Ивайло Калфин: Като президент бих оглавил Инициативен комитет за честване на 140-години от Освобождението на България

Facebook Twitter

Националното достойнство и самочувствие са моите най-важни приоритети. Това заяви на среща в Плевен кандидатът за президент Ивайло Калфин. „След малко повече от година ние ще празнуваме 140 години от Освобождението на България от турско робство. Това е сериозен празник, който трябва да се подготви. Като държавен глава аз бих оглавил Инициативен комитет за отбелязване на този празник, включително и бих поканил руският президент г-н Путин сега, за март 2018 година, и бих се погрижил това посещение да бъде пълно със съдържание. Нека да поканим руския, украинския, финландския президенти. 140- години е юбилей, който трябва да се зачете правилно. Хайде да видим останалите дали биха го направили“, каза Калфин. Той допълни, че отношенията между България и Русия от започнати големи проекти, които подминаха нашата държава, са сведени до „дребно заяждане на високо равнище“. Това може да се поправи, ако България започне инициативи в региона, категоричен е Ивайло Калфин. „България  трябва да се върне като активен лидер в региона – и на Балканите, и в Черно море. Бъдещият президент трябва да бъде активен. Страната ни може да консолидира позициите в този регион. Това са неща, които може да направи държавният глава и то не кой да е държавен глава, а този който разбира, може и знае. Международните контакти на президента не бива да се свеждат до официални снимки тук  и там. Ако искаш да си ефективен, ти трябва да познаваш своите колеги, трябва да имаш лично отношение. Това трябва да прави президентът. Аз твърдя, че зная и мога това, което съм правил като външен министър – ролята на България да бъде много по-различна, много по-активна и много по-ефективна“, заяви Калфин.

В Плевен той коментира и основните си приоритети във вътрешната политика – демография, доходи, образование. „Г-жа Кунева предлага на ромските деца да се дава стипендия за добър успех. Абсурд! Ето пример за разделяне на държавата етнически. Всички сме български граждани и трябва да имаме равни права. Има решение на проблема с отпадане от училище – децата от 2 години отиват на детска градина безплатно.Има няколко общини в България, които правят това и децата не отпадат от училище“, каза Калфин.

Той призова плевенчани да подкрепят референдума. „Защото един такъв референдум ще разтърси политическата система в държавата. Тази път да направим така, че да има достатъчно гласове за референдума. Хайде да видим толкова ли е страшно това Велико събрание. Ако конституцията е пречка да има работеща съдебна система, то тя би могла да бъде променена.Аз бих поставил въпроса с конституционното устройство веднага след изборите. Много ясно трябва да се каже – следващият президент ще трябва да постави дебат – имаме ли нужда от различен баланс на институциите“, заяви Ивайло Калфин.

Той коментира и отказът на останалите кандидати за президентския пост да участват на дебат с него.“Моите опоненти се крият, не ходят на дебати. Не е нормално човек, политик, генерал, председател на НС да бягат, да се крият от един дебат. Те като са тръгнали с голямата кошница, трябва да искат това нещо. Фактът, че бягат, си е за тяхна сметка и значи, че те има какво да крият”, категоричен бе кандидатът на Коалиция  „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“. 

Публикувано на 26.10.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни