Павел Кралев, водач в Кърджали: В основата на нашата платформа са решенията на социалните проблеми (интервю)

Facebook Twitter

Павел Кралев, водач на листата на Коалиция „АБВ – Движение 21“ в Кърджали, в интервю за Радио „Фокус“:

В предизборното ни студио гост е Павел Кралев, водач на листата на Коалиция „АБВ-Движение 21“ в Кърджали. Господин Кралев, вие сте юрист по образование, каква е вашата кауза в предстоящите избори? С какво бихте искали да допринесете за развитието на страната?

Павел Кралев: Нашата кауза, моята личната и на партията, която стои зад мен, а именно АБВ, е социалната кауза, тъй като нашият регион в Кърджали, специално, и Кърджалийска област има нужда наистина от изключително сериозна социална политика.

Т.е. основната ви цел е свързана с подобряване на социалния статус на българина в район Кърджали?

Павел Кралев: Да.

Това обаче е един по-особен район, където от години наред, знаем че преобладаващо ДПС печели изборите. Това по някакъв начин правили ви песимист, че успеваемостта на Коалиция „АБВ-Движение 21“ няма да бъде достатъчна, за да постигнете целта си?

Павел Кралев: Вижте, аз лично съм на мнение, че самият факт, че нашите опоненти от ДПС имат добри резултати в предходните избори, не прави нашата коалиция неразпознаваема. В крайна сметка бедността в региона и мизерията е еднаква за всички верски и етнически етноси. И в тази връзка те биха ни разпознали като политически субект много лесно и без проблеми. Тъй като един от основните проблеми на Кърджали и в цялата тази област за мен специално вече не е бедността, а мизерията, в която хората живеят. И нашата партия като лявоориентирана, основното, с което искаме да стигнем до нашите избиратели, е именно решаването на тези проблеми.

Казвате, че вече дори не говорим за бедност, а по-скоро за мизерия. Вероятно предлагате и конкретни мерки, с които това да бъде преодоляно? Нека да ги чуем?

Павел Кралев: Разбира се. Нашата коалиция има изключително сериозно застъпени мерки, които касаят преборването на бедността в региони именно като Кърджали, тъй като той е доста специфичен. Това, което вие трябва да знаете и вашите слушатели е, че в нашия регион диспропорцията на промишлеността между Кърджали и останалите населени места е изключително голяма. Т.е. ние сме изправени пред ситуация, в която областният град има изключително сериозно развита индустрия, която обаче страда от липсата на работна ръка поради миграцията. А малките населени места и общините страдат от липсата на каквато и да е било индустрия и препитание на хората там. От тази гледна точка от Коалиция „АБВ-Движение 21“, смятаме че би следвало по всякакъв начин да бъдат подпомогнати всички тези предприятия, които искат да разкрият работни места именно в общините, където такива липсват. А от друга страна да бъдат подпомогнати технологично и финансово компаниите, за да могат те да излязат на международните пазари технологично обновени и конкурентоспособни, което пък от своя страна би повишило доходите, би увеличило заетостта и би намалило безработицата.

Изкушавате ли се както стана актуално в тази кампания да обещавате високи пенсии, високи заплати?

Павел Кралев: Аз не съм чул нашата коалиция да обещава конкретни размери на заплати и пенсии, тъй като възнаграждението, т.е. размерът на заплатите и пенсиите, и всички останали социални плащания зависи от това как нашата икономика работи. Т.е. ние няма как да обещаем нещо, което предварително не сме го заработили или генерирали като финансов ресурс. В тази връзка, смятам че първо следва да си обновим технологично икономиката, така че тя да стане такава с висока добавена стойност и постепенно и плавно да увеличим минималната работна заплата до около 700 лв., т.е. 11% годишно, което аз лично съм на мнение, че със сегашния темп на растеж на икономиката е напълно разумно.

Какво най-често споделят избирателите с вас? Очакват ли чудеса? Вие сте от новите политически лица.

Павел Кралев: Да, нашата партия е сред партиите, които тепърва растат в политическото пространство. Аз като лице, което е ново за политиката, виждам одобрението в лицата на хората, когато разговаряме и когато се срещаме с тях. Аз лично смятам, че избирателите, т.е. българският избирател вече е достатъчно грамотен политически, че да не вярва на разни обещания и спекулации, свързани с неговото бъдеще, защото те няма да се изпълнят.

Имате ли притеснения, че въпреки усилията, които полагате в предизборната кампания, въпреки рационалните предложения, които правите, вашите послания така или иначе няма да успеят да достигнат до по-широк кръг от избиратели и няма респективно да успеете да преминете 4% бариера за влизане в парламента?

Павел Кралев: Мое лично мнение, както и на моите колеги от политическата партия АБВ и от Коалиция „АБВ-Движение 21“ е, че нашите послания не само, че стигат до нашите избиратели, но те се приемат много добре. Т.е. ние постоянно сме между тях и смятам, че 4% бариера въобще не следва да се коментира в контекста на ситуацията, която е предизборната в България, поради обстоятелството, че нашите резултати, поне аз така мисля, са изключително силно занижени с оглед на конюнктурата на настоящите избори.

БСП ли е основният конкурент на Коалиция „АБВ-Движение 21“ в тези избори?

Павел Кралев: Аз лично застъпвам тезата, че БСП е партия, която е част от лявото пространство. В този смисъл ние не виждаме в БСП наши конкуренти. Виждаме наши опоненти в настоящата предизборна кампания, тъй като и двете формации са леви, и двете, поне за нас съм сигурен, надявам се и за тях, че се стремим към реализирането на леви идеи, по-скоро за нас специално на територията на Кърджали, сериозни опоненти са останалите участници в предизборната кампания.

Доскоро анализаторите твърдяха, че основният електорат на АБВ може да дойде само и единствено от БСП. Виждате ли по-широки възможности, за да разширите електоралното си влияние?

Павел Кралев: Знаете ли, всички или повечето участници в тези избори на територията на Кърджали и на областта, отправят към своите избиратели етнически, патриотични, дори националистически послания. В основата на нашата платформа стои разрешаването на социални проблеми, единствено това. Защото бедността, според нас, е обща за всички верски и етнически общности в областта. И ние като лява и социално-ориентирана партия не можем да останем безразлични към ниските доходи на преобладаващата част от населението в Кърджалийско. Поради тази причина, смятам че ние сме припознати не само от левите избиратели, но смятам че една голяма част десните избиратели разсъждават и мислят върху голяма част от посланията, които им отправяме ежедневно.

Това, че лявото пространство у нас към момента е сравнително консолидирано, вие сам казахте – БСП са вашият опонент като лява партия, вие също сте лява партия, така се определяте, това помага или пречи? Имам предвид на фона на дясното пространство, което е силно фрагментирано?

Павел Кралев: Не мисля, че това че ние се борим за това нашите избиратели да живеят в една социално уредена и силна икономически държава по някакъв начин ни противопоставят с останалите леви партии. Напротив. Аз лично смятам, че АБВ е партията, която дава по-добрите решения на своите избиратели. Ние сме, за разлика от нашите опоненти в ляво, ние сме партията, която не казваме какво трябва да бъде направено. Ние всички знаем какво трябва да бъде направено. Ние сме тези, които казваме как ще бъде направено. Отговор на въпроса „Как?“ за съжаление аз рядко чувам, освен от нашата Kоалиция.

Какви са хората, които стоят зад вас в листата на Кърджали?

Павел Кралев: Хората, които ние сме издигнали в листата, смятам че са на първо място са доказали себе си. Хора, които до този момент по никакъв начин не са компрометирани политически и хора, които да достатъчно успели, за да могат да бъдат припознати от нашите симпатизанти. Мисля че сме изготвили листа с професионалисти.

Млада коалиция сте с „Движение 21“. Как се сработвате в тази първа за вас коалиционна кампания?

Павел Кралев: Знаете ли, аз мисля че отговорът на този въпрос е, че ние се допълваме изключително добре с нашите партньори от Д-21.

И сега, ако позволите един, по-скоро репортерски въпрос към вас, каква е обстановката в Кърджали? Има ли напрежение, предизвикано от отношенията на Турция с Холандия, с ЕС?

Павел Кралев: Доколкото аз живея тук и съм постоянно между хората, мое лично мнение е, че такова напрежение в момента не съществува. Аз мисля, че избирателите както християни, така и мюсюлмани приемат всичко, което се случва с достатъчно голяма доза разум и си обясняват процесите и техните първопричини. Мисля, че нито политическо, нито етническо напрежение на този етап съществува в тази кампания, до момента поне.

Очакванията ви? Имате ли опасения, че това са събития, които по един или друг начин биха могли да се отразят и на политическия живот у нас?

Павел Кралев: Разбира се, че биха могли да се отразят. Според мен грубото погазване на Избирателния кодекс е недопустимо за една европейска държава, за едно европейско общество. В този смисъл мое лично мнение е, че ние трябва като държава и като управление да вземем незабавно някакви мерки, които да прекратят това погазване на законите в България. Както знаете имаше няколко скандала на територията на Кърджали с торбички, имаше скандали, свързани с рекламни материали написани на турски език с логото на ДОСТ. Така че това е недопустимо в една европейска държава във времето, когато е предизборната кампания. Знаете разпоредбите на Изборния кодекс какви са в тази връзка.

http://focus-news.net

Публикувано на 15.03.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Честит рожден ден на Народната библиотека „Св.св Кирил и Методий“

АБВ България

КУЛТУРЕН КЛУБ АБВ представи поетесата Надежда Захариева

АБВ България

Д-р Пламена Заячка участва в международна младежка среща, организирана от Куба

АБВ България

Владимир Маринов по ЕВРОКОМ: Ако затваряме цели сектори с лекота, защо не го направихме преди месец?

АБВ България

Проф. Любомир Халачев: Приказката за трите прасенца или как се борихме с мишата популация


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни