Константин Проданов: Трябва да се промени данъчната система в България

Facebook Twitter

Трябва да се преосмисли и промени данъчната система в България, тъй като най-голяма част от данъчните приходи идват от косвените данъци. Това каза пред журналисти във Велико Търново председателят на ПП АБВ Константин Проданов, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново.

Той обясни, че промяната в данъчната система е особено важна за партията и ще залегне в програмата й. „Общо-концептуално като философия трябва да се работи към промяна на съотношението между косвени и преки данъци, което в момента е най-антисоциалното в рамките на целия Европейски съюз. Съотношението е около 70% на 30%, а нашата цел е да стане поне 55 на 45%“, каза Константин Проданов. По думите му косвените данъци са ДДС акцизите, които товарят в най-голяма степен най-бедните и уязвимите.

„Това са данъци върху потреблението. Всеки един човек независимо дали взима минимална работна заплата, или 10 000 лв. заплата яде, пие, пуши и кара кола еднакво, но на този, който взима 10 000 лв., му е по-лесно да си плати ДДС-то на хляба. Така че на първо място смятам, че трябва да се преосмисли този модел. На второ място поставям борбата с плоския данък, който беше въведен преди 10 години и нито една от ползите му не се материализира в степента, в която се очакваше. За нас е важно да се премине към система на прогресивно подоходно облагане като основният акцент там е възстановяването на необлагаемия минимум, защото в този си вид, без необлагаем минимум, плоският данък почти не съществува и няма аналог в света.

За нас това е акцентът – не наказване на богатите, а по-скоро раздаване на справедливост за най-уязвимите“, каза председателят на ПП АБВ.

Константин Проданов заяви, че смята за добра икономика да се даде на най-бедните, които имат най-висока склонност да потребяват. „Когато им дадем малко повече разполагаем доход, той веднага ще се завърти в икономиката и ще се върне под формата на ДДС, акцизи, печалби за фирмите и т.н. Тук говорим за умерена скала с пределни ставки от порядъка на до 25% за най-високите доходи и необлагаем минимум“, отбеляза Константин Проданов.

Информация: Фокус 

Публикувано на 05.02.2017 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни