Димитър Хаджидимитров: Делегираните бюджети превръщат учителите в крепостни селяни

Facebook Twitter

За отмяна на делегираните бюджети в училищната система и пълна преработка на Закона за предучилищното и училищно образование апелира, третият от листата на Коалиция "АБВ – Движение 21", Димитър Хаджидимитров. Той е преподавател по английски език в МГ“К.Величков“ – Пазарджик и директно се сблъсква с недостатъците на системата. Учителят изрази становището си по време на среща с културни дейци и учители в областния град.

Според него делегираните бюджети имат за цел да превърнат учителите в крепостни селяни на директорите на школата, тъй като единствено от тях зависи разпределянето на средствата за педагогическия екип.

Делегираните бюджети превръщат ученика в носител на определено количество пари за училището и това по никакъв начин не спомага за качеството на учебния процес. Гонят се количествени измерения на дейности, които на практика не са полезни за децата.

В Закона има много смущаващи моменти, подчерта Хаджидимитров, защото отнема много права на учителите. В него се говори само за компетенции, а няма нито дума за възпитание и дисциплина.

За чисто образование може да става дума едва след като приключи началният курс на обучение, но в него ролята на преподавателя е и да възпитава. От Закона по неясни причини е отменен терминът „народна просвета“, а вместо за учител там се говори за „педагогически специалист“. Националната характеристика на учителя, като човек, който трябва да гради морални и духовни устои изчезва, дори на семантично ниво, категоричен е Хаджидимитров.

Според него в Закона за образованието трябва да има санкции за родителите на децата, които създават предпоставки за конфликти в класната стая. След като учителят няма функцията да упражнява контрол върху дисциплината, значи това е работа на родителите, смята дългогодишният синдикалист и преподавател.

Това, което искаме ние в нашата коалиция е държавният бюджет да заделя по-големи суми за култура и образование. Те трябва да бъдат не по-малко от 5%, а в момента са не повече 3.6 на сто.

Единният разходен стандарт е сума пари на брой ученици, което води до опорочаване на образователния процес, понеже при непълните паралелки се появява бюджетен дефицит, а изискванията към учителите са същите, освен това щатът на учителите се определя от броя паралелки, а не от по-малкия брой ученици, каза Хаджидимитров.

 

В много от малките училища има остро недофинансиране и преподавателите работят на двойно по-малки заплати от големите градове, а условията им са по-лоши. В никакъв случай не трябва да се закриват помощните училища, защото децата със специални образователни потребности изискват и специално обучение, което масовото училище не може да предложи. Така страдат и двете категории ученици. Задължително е въвеждане на мандатност на директорите и прекратяване на фетишизирането на принципа „парите следват ученика, допълни кандидатът за народен представител.

Да не се финансират частни учебни ЕООД от публичните средства на държавния бюджет.

Не на последно място, с въвеждането на Обществените съвети в системата на образованието се игнорира работата на Училищните настоятелства и синдикатите, смята Хаджидимитров. Вижданията на Коалиция АБВ – Движение 21 са, че в учебния материал трябва да присъстват в голяма степен българските автори, които утвърждават чувството ни на национална идентичност и продължават традициите.

Мнението на експертите от АБВ – Движение 21 е, че в областта на културата работата на следващото правителство трябва да бъде свързана с опазването на читалищата, отделянето на по-сериозен бюджет за тях и финансиране на самодейните танцови и актьорски състави в читалищата.

За Пазарджик и областта особено важен културен обект е селищна могила Юнаците, заяви осемнадесетият в листата – Атанас Шопов.

На срещата присъстваше и лидерът на Движение 21 за Пазарджик Елена Костова – Петкова, която разказа как преди петнадесет години никой не е вярвал на проф. Николай Овчаров, че археологически обект като Перперикон може да носи приходи на общината. Днес обаче посетителите на археологеческия обект са над милион души годишно, а приходите от туризма директно пълнят хазната на община Кърджали.

За отпадане на делегираните бюджети и повишаване на възнагражденията на музейните и библиотечни работници, ще се бори водачът на листата Трендафил Величков, ако бъде избран за депутат в 44 –тото народно събрание.

Информация: pzdnes.com

Публикувано на 17.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник

АБВ България

Румен Петков в ефира на „Неделята на NOVA” – за обществените поръчки на военното министерство и за оставката на ресорния министър


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни