Марин Киров: С ниски заплати и млади хора без бъдеще държавата постави Шумен в бедствено положение, наш дълг е да търсим решения

Facebook Twitter

Г-н Киров, вие сте зам.- председател на ПП АБВ и водач на листата на Коалиция АБВ – Движение 21 в Шумен. Не сте от Шумен, а прави впечатление, че познавате добре проблемите на областта.

Да, така е. Структурата в Шумен ме издигна за водач, защото съм делегат на конгреса от Шумен, аз съм и сред националните фигури на партията, част от новото ръководство. Имам роднини тук, много приятели. Като практикуващ юрист работя с бизнеса, свързан съм с областта. Познавам всички местни проблеми.

Посочете някои от каузите на вашата Коалиция АБВ-Движение 21?

Ще работим за окрупняване на регионите, обособяване на втори ниво на администрацията с крайна цел реално местно самоуправление.  Много от проблемите на Шумен биха се решили по-лесно, ако държавата имаше план за развитие на региона, или ако регионът можеше да се самоиздържа. Сега какво се случва – развиваме се икономически, плащаме повече ток за индустриални нужди от Варна, обаче това не се отразява в по-добър живот за хората. Напротив, общината тегли заеми, за да асфалтира, защото държавата връща много малка част от данъците тук.

Държавата например, няма план за развитието на Шумен. Трябва да решим два много важни проблема за региона. Това са изграждането на пречиствателната станция и цената на водата. Всъщност, ако имахме окрупнени региони, изграждането на пречиствателната станция щеше да може да се финансира от повече от една общини и да се намери решение. Сега трябва да се търси или държавно финансиране, или европейски проект, твърди се, че има осигурени пари, но трябва да настояваме за минимална финансова вноска за общината, която изнемогва. Може да се намери и алтернативен вариант за решаване на проблема с чистата вода. Трябва също така всички да отстояваме пред КЕВР, че шуменци не могат да плащат по-висока цена на водата само защото трасето е старо и има много течове.

Според вас какви трябва да бъдат националните приоритети по отношение развитието на Шуменска област?

Националните ни приоритети, които са и пряко свързани с Шумен са  борба с бедността и експлоатацията, съдебна реформа и връщане на държавността. Недопустимо държавата да отсъства вече 27 години от сектори като икономика, образование и здравеопазване. Питат ме какво е експлоатация – ето това, да имаш бизнес, който да плаща ниски заплати. И тук държавата трябва да се намеси, да даде облекчения за този бизнес, да инвестира в своите работници.

Шумен може да развива и своята индустриална зона, което ще осигури развитие на целия регион, разкриване на  нови работни места с високо заплащане на труда. Тук е мястото за изграждане на транспортен достъп между южна и северна България - трасе, което да свързва Турция и ЕС. Шумен е и мястото, където чрез четири лентов скоростен път да се свърже Южна със Северна България – Турция с Европа. Трасето може да е по оста Лесово-Ямбол-Карнобат- Рижки проход- Шумен-Силистра.

Здравеопазването трябва да придобие своята социална страна и да престане да бъде търговска дейност. Трябва да се отделят много повече средства за дентална медицина. Вижте болницата в Шумен, тя е изсмукана.

По отношение на икономиката държавата да се намеси като стратегически инвеститор като се създаде инвестиционен фонд. Повтарям трябва да се дават данъчни облекчения на фирми, които развиват дейност в труднодостъпни райони, реинвестират и квалифицират допълнително служителите си. Необходима е ревизия на този модел на образованието, при който  парите следват ученика. Трябва да се отмени държавното финансиране за частните училища.

По отношение на борбата с бедността предлагаме  премахване на плоския данък и въвеждането на прогресивна скала и необлагаем минимум. Така,  че много повече средства да остават в работещите хора. По-висока с 30 процента минимална работна заплата за висшистите, които работят на позиция, изискваща такава образователна степен. Въвеждането на безплатни детски ясли и градини и преизчисляване на всички пенсии.

Други идеи за областта?

Голямата национална кауза за битка с монополите и частните съдебни изпълнители е актуална в Шумен, тук има случай на присвояване на близо 300 000 лв. от частен съдебен изпълнител от сметки на длъжници от областта. Ще предложа ревизия на съдебното изпълнение.

Убеден съм, че трябва да намалим таксата за таксиметровите шофьори в града. И преди на местно ниво сме застъпвали тази теза. Най-малкото, което мога да направя е да говоря по тези теми. Но национално ниво имаме стратегия за намаляване на всички местни такси за услуги, с цел облекчаване на бизнеса.

Също така ще работя да имаме не просто филиал на университета във Велико Търново, а да обособим самостоятелно военно училище.

Вместо да затваряме хората само в залите за спорт, нека развием масовия спорт, нека да развием Шуменското плато като водеща дестинация за парапланеризъм. Но трябва да създадем условия за това.

Не на последно място, трябва да пуснем отново рибарите в язовир Тича, по неясни причини риболовът там бе ограничен.

Пресцентър "АБВ-Движение 21"- Шумен

http://shum.bg

Публикувано на 21.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни