Стелиян Стефанов: Опитват да компрометират гражданската инициатива за безплатен транспорт за учащите се в Русе

Facebook Twitter

Подписката за безплатен транспорт на ученици в Русе е легитимна

Подписката за осигуряване на възможност за безплатен транспорт на учениците до 12 клас в община Русе чрез промяна на наредба №14 на Общинския съвет Русе е легитимна.

Това съобщи днес председателят на Гражданския комитет, който я е инициирал Стелиян Стефанов, който е и общински лидер на АБВ.

Той поясни, че целта на гражданската инициатива е да направи образователната система в община Русе по-достъпна за всички учащи до 12 клас, включително.

Припомняме, че през месец юли идентично предложение бе внесено от представители на партия "АБВ" под формата на инициативен комитет. Тогава то бе изтеглено малко преди да влезе за обсъждане в зала.

"Русенци, подкрепили гражданската инициатива са 2 315 души, разпределени документално в подписката в 136 страници. Подадени към ГРАО в електронен вид са 1932 подписа, от които 667 след проверката са определени от компетентните органи като коректни. Някои от гражданите, подписали се в бланките на подписката, поради притеснения свързани със защитата на личните им данни не са попълнили графата в бланките за ЕГН, или са написали непълни ЕГН – та, или вместо тях са посочили телефонен номер за връзка. На това основание ГРАО обявява част от подписите за некоректни. Но това не прави подписката нелегитимна, за да е легитимна една гражданска подписка са необходими 60 подписа", поясни Стефанов.

Предстои разглеждането на предложението на Инициативния граждански комитет на заседание на местния парламент.

"Председателят на Общински съвет - Русе предлага да не се приема предложението за безплатен транспорт на учениците до 18 г. в Русе, заблуждава общинските съветници, като представя манипулативно категорично неверни данни и като резултат от невярна статистическа база представя като необходима за покриване на разходите сумата от 4,7 млн. лв. В становището на общинската администрация до Общинския съвет е изчислена два пъти по-малка сума - 2,4 милн. разход за предложението", посочва по този повод Стефанов.

Сега действащата наредба №14 на Общинския съвет, дава правото на учениците до 16 г, които са 12 500, да ползват 50% дотация, но от това си право за пътуване се възползват едва 7 % или това са 950 ученика с карти средно-месечно, като в сравнение с миналата година учениците, ползвали карти са намалели с 226, изчислява Стелиян Стефанов.

Той посочва още, че според статистическите данни, от 1-4 клас се обучават 5 023 ученика, от 5-8 клас 5 008 ученика, а от 9-12 клас 6 033 ученика. Практиката показва, че учениците от 1 до 4 клас рядко ползват карти. Реално активни са учениците от 5 до 12 клас. В същото време учениците, чиито родители са с възможности да им осигуряват транспорт ще продължат да не ползват услугите на обществения транспорт. Проучванията показват, че тези параметри ще се запазят и няма основание да се прогнозира съществено увеличение на броя на учениците, ползващи карти за транспорт.

Според становището на експертите на гражданската инициатива, в настоящия бюджет на Община Русе е заложена сумата от 730 хил. лв за транспорт на различни социални групи, от които 245 хил. са за пенсионерите, 134 хил. - за дотации на картите за учащи до 16 години, останалите 352 хил. не е ясно как се разходват. Те са обявени като „разходи за транспорт на децата до 7 г.“ и за ученици, чиито училища са закрити, съгласно закона. Това означава, че само 135 хил. лв. се предоставят за дотации на картите на учащите до 16г.

"Като се направи преизчисление - с допълване на бройката на учениците, ползващи транспорт на възраст до 18 г., т.е. между 17 и 18г., и с допълнително увеличение с 20 %, поради причината, че се предлага да се дотира 100 % стойността на картите експертите изчисляват, че необходимата сума с която трябва да се увеличи бюджета на община Русе за транспорт на учащи за 2017г. е 350 хил. лв.", посочва още Стелиян Стефанов.

В тази връзка той отбелязва, че тази сума е твърде далеч от прогнозираните суми от председателя на Общински съвет 4.7 млн. лв. и от екипа на кмета на Русе - 2.4 млн. лв.

"Управляващите се опитват да компрометират гражданската инициатива за безплатен транспорт за учащите се в Русе с различни манипулативни и неверни твърдения: че е подписката „не е легитимна“, че необходимата сума е „твърде голяма“, за да се внушава на гражданите, че исканията са нереалистични и нецелесъобразни, респективно невъзможни. Исканията в гражданската подписка за безплатен транспорт на учениците в Русе, които са в интерес на стотици ученици, техните семейства и домакинства, и граждани на Общината има предложение да не се предприеме. Общинският съвет е орган на местното самоуправление и е избран от гражданите да решава техните проблеми, ако той не осъществява своите правомощия и отговорности, гражданите могат да прекратят неговите правомощия чрез местен референдум. На скоро приключилите президентски избори, с категоричността на вота си, гражданите в България и в Русе, ясно показаха необходимостта от промяна на статуквото. Промяната започна", се посочва още в позицията на гражданския инициативен комитет, разпространена и след това до медиите.

Информация: topnovini.bg

Публикувано на 16.11.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни