Георги Първанов: АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ трябва да се реализират, защото са полезни за България. Те бяха спрени единствено по политико-дипломатически, геостратегически причини

Facebook Twitter

АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ трябва да се реализират, защото са полезни за страната ни. Те бяха спрени единствено по политико-дипломатически, геостратегически причини. Това заяви в ефира на БТВ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов. „В единия случай един държавен секретар на САЩ каза „Не“ на „Белене“, а в другия случай група американски сенатори застанаха до нашия премиер и се каза, че спираме „Южен поток“. Аз няма да отрека, че съм чувал, че по обществените поръчки за газопровода и ядената централа имало проблеми. Но тогава нека да ги изкарат тези неща, за да ги видим. Трайчо Трайков, например, беше министър и той със сигурност е видял какво има. Да извади ако има такива данни и да ги покаже на хората. Но това не е основание тези проекти да се спират. Защото така, както ние се бавим и губим темпо и динамика, така виждаме, че Турция строи атомна централа, много мощна, с руско участие. Виждаме също, че Турция прибра и газовите тръби и сега ние чакаме разрешение от Ердоган за да може една от тези тръби за пренос на синьо гориво да се отклони към България.

Във връзка с темата Първанов посочи, че идеите България да реализира собствен газопровод с Русия са нереалистични, заради това, че страната ни не потребява достатъчно голямо количество от този природен ресурс, за да се изгради подобно съоръжение. По думите му и отклонението, което може да премине през страната ни от „Турски поток“ също е преди всичко с транзитна цел и страната ни тепърва трябва да договаря правото да потребява определено количество от трафика на синьо гориво към Сърбия и други държави, което трудно ще позволи реализацията на газов хъб, тъй като той няма да има с какво да бъде захранван. „ Газ можеше да има преди 10 години, когато „Южен поток“ можеше да мине през страната ни със 67 млрд. куб. м., когато „Набуко“ можеше да транзитира над 30 млрд. куб. м. и когато договорихме с Азербайджан внос на синьо гориво. Тогава можеше да говорим, че сме лидер в региона и да правим и хъб, и да търгуваме“.

Георги Първанов коментира и ситуацията около АЕЦ „Белене“. Той заяви, че тезите на противниците на централата, че е сеизмично опасна са лишени от основание, което се потвърждава и от редица научни доклади. „Има едно голямо проучване на БАН от 2000 година. Там ясно и категорично е казано, че в последните стотици хиляди години не е имало никакъв разлом. Т.е. няма никаква реална сеизмична опасност. От тук нататък по икономическите параметри се вижда, че проектът може да бъде изгоден. По мое време, когато договаряхме цената, тя беше близо 4 млрд. евро, което беше една прилична цена. Естествено, с времето нещата ескалират. Но нашата цена за „Белене“ е една от най-евтините“, посочи той и даде пример със стойността на подобни съоръжения, които в момента се изграждат в Турция и Унгария. „Ние имаме традиции и постижения в областта на ядрената енергетика. Това е най-чистата и най-изгодната от към гледна точка на стойността на електроенергията технология. Една икономика като нашата, която се надявам, че ще бъде перспективна, без високите технологии на ядрената енергетика е обречена“.

Основателят на АБВ отговори и на въпрос, свързан с това трябвало ли е премиера Борисов да се извинява на президента Путин заради провала на „Южен поток“. „Трябваше да има някакво обяснение за случката, за провала. И нека да не се оправдаваме с ЕС, защото Германия и други страни от региона могат да правят „Северен поток“, а ние не можем да се преборим за „Южен поток“. Сега смятам, че това ще стане, защото най-сетне има воля и характер. Що се отнася до извинението, то прозвуча християнски, човешки. Аз мисля, че по принцип в политиката извинението идва с действието. Трябва да има посещение на президента Путин в България. Трябва да има диалог“.

„И още нещо по темата. Експерти коментират, че подобни въпроси не могат да се решават на срещи на високо равнище. Напротив, може! 2008 година, когато Путин дойде в България имаше много неясноти по така наречения „Голям шлем“. Тогава министерствата не се разбраха. Имаше 4-5 проблема, които останаха за нас двамата. Седнахме на разговор. Тогава имаше неяснота около собствеността на тръбата. Ние искахме 50 на 50. Путин каза от половин наша дума „Да“. Но това е в случая арбитражната роля на големите, когато целия път преди това е извървян“.

Публикувано на 06.06.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни