Николай Петров завърши престижната академия на немската фондация FES

Facebook Twitter

Бившият заместник областен управител и едно от водещите лица на ПП АБВ в Област Велико Търново, Николай Петров, завърши успешно Лятната академия за социална демокрация, организирана от най-старата немска политическа фондация- „Фридрих Еберт” (FES).

„Да завърша Лятната академия за социална демокрация на най-голямата и най-престижна немска лява фондация означава много за мен. Радвам, се че бях сред одобрените кандидати и имах възможност да прекарам тези шест дни сред едни от най-видните социолози, политолози, граждански и политически активисти в лявото в България.

Наред с официалната програма на Лятната академия имахме възможност да общуваме свободно с участниците от различните политически сили, да обсъждаме възможно ли е левите и лявоцентриските ПП да работят съвместно, да обсъждаме проблеми и да мислим за възможни решения и конкретни политики. Уникален беше и факта, че Brexit (референдума за излизане на UK от ЕС ) съвпадна с академията и имахме неповторим шанс да обсъждаме резултатите от референдума, бъдещето на Европейския проект и възможните предизвикателства и възможности пред България.” сподели  Николай Петров.

Седмото издание на Лятната академия в България се проведе от 21 до 26 юни в гр. Велинград и събра представители на основните леви и лявоцентристки политически партии в България- ПП АБВ, БСП, Движение 21, ПДС, ПБС, представители на синдикалните организации  КТ „Подкрепа” и КНСБ, представители на ПП Зелените и на най-голямата младежка неправителствена организация в България- НМФ. 

В шестдневния семинар бяха разгледани темите: Роля на социалната демокрация, Социална държава и социална демокрация, Икономика и социална демокрация, Гражданско общество и социална демокрация,  Интеграция, културен плурализъм и социална демокрация,  Европа и социалната демокрация. По време на академията се проведоха и три изключително сериозни дискусии с водещи експерти по темите- „Активност vs. апатия – актуални предизвикателства пред политическото участие на младите хора в България“,  „България и TTIP: Шанс за растеж или заплаха за демокрацията и пазара на труда?“, „Пътят на бежанците – предизвикателства пред българския културен модел“. В последния ден от мероприятието беше представена новата инициатива на PES- ACT4Youth, която се очаква да надгради „Младежката гаранция” и ще се реализира в бъдещите години на територията на ЕС.

„В процесът на обучение неизбежен беше опцията да сравнявам обсъжданите теми на Лятната академия за социална демокрация и работата на Общинската организация на ПП АБВ в Горна Оряховица и Областната организация на ПП АБВ във Велико Търново, на които съм член.

Колкото и нескромно да звучи оказва се, че вътрешнополитическия дебат, които водим в Горна Оряховица е на изключително високо ниво. Обсъжданите от нас неравенства, бедността, увеличаващото се богатство на 1% от населението и обедняването на останалите 99%, провалът на неолибералния модел и липсата на адекватни политически решения на новите проблематики са всъщност и основния дневния ред на левите течения в Европа. Отчитам и като изключително ценен факта, че приетата през месец май декларация срещу Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС (TTIP) от Общинската организация на ПП АБВ в Горна Оряховица и Областната организация на ПП АБВ във Велико Търново всъщност ни поставя на едни от предните места по тази тема в България.”, допълни още Николай Петров. 

Публикувано на 28.06.2016 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ изказа съболезнования и заяви подкрепата си към народа на Ливан

АБВ България

Владимир Маринов: Правителството и Коалиционният съвет за пореден път доказват, че местната власт не е ангажимент на държавата

АБВ България

ПП АБВ прие новите си членове в Елхово

АБВ България

Румен Петков: ПП АБВ настоява за незабавно спиране на концесиите и за преустановяване на всички сделки, свързани с продажба на държавно имущество

АБВ България

Румен Петков: На Борисов му предстоят два неизбежни сблъсъка - с прокуратурата и с психиатрията


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни