Ивайло Калфин: Българската държава се намеси излишно в фирмения спор за собствеността на либийския кораб.

Facebook Twitter

Българската държава се намеси излишно в фирмения спор за собствеността на  либийския кораб. Проблема трябва да бъде решен максимално бързо. Това заяви в ефира на телевизия „Европа“ членът на НС на АБВ Ивайло Калфин. „Аз не бих подценявал този случай. Това действително е спор между две частни фирми, но с намесата на нашата държава, става въпрос за Гранична полиция и за митническата служба, е сменен екипажа и флага на кораба. Това означава, че българските власти имат пряка намеса към тези проблеми, които както се вижда са съществени. И точно тук, до колкото виждам,  е либийското обвинение.

Пак казвам, че спора тук е между две фирми. Едната е държава – либийска, но това няма никакво значение. В крайна сметка нашата държава с действията си взема страна и аз съм изненадан. При положение, че има съдебни решения, че има протест от  нотариуса в Гърция. При положение, че Либия неколкократно е давала ноти в нашето Министерство на външните работи, очевидно че този случай е известен, така че съвсем съзнателно българската държава със своите институции е сменила флага и екипажа на въпросния кораб“, посочи той.

По думите му е изненадващо отговорните ведомства в страната ни да продължават да нямат позиция по този случай.  „Те трябва да приключат с него възможно най-бързо и най-добре, защото той може да ескалира и да стане много неприятен, включително да бъде свързан и с репутацията на България. Транспортният ни министър също отказва да ангажира държавата с този казус. Страх ме е, че ако той се превърне в междудържавен ще бъде доста по-труден за разрешаване. Още повече, че действително има решения, които са на съда  и са точно в обратната посока на това, което са направили българските служби“.

По отношение на обвиненията към страната ни в пиратство Калфин заяви: „Е, това със сигурност е едно доста атрактивно определение, въпреки че в международното право има такова нещо. Знаем за последните операции във водите край Сомалия, където превземането на кораби и смяната на флага е пиратство. Може би на нас силна ни се вижда тази дума, но намесата на българските власти в този спор показва, че може и да не сме далеко от истината за такова определение. Все пак не бих искал да използвам подобна терминология,  защото не мога да ви кажа юридически дали тя може да се използва“.

Публикувано на 10.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ изложи пред председателя на КЕВР притесненията си от обявената от „Булгаргаз“ ЕАД процедура за диверсификация в доставки на природен газ

АБВ България

Румен Петков пред КРОСС: Този цинизъм в политиката отвращава хората

АБВ България

Представители на ръководството на ПП АБВ се срещнаха с граждани на район „Подуяне“

АБВ България

Румен Петков: Каквото за Цецка, това и за Цецко. Ръководство на БСП и г-жа Нинова, обслужват интересите на ГЕРБ

АБВ България

Националният съвет на АБВ-Младежи номинира петима като кандидати за евродепутати, започва инициатива ББ trash challenge – без боклуци


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни