Ивайло Калфин: Като президент бих оглавил Инициативен комитет за честване на 140-години от Освобождението на България

Facebook Twitter

Националното достойнство и самочувствие са моите най-важни приоритети. Това заяви на среща в Плевен кандидатът за президент Ивайло Калфин. „След малко повече от година ние ще празнуваме 140 години от Освобождението на България от турско робство. Това е сериозен празник, който трябва да се подготви. Като държавен глава аз бих оглавил Инициативен комитет за отбелязване на този празник, включително и бих поканил руският президент г-н Путин сега, за март 2018 година, и бих се погрижил това посещение да бъде пълно със съдържание. Нека да поканим руския, украинския, финландския президенти. 140- години е юбилей, който трябва да се зачете правилно. Хайде да видим останалите дали биха го направили“, каза Калфин. Той допълни, че отношенията между България и Русия от започнати големи проекти, които подминаха нашата държава, са сведени до „дребно заяждане на високо равнище“. Това може да се поправи, ако България започне инициативи в региона, категоричен е Ивайло Калфин. „България  трябва да се върне като активен лидер в региона – и на Балканите, и в Черно море. Бъдещият президент трябва да бъде активен. Страната ни може да консолидира позициите в този регион. Това са неща, които може да направи държавният глава и то не кой да е държавен глава, а този който разбира, може и знае. Международните контакти на президента не бива да се свеждат до официални снимки тук  и там. Ако искаш да си ефективен, ти трябва да познаваш своите колеги, трябва да имаш лично отношение. Това трябва да прави президентът. Аз твърдя, че зная и мога това, което съм правил като външен министър – ролята на България да бъде много по-различна, много по-активна и много по-ефективна“, заяви Калфин.

В Плевен той коментира и основните си приоритети във вътрешната политика – демография, доходи, образование. „Г-жа Кунева предлага на ромските деца да се дава стипендия за добър успех. Абсурд! Ето пример за разделяне на държавата етнически. Всички сме български граждани и трябва да имаме равни права. Има решение на проблема с отпадане от училище – децата от 2 години отиват на детска градина безплатно.Има няколко общини в България, които правят това и децата не отпадат от училище“, каза Калфин.

Той призова плевенчани да подкрепят референдума. „Защото един такъв референдум ще разтърси политическата система в държавата. Тази път да направим така, че да има достатъчно гласове за референдума. Хайде да видим толкова ли е страшно това Велико събрание. Ако конституцията е пречка да има работеща съдебна система, то тя би могла да бъде променена.Аз бих поставил въпроса с конституционното устройство веднага след изборите. Много ясно трябва да се каже – следващият президент ще трябва да постави дебат – имаме ли нужда от различен баланс на институциите“, заяви Ивайло Калфин.

Той коментира и отказът на останалите кандидати за президентския пост да участват на дебат с него.“Моите опоненти се крият, не ходят на дебати. Не е нормално човек, политик, генерал, председател на НС да бягат, да се крият от един дебат. Те като са тръгнали с голямата кошница, трябва да искат това нещо. Фактът, че бягат, си е за тяхна сметка и значи, че те има какво да крият”, категоричен бе кандидатът на Коалиция  „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“. 

Публикувано на 26.10.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни