Румен Петков: АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ означават десетки хиляди работни места, икономическо и технологично развитие и сигурност за България

Facebook Twitter

АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“ означават десетки хиляди работни места, икономическо и технологично развитие и сигурност за България. Това заяви в ефира на „България он еър“ председателят на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. „АБВ е за изграждането на газопровода „Южен поток и строежа на АЕЦ „Белене“. По редица причини аз отхвърлям неоснователните аргументи, че реализацията на втората ни ядрена централа може да причини екологична катастрофа. Не е почтено да обвиним ЕК в стремеж за геноцид над българските или над унгарските граждани, над гражданите на всички наши съседи, защото имено ЕК лицензира „Белене“ и това се знае много добре. И когато тази комисия издава такъв тип разрешения, тя е направила своите анализи и оценки и на тази база предприема действия. Нещо повече, когато се явяват желаещи да инвестират в проекта, те също няма как да не са направили тези проверки. Много добре се знае, че Румъния също е дала разрешение за строежа на нова ядрена мощност в България и то точно там, където е изградена площадката сега. Що се отнася до така наречените авиационни рискове, оценките за сигурността на „Белене“ третират възможността от удар с най-голям самолет, без това да доведе до щети и риск за региона. Второ, много пъти се заяви, че българската държава има воля да се отиде към процедура по реализация на АЕЦ „Белене“, при която няма никакви държавни гаранции, която не предвижда държавата да изкупува задължително определени квоти ток. И не на последно място, ако отидем към реализацията на газопровода и атомната централа, говорим за 40-50 хиляди работни места. Северна България е смазана икономически, защото  в България има диспропорционално развитие на регионите и ако там се направи един такъв проект, високотехнологичен, свързан с нови комуникации и изграждане на нова инфраструктура, то ще върнем хората в този район на страната“.

Петков коментира и продължилото с години забавяне на строежа на втората ни ядрена централа. „Защо забавихме „Белене“ толкова години? Ако това не се бе случило, днес първи блок на тази нова централа можеше да бъде пуснат в експлоатация. Мое дълбоко убеждение е, че рано или късно ще се намери начин да се потърси отговорност на всички тези, които допуснаха България да търпи щети от абсолютно противодържавна политика в сферата на енергетиката“.

В заключение председателят на АБВ посочи, че по отношение на втория голям енергиен проект на България „Южен поток“ от страна на редица държави от ЕС се демонстрират двойни стандарти. „От АБВ искаме в Европа да няма двоен стандарт. Когато Меркел казва, че „Северен поток" е икономически проект, нека не ни обясняват, че "Южен поток" е зависимост. Как може за Германия да е икономически, а за нас зависимост? Двойните стандарти, когато става въпрос за Германия и България, са недопустими", посочи Румен Петков.

Публикувано на 23.05.2018 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев: Да бъде честит нашият най-български и най-духовен празник – 24 май, денят на тържеството на българската култура и живото слово!

АБВ България

В село Средец „Коалиция за България“ изпълни обещание, дадено само преди седмица

АБВ България

Пламена Заячка е в Благоевград на 24 май

АБВ България

В деня на най-големия празник на българския дух „Коалиция за България“ инициира създаване на Организация на държавите, които ползват кирилица

АБВ България

Румен Петков бе официален гост на гала концерта в Плевен на Третия национален конкурс с международно участие за млади оперни певци „Гена Димитрова”


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни