Ген. Михов: Близо 5 млн. лв. са неразплатените разходи за 300 военни на границата

Facebook Twitter

Близо 5 млн. лв са неразплатените разходи за логистика, военни обучения и техническа обезпеченост на 300 военнослужащи на границата ни. Това съобщи във вторник във Велико Търново народният представител от ПП АБВ ген. Михо Михов.

Той обясни, че парите още не са преведени на Сухопътни войски от Министерството на отбраната като средствата са част от 160-те млн. евро, които ЕС отпусна на България. Ген. Михов припомни, че военните са изпратени на южната ни граница от пролетта и изрази мнение, че ако се засили мигрантският натиск, следва да бъде увеличена числеността им. По думите му, отношенията с Турция трябва да станат още по-активни по бежанския въпрос, а в посолството ни в Анкара трябва да се работи ежечасно.

„Позицията на АБВ е, че ние сме жителите на този регион и ЕС, и НАТО трябва нас да слушат!“,категоричен е ген. Михо Михов.

Той съобщи още, че има проверени сигнали от Елхово, че силови ведомства и в частност МВР, покровителстват каналджийството. „Не е желателно редом със служителите на МВР и армията, по границата да има борчески групи и граждански силови структури. Въпреки, че са изпратени там военни  е възможно да се увеличи броя им, охраната на границата си остава несвойствена функция на армията, както и обученията за борба срещу тероризма, и противодействието на бедствията и авариите“, подчерта ген.Михов.

Депутатът от АБВ информира, че тазгодишния бюджет за Армията е добър, тъй като е стъпка към увеличение с „мечтаните 2% от БВП през 2020“. „Бюджетът е с 78,8 млн. лева по-голям или с 1,66% от БВП на страната. За съжаление парите не отиват за подобряване боеспособността на армията ни, а за изплащане на разликата от увеличената минимална работна заплата до 460 лв.,  осигуровки и пенсии“, каза ген. Михов.

Той уточни, че кадровият дефицит в Армията продължава да е голям с около 25% или 5500 човека, а само за 500 човека например нужните средства за заплати са около 10,9 млн. лв.

Моралният дух в армията пада, професията става все по-непривлекателна, не само заради недостатъчното възнаграждение, но и заради остарялата техника, липсата на средства за обучения и подготовка. А и няма как да не влияе това, че арестуват министъра на отбраната пред очите на всички“, смята ген. Михов.

Той обяви, че от ПГ на АБВ ще подкрепят Закона за борба с тероризма, който съдържал ясно разписани приоритети, промените в Закона за отбраната и въоръжените сили вече са приети през миналата седмица, а Законът за резерва ще се разглежда на второ четене в парламентарната комисия по отбрана и сигурност.

Въпреки, че на първо четене АБВ не подкрепи проектобюджет 2017, между двете четения ще внесе свои предложения в пленарната зала, които касаят основно социални въпроси. Едното от тях ще е свързано с поетапното въвеждане на безплатни ясли и детски градини, като субсидирането от страна на държавата за издръжката на децата, е изчислено да е в размер на 250 млн. лв. годишно. Други 100 млн. лева да се заделят за социални услуги като разширяване или  създаване на домашни социални патронажи, и грижа за болни и самотноживеещи възрастни хора. От 7 на 9 лева да нарасне минималната дневна ставка за обезщетение при безработица, ще са сред другите предложения на АБВ за новия бюджет.

Информация: trud.bg

Публикувано на 29.11.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни