След среща със Стопанска камара Шумен: “Марин Киров познава проблемите на региона, изненадани сме приятно“

Facebook Twitter

Председателят на ПП АБВ Константин Проданов и Марин Киров, зам.-председател на партията и водач на листата на Коалиция АБВ-Движение 21 в Шумен проведоха среща с управителния съвет на Стопанска камара Шумен. През седмицата камарата организира срещи с водачите на листи в региона.

В Началото на срещата г-н Николай Тончев, председател на стопанската камара в Шумен заяви: “Стопанската камара е показала, че е деполитизирана, считаме, че работодателите не трябва да се партизират. Прави впечатление, че водачът на листата г-н Киров много бързо навлезе в проблемите на Шумен и се надяваме да ги отстоява не само на тези избори, а и по принцип.“

Представителите на стопанската камара подчертаха, че Шумен се развива икономически, в момента се изграждат пет нови предприятия в индустриалната зона, но основното предизвикателство е инвеститорите да бъдат задържани в региона и да допринесат за по-добър живот на гражданите.

Проф. Георги Колев, ректор на университета в Шумен постави четири основни теми за разискване пред ръководството на АБВ и водачът на листата: „На срещите с всички политически партии поставяме следните теми за разискване – данъчна политика, развитие на инфраструктурата в региона, образование и здравеопазване“.

Константин Проданов припомни идеите от предизборната платформа за въвеждане на необлагаем минимум при подоходното облагане, данъчни преференции за фирми, които инвестират в работниците си, отпадане на голяма част от лицензионните и разрешителните режими, намаляване на местните такси за услуги.

От камарата определиха като нереалистичен подхода за увеличаване на данъците, предлаган от БСП и споделиха позиция, че у нас е крайно време да има постоянна данъчна политика, която да предполага предвидимост и стабилност при инвестициите.

Водачът на листата Марин Киров изложи пред представителите на бизнеса своята гледна точка за големите инфраструктурни проекти в региона: „На първо място считам, че е крайно време да свържем Северна и Южна България, Европа и Турция с четирилентов скоростен път по направлението Лесово-Ямбол-Карнобат-Рижки Проход-Шумен-Силистра и да изградим още един мост на Дунав. На следващо място, подкрепям идеята за спортна зала, но ме притеснява фактът, че общината няма ясна стратегия какъв спорт ще развива, дали например щангите, които са емблематични за Шумен ще имат място отново тук. Считам също така, че проектът за пречиствателна станция за питейна вода е много важен, но на него се гледа просто като на едни 27 милиона за строителство и около 80 милиона за трасе. Не се търси алтернатива за добив на чиста вода от подземното езеро което се намира под Шумен и стига чак до Добрич и Силистра. Сондажите в това езеро ще струват не повече от 10 милиона. Важно е да работим и за подобряване на железопътната инфраструктура“.

По темата здравеопазване Киров сподели, че счита за необходимо връщането на социалната страна на здравеопазването и заделянето на повече средства за дентална медицина. Той приведе и пример за това как окръжната болница в Шумен е пред фалит, защото е натрупала дългове, но е и обезкървена от клинични пътеки и не може да се самоиздържа за сметка на частните болници.

Киров заяви, че и в образованието има натрупани проблеми: „Очевидно е, че делегираните бюджети и принципа парите следват ученика, без това да е обвързано с качество на образованието не води до нищо добро. Шумен е между 22 и 27 място в класацията по ниво на образование и някой трябва да потърси сметка на регионалния инспекторат по образование. Наболял е и проблемът с висшите училища в Северна България, те са дискриминирани, орязват се специалности. Същевременно се толерират висшите училища в столицата.“

В края на близо двучасовия разговор двете страни говориха за проблемите и решенията при реформата в правосъдието, за необходимостта от обособяване на звено за борба с корупцията, но и с данъчните и банковите измами. Беше отбелязано и недопустимо високото ниво на контрабанди стоки – от дрехи до алкохол и нарязан тютюн.

От Стопанска камара Шумен отбелязаха, че им е направило добро впечатление това, че водачът Марин Киров познава много добре местните проблеми и му пожелаха като млад човек да намери решение за тях.

 

Пресцентър АБВ-Движение 21 Шумен

Публикувано на 18.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни