Марин Киров пред ТВ Шумен: Незабавно! Реформа в правосъдието, не просто някаква промяна в съдебната система

Facebook Twitter

Няма напредък в справедливостта, в бързия съдебен процес. Без реформа в правосъдието публичните пари ще служат за задкулисни връзки и зависимости в медиите и съдебната система.

Един от най-големите проблеми на съвременното българско общество е липсата на справедливост. Една от причините е неефективната съдебна система.

Възможна ли е кардинална реформа в тази сфера? Какви промени в съда, прокуратурата, нотариата, адвокатурата и изпълнителния процес  предлагат от Kоалиция „АБВ – Движение 21” ? Как да се пребори корупцията по високите етажи на властта? Възможно ли е резултатно противодействие на имотната мафия, на измамите с фалшиви записи на заповеди, на злоупотребите на съдебните изпълнители с информация и пари ? Закъсняло ли е приемането на Закон за гражданския фалит?

Това са темите, които коментира за зрителите Марин Киров – зам.-председател на АБВ и водач на листата на Kоалиция „АБВ – Движение 21” за избирателен район Шумен. 

“Възможна е радикална съдебна реформа и тя трябва да стартира незабавно. Без реформа голяма част от бюджетните и европейски средства ще изтичат към тъмния бизнес и ще служат за задкулисни зависимости в медиите и съдебната система“ заяви Киров.

Водачът на листата в Шумен посочи акцентите в платформата на АБВ-Движение 21 в сферата на продължаване на реформата в правосъдието. На първо място това е премахване на институцията Велико народно събрание, за да може всички конституционни промени, включително и в правосъдната област, да могат да се решават от обикновено Народно събрание, за да може развитието на законодателството безпрепятствено да следва развитието на обществото. Според Киров сега голяма част от големите партии се крият зад Конституцията и Великото народно събрание, когато се налага да се правят промени в съдебната власт например.

Той посочи и предложенията за промени в  структурата, функциите, правомощията и статута на прокурорите: „Предлагамеизбиране на главния прокурор от Народното събрание или назначаване от президента на републиката за 5 или 7-годишен мандат; премахване несменяемостта на прокурорите; отмяна на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори; създаване на Съвет на прокурорите към главния прокурор от 9 души, чийто състав се избира от апелативните прокуратури, военната прокуратура, специализираната прокуратура и административната прокуратура.“

Марин Киров  отбеляза и идеята за  преобразуване на Националната следствена служба в специализирана разследваща структура към главния прокурор, която да разследва престъпленията корупция, пране на пари, данъчни и банкови престъпления.

Киров коментира и доклада на ЕК за напредъка на България: „Да докладът отчита напредък и конкретни стъпки в реформирането на съдебната система през 2016 г., но това не е напредък в справедливостта, в бързия съдебен процес. Когато говорим за реформа в правосъдието не бива да изключваме реформа в адвокатурата, нотариата и съдебното изпълнение“. Той коментира и разочарованието от БСП, които са отсъствали не само от конституционния дебат, но и са въобще големия отсъстващ в реформата на правосъдието.

Относно идеите, които се лансират от другите политически сили за прекрояване на съдебната карта и закриване на съдилища зам.-председателят на АБВ заяви, че Коалицията категорично се противопоставя на това да бъдат закривани районни съдилища в малките населени места: „Недопустимо е по неясни критерии, нямащи общо със справедливостта да се закриват районни съдилища, само защото са близо до областен гард, например в област Шумен има няколко такива. Посегне ли се на районен съд, няма да мине и повече от година, когато някой ще се досети да закрие и административен съд в провинцията само защото не е натоварен като този в София. Справедливостта изисква своята цена, но ние няма да допуснем закриване на нито един съд, защото искаме равен достъп на хората до правосъдие, независимо в какво населено място живеят и колко е близо то до областния град. Хората нямат вина, че районите се обезлюдени и не можем да ги наказваме: първо им закриха болниците, сега искат съдилищата, някой ден ще поискат и читалищата да закрият.“

Киров допълни, че за АБВ-Движение 21 реформата не се свежда до личността на главния прокурор, до съда и прокуратурата и че са единствените, които говорят за проблемите в съдебното изпълнение. „От ден първи имаме готовност да внесем проект за гражданските фалити, тема по която работим от предходния парламент, сега чувам, че и омбудсмана работи по нея“. Той обясни, че този закон не означава опрощаване на дългове и завличане на кредиторите, а дава система от мерки за защита на длъжника, така че той да не бъде оставен на улицата, да не бъде притискан и притесняван от кредитора. Според него този закон ще изчисти състоянието на свръзадлъжнялост между хората и ще освободи гражданския оборот.

На следващо място Киров припомни, че ще работи в парламента за ревизия на съдебното изпълнение, въвеждане на електронни търгове, намаляване на цената на изпълнителния процес чрез намаляване на такси по някои производства, премахване на юрисконсултските възнаграждения въобще, премахване на записа на заповед като основание за издаване на заповед за изпълннение и т.н. Той даде пример затова как при дълг от 30 лв. само възнаграждението за юрисконсулт е 250 лв. или близо десет пъти повече от дълга.

В края на предаването на въпрос на водещия дали малка парламентарна група може да проведе такива амбициозни реформи, Киров припомни случая от 43-тото Народно събрание, при който АБВ със своите 11 депутата успя да предотврати лобистка поправка в Кодекса на застраховането, която лишаваше гражданите от право на защита: „ Внушава се, че няма смисъл от малките партии, но това не е така. В предходния парламент, при една от лобистките поправки на Кодекса за застраховането, при която се предвиждаше, че пострадалия няма да може да съди застрахователя, преди последния да е отговорил дали признава или не искането, именно АБВ успя да убеди другите парламентарни групи, че тази промяна е във вреда на гражданите и тя бе отхвърлена.“

Пресцентър АБВ-Движение 21 Шумен

Цялото интервю тук

Публикувано на 15.03.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни