Любомира Ганчева пред радио "Фокус": В навечерието на четвъртата годишнина от учредяването на АБВ се усеща подем, заредени сме с хъс и младежки оптимизъм

Facebook Twitter

Заместник-председателят на АБВ и председател на АБВ – Младежи Любомира Ганчева в интервю за Агенция „Фокус“ за четвъртия рожден ден на партията.

Фокус:Г-жо Ганчева, на 28 юни 2014 г. се провежда Учредителната конференция на политическа партия АБВ. Вие сте заместник-председател на партията. Как оценявате присъствието на АБВ в българската политика до момента?

Любомира Ганчева:

Четири години в исторически мащаб е един кратък период. За този кратък период ние от АБВ доказахме, че сме една от най-прогресивните политически партии в България. За този период ние преминахме през всички видове избори. Имахме своите силни и слаби моменти. Смело можем да кажем, че сме партията с най-силната парламентарна група в предишното Народно събрание. Предложихме редица законодателни идеи. За съжаление в момента се яхват от други партии, без да ги осмислят по начина, по който трябва да бъдат. Ще дам пример със Закона за военноинвалидите и ветераните от войните, който беше приет в края на изминалото Народно събрание, законодателната инициатива на депутатите от АБВ за безплатни ясли и детски градини, за която в момента се говори като за някаква новост, а се случва година и половина след като сме я предложили. Имам предвид предложенията за гражданския фалит, които в момента са особено актуални, предложенията за безплатни лекарства за децата до седем години и хората в пенсионна възраст. В парламента ние бяхме малка, но ярка парламентарна група в най-силна експертиза в областта на отбраната в лицето на ген. Михо Михов и в областта на енергетиката Кирил Цочев. Смело можем да кажем, че имахме най-силния министър в предишния кабинет – Ивайло Калфин. Напуснахме управлението точно заради неизпълнение на ангажиментите, които предложихме. Вярваме ,че трябва да има политика в защита на националния интерес на България, а не просто обслужваща дадени интереси на малки групи от хора. В момента сме в навечерието на празненството по случай 4 години от учредяване на партията и определено се усеща силен подем. Готвим се в същото време за избори и за едно много по-широко представителство в европейския и в националния парламент, за да можем да прокараме и осъществим инициативите, за които се борим последните четири години. На 1 юли 2018 г. предстои в София честването по случай 4 години от учредяването на АБВ. Заредени сме с хъс, свързан и с младежкия оптимизъм, който идва от датата, която сме избрали за отбелязване. За този период станахме една от емблемите на партиите с ново лице. Защитавахме данъчната инициатива, за да спрем машината за неравенството срещу плоския данък и необлагаемия минимум и предлагайки работеща пенсионна реформа. Просто не сме спрели да се занимаваме и да изпълняваме нашата мисия да участваме активно в обществено-политическия живот, но за една нова политическа култура и почтеност и за нов политически модел, чрез който да се преодолее социалното неравенство и несправедливостта. Теми, които за една партия като нашата от Социал-демократическото семейство са изключително важни. Искаме да върнем ролята на държавата и държавността, което е изключително важно.

Фокус:

Освен заместник-председател на партията, вие оглавявате и АБВ – Младежи. Колко са младите хора, припознали АБВ като партия и на какви младежки политики залага АБВ?

Любомира Ганчева:

Следващият месец ще станат четири години, откакто е учредена АБВ – Младежи. За този период доказахме, че сме една от най-жизнените и най-ярките младежки политически организации в страната. Не просто част от политическа партия, а екип от млади хора с визия, усещане и със свои предложения как да бъде променена политиката в България. Основното, което ни отличава е политика от младите за младите. Какво имам предвид? Това е политика от нов тип, която е основана на младежки каузи, а не спусната от дадени партийни централи или преписана от по-големите ни съпартийци. Тази политика е изцяло изградена от нашия екип и изработена по време на двете ни национални обучения. Всичките ни акции и дейности са насочени към постигането на каузи, съвместно с нашите връстници. За съжаление демографската картина в страната е тревожна и България не е желано място за живот. Ето защо ние от АБВ – Младежи сме си заложили един дълъг хоризонт за развитие. Вярваме, че младите хора не сме само бъдещето, но сме настоящето. Четири години живеем с пулса на времето и то не само на национално ниво, а и с проблемите с на всяка една община. Така стартирахме през изминалата година националната ни инициатива „Оставам в България“. Вярваме, че това е един от приоритетите, по които трябва да се борим и реализираме редица стъпки в подкрепа на тази идея. В нашата организация членуват много млади доценти и хора от академичната общност. Има страшно много млади хора, които са завършили своето образование в чужбина, но са избрали да се върнат в България. Считаме, че това е изключително важно и по този начин чрез личния пример и чрез каузите, практиката ни показва, че увличаме страшно много хора след себе си. Друг приоритет в дейността ни е борбата с агресията и езика на омразата – проблем не само в България, но и в Европа. Работим последователно не само чрез кръгли маси и позиции. Ние сме тези, които организирахме нов тип кампания „Спорт срещу агресия“. Станахме инициатори на нов тип политическо обсъждане сред останалите младежки организации. Не само подписахме харта за участието на младите хора в борбата срещу езика на омразата и агресията, а и организирахме поредица от футболни турнири, за да покажем, че спортът може да бъде обединител, а не да се противопоставяме. Спортът неслучайно е припознат като един от основните обединяващи фактори от европейските институции. Ето защо на рождения ден на АБВ на 1 юли 2018 ще има и футболен турнир, на който отново очакваме представители на младежките политически организации, но и всички хора, с които да се обединим заедно и да покажем, че млади хора в България има и знаем какво искаме и го искаме тук и сега.

Фокус:

Какъв е обликът на АБВ сред младите хора в България?

Любомира Ганчева:

Както казах ние сме една богата палитра от активни млади хора във всички областни центрове на страната и в малките населени места, защото част от дългосрочната ни инициатива „Оставам в България“ означава точно това. Да останем в България, по родните места, а не всички да се струпват в няколко областни града, а останалите да се обезлюдяват. В нашия екип има изявени студентски лидери, млади предприемачи, хора от научната среда. Ние показваме, че младите можем да сме полезни, оставяйки в България, а не както всички през терминал 1 и 2 , пращайки пари на своите родители. Показваме истинското лице на патриотизма. Това е една от важните ни каузи да покажем патриотизма, но като съзнателен избор, като даващ причините защо да останем тук в България, а не подменен с патриотарщина, каквато за съжаление виждаме напоследък. Част от тази наша инициатива е единствен по рода си патриотичен календар, който изработихме тази година през март месец. Неслучайно през март месец, защото тази година отбелязахме 140 години от Освобождението на България. По мое мнение това е една светла дата в националния календар, но със сигурност позабравена от управниците, които просто се занимаваха с безсмислени политически дебати. Вместо да дадат поредният пример защо трябва да се гордеем, че сме българи, това го направихме ние от АБВ -Младежи с този календар, в който подбрахме по една дата от месеца, с която да обясним защо е важно да сме българи и защо нашата нация ще пребъде. С такива конкретни, малки стъпки, които обаче имат много широк отзвук в обществото, ние се опитваме да постигаме нашите цели. Друга такава кампания беше за писането на кирилица в интернет. Тя стартира преди четири години с основаването на АБВ – Младежи. В момента много млади хора я припознават на 24 май споделят нашия слоган „Да пишем на кирилица“. Имахме много интернет кампании , но не само интернет, а и по населените места, където живее всеки един член на АБВ- Младежи. Мисля, че доказахме, че сме една общност, която живее с пулса на времето и има ежедневни инициативи, а не просто да се активизираме по време на избори и просто да бъдем един придатък. Нескромно може би звучи, но абсолютен факт е, че ние сме тези, които задаваме огромна част от инициативите на политическа партия АБВ. Голяма част от младежките инициативи са припознати и от нашите по-големи съпартийци и стават част от националните кампании и от емблемите на АБВ. Такава инициатива беше на 1 юни, когато раздадохме в парковете балони на децата и на всеки балон беше написано по едно стихотворение на български език на известни класици, които за съжаление отпадат в момента от образователната система. Истинският патриотизъм да показваш всеки ден защо трябва да се гордееш и как ще обучиш и децата и какъв пример ще дадеш със собствените си действия на обществото и хората около теб.

Фокус:

По какъв начин ще отбележите четвъртия рожден ден на партията?

Любомира Ганчева:

За нас четвъртият рожден ден на партията е преди всичко времето, в което ние ще се видим и съберем и активът на партията и Националният съвет, който ще заседава по-рано същия ден. В 12.00 ч. в парка „Заимов“ в частта пред Театър „София“ със специалното участие на Богдан Томов ще подарим на всички присъстващи едни приятни два часа, в които ще говорим не толкова за това какво успяхме да направим до момента, а как продължаваме и как виждаме промяната в България. Като инициативи ние младите сме организирали и ще проведем футболен турнир, чийто награден фонд ще бъде повече от примамлив- оригинална топка от световното първенство по футбол и оригинална тениска от него. Всеки може да участва, ще има отборно състезание и индивидуално. Ще бъде изключително интересно и то защото го правим с огромно желание и оптимизъм. В момента нашата централа на ул. „Врабча“ в столицата е пълна. Десетки младежи надуваме балони, подготвяме изненади за утре, когато ще ги раздадем. На тях ще бъдат написани незабравими стихове на нашите творци. Отново ще проведем по време на нашия рожден ден една от инициативите, станали емблема на АБВ. Ще раздадем книги с българска класическа и възрожденска литература. Така стартирахме проекта Алтернатива за българско възраждане и имаме до момента не стотици, а хиляди раздадени книги. Верни на тази традиция ние ще подарим отново едни от най-хубавите заглавия и ще покажем, че се гордеем, че сме българи и че имаме целенасочена политика за запазване на културното наследство и на националното ни самосъзнание.

Фокус:

Продължавате и вашата инициатива да подарявате българска възрожденска, класическа и съвременна литература. Какво е посланието на тези мероприятия към обществото?

Любомира Ганчева:

Посланието на тези мероприятия е преди всичко, че продължаваме нашата битка за българската история, за нейното опазване неопетнена, без подмяна. Класиците, които са отпаднали от образователната система, не можем да ги забравим, никога няма да го направим. Те ще бъдат над главите ни, завързани на балони, те ще бъдат в книгите, които ще раздадем. Преди всичко те ще останат в сърцата ни и ние ще ги предаваме и на нашите връстници и на по-малките. Ще ги припомняме на по-големите от нас приятели. Изключително важно е във времената, в които живеем, да запазим националното си самочувствие чисто и неопетнено, знаейки на каква основа изхожда то и в името на едно по-мирно съжителство. В момента виждаме, че и Европа е изправена пред сериозни предизвикателства. Именно този осъзнат патриотизъм, а не патриотарщината считаме, че са коз, на който ще заложим.

Фокус:

Какво ще пожелаете на всички ваши симпатизанти и членове по повод четвъртия рожден де на партията?

Любомира Ганчева:

Първо искам отново да ги поканя на празника и да им пожелая да не спират да вярват и да се борят за това да живеем в една по-хубава България, каквато да предадем на нашите деца. На всички членове на АБВ пожелавам да не губим сили, колкото и да е трудно, да продължаваме нашата тежка битка за добруването и благоденствието на българската държава. На всички наши слушатели пожелавам все повече поводи да откриваме за радост в нашето ежедневие и наистина да подкрепяме стойностни каузи, да не се поддаваме на внушението и на популизма, а да залагаме на каузи и на-вече на личности, които предлага нещата, заради които България ще продължи да съществува и България да е преди всичко.

Репортер: Деница КИТАНОВА

Публикувано на 30.06.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ представи предизборната си платформа

АБВ България

Маргарита Любенова е водачът на листата на ПП АБВ Ловеч

АБВ България

Политологът Любомир Йорданов е водачът на листата на ПП АБВ в Габрово

АБВ България

Д-р Стоименов в ЕВРОКОМ: Пандемията ни показа истинската картина на здравната система (ВИДЕО)

АБВ България

Стойно Чачов бе представен като водач на листата на ПП АБВ на 13 МИР в Пазарджик


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Пред олтара на свободата

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни