Ген. Михов: Свидетели сме на сблъсък на цивилизации

Facebook Twitter

"Смятам, че след срещата на върха на НАТО във Варшава, трябва да има преоценка и пренареждане на заплахите. След събитията в Германия и Франция, е налице сблъсък на цивилизации в начална форма, която се проявява в Африка и на линията на Евразия." Това заяви в понеделник във Велико Търново зам.-председателят на ПГ на АБВ и председател на Парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов.

Той е категоричен, че пренареждането на заплахите трябва да стане час по-скоро в ЕС и НАТО.

“Призовавам нашият президент в оставащото му време до края на мандата и външният ни министър да поставят този въпрос в Брюксел. Вече не актуално Русия да бъде обявена като заплаха номер едно за алианса, след като много по-сериозни такива за НАТО и Европа са тероризма и бежанския поток от Близкия и Среден Изток и Северна Африка”, категоричен е ген.Михов.

Той обяви, че ще предложи още във вторник в парламента да се разгледа Доклада за националната сигурност 2015-2016, който вече е минал в комисията по отбрана. Според ген. Михов, докладът има констативен характер, липсва обаче аналитична част.

„В Доклада се отчитат елементи, събрани от различните ведомства и министерства, той не се движи по изпълнението на Стратегията за отбрана – заплахите, визията и мерките, които се вземат, коментира още заместник- председателят на ПГ на АБВ.

Ген. Михов е убеден , че от голямо значение за нас е да разберем каква е позицията на ръководството на НАТО и на генералния секретар Йенс Столтенберг, как те приемат участието на съюзническа армия – тази на Турция, в преврата.

“Освен това от АБВ не приемаме мерките, които се вземат понастоящем там и които уронват човешкото достойнство, включително и възвръщането на смъртното наказание. Намерението да се разкриват нови гробищни паркове за изменниците, е вид психологическа война. Такива действия неминуемо ще предизвикат гражданска война в Турция”, прогнозира ген.Михо Михов.

Той допълни, че от партията на Георги Първанов ще настояват заради събитията в Турция да се свика Консултативния съвет към президента, за превантивни решения, успокояване на ситуацията, както и за излъчване на политически сигнали към южната ни съседка.

По отношение на Закона за въоръжението сили, ген. Михов сподели, че има много нерешени въпроси относно офицерската професия. Той даде за пример проблемите около обезпечаване на пътуванията и командировките в страната на курсантите. Според ген. Михов, битовите условия и материалната база в НВУ във Велико Търново не са на ниво и изостават.

„Министърът на отбраната Николай Ненчев трябва да се замисли как тази професия да се направи по-привлекателна. В армията има сериозен недокомплект с числеността на поне една дивизия, коментира още той и уточни, че става въпрос за дефицит от поне 6000- 7000 човека на офицерски, сержантски и войнишки длъжности”, каза още ген. Михов.

Информация: trud.bg

Публикувано на 25.07.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни