Румен Петков: Необходим е мораториум върху закупуването на нов боен самолет. Тези близо два милиарда лева трябва да се използват за високи технологии и борба с демографската криза

Facebook Twitter

Предсрочни парламентарни избори ще има след избора на нов Главен прокурор

Настояваме за отмяна на процедурата по закупуване на нов боен самолет за България, за принципен мораториум върху този тип въоръжение и модернизация на съществуващите ни мощности във военновъздушните ни сили. Модернизация на самолетите ни МИГ, модернизация на самолетите ни СУ, модернизация на транспортната ни техника, която е въздухоплавателна. Трябва да се предприемат незабавни мерки за това тези предвидени близо 2 милиарда лева за нов самолет да бъдат инвестирани в отрасли с високи технологии, в образованието, както и за финансирането на мерки за преодоляване на демографската катастрофа. Част от тези средства следва да бъдат разпределени за насърчаване на раждаемостта, каквото например е предложението на АБВ за 30 000 лева, които да бъдат давани за трето дете при отговорно родителство. Това заяви по време на пресконференция председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му в докладът на министъра на отбраната са посочени редица несъответствия по отношение на процедурите за закупуване на нов боен самолет, който подкрепят тезата, че в настоящия момент този избор не е правилен за България. „В този документ министърът на отбраната е написал, че със заповед на министър-председателя задачата е възложена на политико-военна група, т.е. няма експерти. Казва се още, че няма информация, че процедурата която ни се предлага не отговаря на правилата заложени от НС, не отговаря и на правилата на Министерството на отбраната, говори се и за още редица нередности. И ако този доклад мине през парламента,  то тогава трябва да се искат точно толкова сваляния на имунитети, за действия в разрез с Конституцията, колкото е броят на подкрепилите този документ“, заяви Петков. 

„Отделно какво ще пазим с осем самолета. От терористи ли ще се пазим? От набезите на рибари ли ще се пазим? От какво ще ни пазят осем самолета? При положение, че до 1990 година сме имали например триста въздухоплавателни бойни и транспортни единици. Ако ние не вдигнем във въздуха поне 80-100 от сега съществуващите ни хеликоптери, самолети, включително и транспортни такива, няма смисъл. Тук трябва да бъде насочен основния ресурс и тази теза е звучала доста пъти във времето. Това ще е и стимул за икономиката ни и военната ни промишленост. Иначе в момента се получава така, че ни се предлага да участваме в изграждането на нов завод за бойни самолети в САЩ. Смятам, че за всички е ясно, че от нас се иска да платим веднага, за да може те да си построят завода. Кога ще ни доставят самолетите е друг въпрос“, допълни председателят на АБВ.

В страни от темата Румен Петков отговори и на въпрос, свързан с очакванията за предсрочни парламентарни избори. „Считам, че управляващото мнозинство в този парламент ще направи всичко възможно  да задържи положението, независимо от вътрешните сблъсъци, до избора на нов Главен прокурор. Това мнозинство ще даде всичко от себе си, включително ако се налага и жертви в жива сила, за да се избере Главен прокурор и след това да се отиде към избори“.

Публикувано на 10.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Проф. Боян Дуранкев даде своя глас

АБВ България

Александрина Костадинова: Гласувах днес за достойното място на България в Европа

АБВ България

Любомира Ганчева: Светът се променя от твоя личен пример, не от твоето мнение!

АБВ България

Пламена Заячка: Дадох своя глас за моята битка

АБВ България

Румен Петков упражни правото си на глас


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни