че държавата е на самотек.Българските институции трябва да заявят нашия интерес пред ЕС и НАТО, в които членуваме. При определени условия, които могат да настъпят, ние трябва да търсим гаранция за нашата сигурност. Очевидно е, че граничното оградно съоръжение е компрометирано и че това е един провал, който се използва с много ясни ПР ефекти от страна на патриотите. 

За съжаление Румяна Бъчварова с хаотичните си приказки за "идентифицирани личности, които готвят терористичен акт, нямаме сигнали за терористична заплаха", само добавя допълнително напрежение в българското общество", каза Петков.

Той допълни още, че председателят на Народното събрание Цецка Цачева е отклонила за разглеждане днес текста на декларацията с мотива, че не са изчерпани трите стъпки на мандати и очаква финализиране на разговорите с Реформаторския блок.

Вижте пълния текст на декларацията ТУК! 

Информация: Дарик

Публикувано на 07.12.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни