Необходима ни е нова и дългосрочна стратегия за развитие на енергийния сектор с визия поне до 2040 г.

Facebook Twitter

Няма да се уморим да повтаряме, че ни е необходима нова и дългосрочна стратегия за развитие на енергийния сектор с визия поне до 2040 г. Трябва да развием ядрената енергетика чрез построяване на АЕЦ „Белене“ и удължаване живота на АЕЦ „Козлодуй“,  да запазим статуса ни на държава, използваща ядрена енергия за мирни цели. Необходимо е също да отстоим  националния си интерес и да превърнем България в незаобиколим фактор за пренос и транзит на газ, като осигурим пряка доставка на синьо гориво от Русия. Това заяви по време на пресконференция зам.-председателят на АБВ Любомира Ганчева. Тя коментира и темата с въглищните ни централи, чието планирано закриване след около период от десет години по думите й ще постави страната ни в изключително сложна икономическа и социална ситуация, особено ако не бъдат изградени новите ядрени мощности. „Трябва да издействаме забавяне за влизане в сила на плана за намаляване на въглеродните емисии, както при Полша, както и да изготвим стратегия за преодоляване на безработица и обезлюдяване на регионите, в които има ТЕЦ-ве и които са известни с високи заплати и добро качество на живот. В тази връзка недоумяваме защо енергетиката не бе заложена като приоритет по време на Председателството на Съвета на ЕС. Явно защитата на ключовата роля на България и националната сигурност не са толкова важни“, посочи тя.

По думите на Ганчева в момента само климатът ни пречи да се превърнем в „бананова република“, тъй като по  структура на икономиката отдавна отговаряме на това определение, изнасяйки предимно суровини и хвалейки се пред инвеститорите с  ниското заплащане на труда у нас. „Най-естествено е да се заложи на високотехнологични отрасли, а при нас най-големи възможности за бързи резултати има в енергетиката. Затова забавянето на строежа на АЕЦ „Белене“ е престъпление, което има икономическо изражение. За изграждането на централата ще се вложат няколко милиарда лева в нашата, българската икономика, които ще донесат данъци за държавата около 2 милиарда лева. В последствие при експлоатация 60 години ще произведе за 200 милиарда лева продукт, който ще донесе около 60 милиарда лева само данъци (ДДС, корпоративна печалба и данъци за осигуровки). Кой бизнес носи такива печалби? За целия период е над 50 милиарда, десетки хиляди работни места?“

По време на пресконференцията Любомира Ганчева обяви, че АБВ организира международен енергиен форум на тема „Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“.  По време на събитието, което ще се проведе на 19.01.2019 г., ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред енергийната сигурност в страната ни и перспективите пред запазване на водещата роля на България в сферата на енергетиката в региона и в Европа.

Резултатите от форума ще бъдат публикувани на новосъздадения онлайн портал www.energetika.bg, който ще бъде посветен на развитието на българската енергетика и ще предоставя обективната информация за мнението на експертите и АБВ за развитието на сектора.

Публикувано на 10.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ЗАКЛЮЧЕНИЯ: Международен енергиен форум “Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“ (19 януари 2019 г., гр. София)

АБВ България

ПРИВЕТСТВИЕ НА ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ АНАТОЛИЙ МАКАРОВ КЪМ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ НА ТЕМА «ЕНЕРГЕТИКА, ИКОНОМИКА, СИГУРНОСТ – АКТУАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ»

АБВ България

Георги Илчев: Промените в Изборния кодекс не решават нито един важен за изборния процес и за неговата обективност въпрос

АБВ България

Румен Петков изрази тревога заради неуспешния икономически тест от процедурата Open Season на „Булгартрансгаз“

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ се срещна с посланика на Румъния Н. Пр. Йон Гъля

Предстоящи събития

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни