Петър Кадиев: Ще настояваме за изграждането на кабинков лифт в Смолян (интервю)

Facebook Twitter

Господин Кадиев, гражданите ли влизат във вашия дневен ред като теми, които коментирате, или вие се съобразявате с пулса на техните проблеми?

И едното, и другото. Гражданите не стоят безучастни. Аз ги виждам. Основните проблеми са демографската криза, ето защо най-много атакувахме да се случи преминаването на Първия алпийски батальон да стане полк, за да могат да влязат общо 200 семейства от Смолян, защото това е една малка крачка, която ще даде възможност да стопираме тази демографска криза. Много добре разбираме, че с това няма да решим демографския проблем, но това ще бъде една малка стъпка, една малка крачка. Все повече и повече се обезлюдява районът, младите хора нямат поминък и затова искаме да разработим туризма и туристическата услуга, така че младите хора да остават тук. Туризъм се прави и с хората, и с природата.

Безспорно природата я имате. Какво обаче трябва да се направи, за да се използва тя пълноценно?

Банско, то беше едно малко туристическо селце и само с един кабинков лифт Банско стана съвсем друг. Ние в момента имаме страхотен леглови ресурс в Смолян, който стои празен, а в същото време на Пампорово е пълно. И тези писти, които ги имаме, те не се ползват. Ако този кабинков лифт съществува, сещате се какъв ще бъде коренно различен градът. Освен това всеки един турист би пожелал да остане в Смолян, защото той ще може да влезе в църквата, ще може да влезе в Планетариума, ще може да влезе в библиотеката, ще може да отиде на кино. Тези неща не съществуват в Пампорово. Така че всякакъв вид туризъм, който може да съществува, той ще тръгне от града, а не на самото Пампорово. Това е нещото, което трябва да се мисли. Според мен първото нещо, което трябва да се направи, е да поискаме един такъв кабинков лифт. Знам, че на Банско е нужен такъв, знам, че и там трябва да се прави, защото не може така да оставим, хората, виждате, стоят с часове пред въжените линии, не могат да се качат. Така че това е пътят. Ние трябва да развиваме туризма, трябва да развиваме горовладелството – нещо, което успях в този период да направя – да вкарам един такъв законопроект за връщане на горите в реалните им собственици. Защото 30% от горите не са върнати и всъщност тези хора не могат да го ползват като поминък. Това ще бъде също една голяма крачка, за да може хората да остават в Родопите.

Да напомним на нашите слушатели, че вие бяхте народен представител от АБВ в 43-то Народно събрание, заместник-председател на Комисията по култура и медии. За какво не ви достигна време, какво бихте искали да продължите?

В Комисията по култура първото нещо, което много ми се иска да променим, е Законът за културно-историческото наследство. Там не стоят добре нещата. Знаете, че нашите културни ценности в момента са подложени на едно унищожение, на излизане от България, после трудно ги връщаме. Това е нещото, което можем да съхраним и самите колекционери, които са страшно много в България, да могат да си отворят един собствен пазар, защото сега в момента тези колекционери не могат да го ползват като пазар, не могат да го продават. Знаете, че в целия свят съществуват такива магазини, където могат да се изложат съответните ценности и те да бъдат продавани на съответните граждани. Отделно пък да не говорим, че нашите културни институции трябва да наблегнат най-вече върху запазването на културно-историческите ценности, защото ние какво друго можем да предложим на света? Нашата културна самобитност.

Господин Кадиев, интересуват ли се хората от Смолянско от политика?

Да, интересуват се. Аз го виждам от срещите, които провеждам.

Задавам ви този въпрос, защото хората навсякъде в страната сякаш стават все по-затворени, все по-отдалечени от политическия свят, разбира се по различни причини. Затова ви питам как изглеждат темите, които коментираме, през очите на обикновените хора, които са сравнително далеч от София.

Знаете ли, основното, което е във всеки един град, особено като нашия, е съответният поминък – ние ще можем ли да предоставим някакъв поминък на тези хора, те да могат да останат тук. Защото като няма поминък, хората си заминават и самият регион се обезлюдява. Това е основното. Но какво виждам? Аз виждам, че хората искат да правят нещо, искат да си останат в родния град, не искат да напускат България и града си. Това го виждам по срещите. И другото нещо, което е, все повече хора идват в нашите структури на АБВ. Това значи, че те имат интерес към политиката. Тя ги касае.

Има чуваемост и за вашите послания.

Разбира се. Виждам го, защото те много добре разбират, че истинската лява политика я правим ние от АБВ. Всичко друго е популизъм и демагогия. Ние няма да дадем празни обещания, няма да се наддаваме като на сватба. Искаме реално какво и точно в региона трябва да се случи, за да може наистина хората да остават тук в този регион. Това е най-важното.

Как оценявате шансовете на коалиция „АБВ – Движение 21“? Под въпрос ли е, така, както казват някои социологически агенции, влизането й в парламента?

Знаете ли, аз започвам да не вярвам на социологическите проучвания. Ще ви кажа защо. Не може членската ни маса тук в региона от страна на АБВ да се увеличава и в същото време да се дават все по-ниски проценти. Второто нещо, което е, не можеш ти да обединиш усилията с още една партия, която има съответната членка маса, и пак да падаме. Значи нещо има нереално. Така че не вярвам на тези неща. А пък за шанса, аз съм убеден, че ще бъдем в парламента. Въпросът е да бъдем повече, за да можем да бъдем един фактор за стабилност и най-вече за коректив.

Кое е най-голямото предимство на коалиция „АБВ – Движение 21“ сред останалите партии?

Това, че честно излагаме позициите и не лъжем хората с празни обещания.

Интервю: Фокус

Публикувано на 17.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни