Петър Първанов: Основният проблем на жителите на Перник е безработицата, ще работим за привличането на инвеститори в града (интервю)

Facebook Twitter

Г-н Първанов, водите листата на коалиция „АБВ-Движение 21“ в Перник. Кои са основните проблеми в региона и какви ангажименти поемате, за да ги решите?

Като областен председател на партията върху мен падна тежестта да водя битката за промяна на статуквото в българския парламент и в държавата като цяло. В Пернишкия регион, както в цялата държава, има много проблеми. Първият и основен проблем, който стои пред гражданите на Перник, е безработицата и ниската средна работна заплата. Този проблем е както в Перник, така и в цялата държава. Перник беше индустриален център на държавата, а в момента производството е доста упаднало. Един от основните приоритети, които залагам като бъдещ депутат, е привличането на инвеститори в града, за да може пернишкият бизнес да открива повече работни места за жителите на цялата област. Като президент на волейболния клуб „Миньор“ в града мога да кажа, че голям проблем има със спортната инфраструктура. Една от основните ми задачи е да мога да направя основен ремонт на спортната зала „Борис Дюлгеров“, за да може да посрещаме не само волейболни мачове, но и срещи от други спортове - да има хубава зала, в която жителите на града да могат да се радват на спорта.

Вие сте зам.-председател на Общинския съвет в Перник, как до този момент работехте за подобряването на града?

Една година съм бил и зам.-кмет, по време на управлението на г-жа Росица Янакиева. Моят ресор беше общинската собственост, икономиката и европроектите. За съжаление, след смъртта ѝ, само 1 година бях на този пост. Доста от европроектите и програмите в града минаха през мен. Имахме и много срещи с инвеститори за развитие индустриалната зона в града. След нелепата ѝсмърт нещата се случиха така, че някои от проектите забуксуваха в продължение на 1 година и нещо. След това станах зам.-председател на Общинския съвет и по всякакъв начин продължих да създавам контакти, за да може да се развиват започнатите неща, в това число и фестивалът „Сурва“. Наскоро, председателят на Федерацията на европейските карнавални градове, чрез мен, дари на Перник със завещание абсолютно всички медали от всички европейски и световни карнавални градове, които има. Направо го чрез мен, с пълномощно. Подобрихме и работата на Общинския съвет, заедно с председателя въведохме електронна система за работата на съвета. Другите основни неща са свързани не толкова със законодателната власт, колкото с изпълнителната власт, с кмета и на заместниците в общината. Те имат пълна подкрепа и съдействие в изработването приоритетни за Перник неща. Основна беше програмата за финансово оздравяване на общината. Община Перник е една от най-задлъжнелите в държавата, така че този оздравителен план беше необходим, за да може да се стабилизира и да тръгне нагоре в развитието, както на инвестициите, така и в инфраструктурата и подобряването на сградния фонд на училищата.

Какъв резултат очаквате да постигнете в Перник на 26 март? Очаквате ли честни избори?

В държавата вече не очаквам нищо честно, не само за Перник. Социологическите проучвания горе- долу определят облика на бъдещия парламент. От една страна отказват част от гласоподавателите, а от друга - наклоняват везните към политически партии. Може би е коректно, а може би не, не съм този, който ще съди. Да се надяваме, всичко свързано с избирателната система, да се подобри и да дойдат времена, в които всички знаем за какво гласуваме и какво получаваме. Очаквам наистина добри резултати, Перник е един от центровете на АБВ в държавата. Сигурен съм в добрия резултат на АБВ в Перник.

На какви реформи и в кои сектори залага „АБВ-Движение 21“ в програмата си?

Основното е преструктурирането на икономиката. Всички обещаваме увеличение на заплати и пенсии, но без приходи в държавната хазна нищо не може да се случи. Първото и основно нещо за този, който дойде на власт е да преструктурира икономиката, тя да започне да работи на пълни обороти и да имаме ръст на БВП. Залагаме и увеличаване на минималната работна заплата - за 4 години да стигне до 700 лева. Това е плавен темп от 11% на година, който се случваше през последните 2 години. Мислим, че това е напълно реалистично. Със сигурност ще успеем да го направим, стига да сме в управлението на страната. Другите реформи са свързани с това, че е крайно време да спрем да експериментираме със здравеопазването и с образованието. Да спрем да пренаписваме българската история, вече виждаме какви ли не смешни неща в тази посока. Промяната в здравеопазването се състои в това, че на болниците не трябва да се гледа като на търговски дружества, да бъдат регистрирани в специален закон. Крайно време е да престане търговията със здраве.

Как се възприема от хората промяната в облика на АБВ с избирането на нов лидер и промяната в ръководството?

Първоначално за всички беше шокиращо. Българите по принцип не обичаме промяната. Що се касае до следващите неща, които се развиха мисля, че всички радушно ги приеха. Видяха, че президента Георги Първанов, Ивайло Калфин и Румен Петков продължават своята дейност в партията. Новите лица, които влязоха са пълни с ентусиазъм и нови идеи. Те са необременени от политическо минало, което от всяка една гледна точка, мисля че е добре. Дошло е времето да променим политическата система в страната, в това число и лицата.

Как оценявате предизборната кампания- посланията и приоритетите на политическите партии? С какво се отличава „АБВ-Движение 21“?

Основното е, че нещата, които обещаваме наистина са реализируеми. Хората, които сме се захванали с идеите сме млади и изпълнени с ентусиазъм да свършим тези неща. Вече доказахме, че можем да правим нещата. Когато Ивайло Калфин беше социален министър беше единственият, който направи реформа. Не само сме дали изпълними обещания, а сме доказали, че свършваме на 100% нещата, с които сме се захванали.

Интервю: Фокус

Публикувано на 19.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев даде своя глас

АБВ България

Александрина Костадинова: Гласувах днес за достойното място на България в Европа

АБВ България

Любомира Ганчева: Светът се променя от твоя личен пример, не от твоето мнение!

АБВ България

Пламена Заячка: Дадох своя глас за моята битка

АБВ България

Румен Петков упражни правото си на глас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни