Константин Проданов: Трябва да се промени данъчната система в България

Facebook Twitter

Трябва да се преосмисли и промени данъчната система в България, тъй като най-голяма част от данъчните приходи идват от косвените данъци. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на ПП АБВ Константин Проданов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново.

Той обясни, че промяната в данъчната система е особено важна за партията и ще залегне в програмата й. „Общо-концептуално като философия трябва да се работи към промяна на съотношението между косвени и преки данъци, което в момента е най-антисоциалното в рамките на целия Европейски съюз. Съотношението е около 70% на 30%, а нашата цел е да стане поне 55 на 45%“, каза Константин Проданов. По думите му косвените данъци са ДДС акцизите, които товарят в най-голяма степен най-бедните и уязвимите.

„Това са данъци върху потреблението. Всеки един човек независимо дали взима минимална работна заплата, или 10 000 лв. заплата яде, пие, пуши и кара кола еднакво, но на този, който взима 10 000 лв., му е по-лесно да си плати ДДС-то на хляба. Така че на първо място смятам, че трябва да се преосмисли този модел. На второ място поставям борбата с плоския данък, който беше въведен преди 10 години и нито една от ползите му не се материализира в степента, в която се очакваше. За нас е важно да се премине към система на прогресивно подоходно облагане като основният акцент там е възстановяването на необлагаемия минимум, защото в този си вид, без необлагаем минимум, плоският данък почти не съществува и няма аналог в света.

За нас това е акцентът – не наказване на богатите, а по-скоро раздаване на справедливост за най-уязвимите“, каза председателят на ПП АБВ.

Константин Проданов заяви, че смята за добра икономика да се даде на най-бедните, които имат най-висока склонност да потребяват. „Когато им дадем малко повече разполагаем доход, той веднага ще се завърти в икономиката и ще се върне под формата на ДДС, акцизи, печалби за фирмите и т.н. Тук говорим за умерена скала с пределни ставки от порядъка на до 25% за най-високите доходи и необлагаем минимум“, отбеляза Константин Проданов.

Информация: Фокус 

Публикувано на 05.02.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни