Ивайло Калфин: Правителството ни изпусна възможности за блокиране на пакет „Мобилност 1“, който нарушава конкурентната среда в европейския пазар

Facebook Twitter

С изискването шофьорите да се прибират вкъщи през определен период от време се получава така, че тези, които живеят в центъра на Европа са по-облагодетелствани. Тук става въпрос не само за Германия и Франция, които започнаха тази полемика, но и за Унгария, Чехия и др. За това ние не можем да се учудваме, че има държави, които си променят мнението в наша вреда. За тях подобна промяна е по-удобна. Проблемът е, че с приемането на едно такова решение ще се нарушат равните и конкурентни възможности на пазара в ЕС.  Това заяви в ефира на БНТ членът на НС на АБВ Ивайло Калфин. По думите му протестите на транспортните фирми, които са подкрепени и политически, могат да повлияят трудно върху решенията на ЕП. „Протестите могат да имат влияние върху общественото мнение. Трябва да е ясно, че всеки ден на този площад има протести. В нашия случай екзотиката е, че за първи път министър ще участва в протеста. Такова нещо не съм чувал за друг европейски министър и не си представям друг европейски министър, да застане пред прозорците на Европейския парламент и да протестира. Ако България иска да защити своя интерес, мястото е в Съвета, където са страните членки. Ако искаме  да спрем тази процедура ние трябва да получим половината гласове от общо 760 депутати, които са в ЕП. Това означава, че всеки един от нашите депутати трябва да убеди още 20 други, които да гласуват в наша полза и да блокираме пакета. Пак казвам, че в Съвета, където са страните членки, много-по лесно се блокират подобни предложения. Очевидно е обаче, че българското правителство не успя да свърши тази работа. Даже транспортният ни министър се изненада, че някой страни си били променили мнението. Това е поредния пример за не особено висока компетентност за това, как работят европейските институции“.

Според Калфин България е имала и други инструменти за противопоставяне на пакет „Мобилност 1“, но не се е възползвала от тях. „Българското правителство трябваше да обвърже този въпрос с  темата за командированите работници. Но то не го направи. Това беше важен въпрос за Франция и Холандия, но по време на нашето председателство ние се съгласихме да приемем и сега вече нямаме с какво да излезем насреща,  в защита на нашите интереси“. Той подчерта, че подобно е и положението с вредните въглеродни емисии, където страната ни не успя да защити своите ТЕЦ-ове за студен резерв, а Полша си извоюва десет годишен преходен период.

Публикувано на 10.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ЗАКЛЮЧЕНИЯ: Международен енергиен форум “Енергетика, икономика, сигурност – актуални измерения“ (19 януари 2019 г., гр. София)

АБВ България

ПРИВЕТСТВИЕ НА ПОСЛАНИКА НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ АНАТОЛИЙ МАКАРОВ КЪМ ОРГАНИЗАТОРИТЕ И УЧАСТНИЦИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ЕНЕРГИЕН ФОРУМ НА ТЕМА «ЕНЕРГЕТИКА, ИКОНОМИКА, СИГУРНОСТ – АКТУАЛНИ ИЗМЕРЕНИЯ»

АБВ България

Георги Илчев: Промените в Изборния кодекс не решават нито един важен за изборния процес и за неговата обективност въпрос

АБВ България

Румен Петков изрази тревога заради неуспешния икономически тест от процедурата Open Season на „Булгартрансгаз“

АБВ България

Ръководството на ПП АБВ се срещна с посланика на Румъния Н. Пр. Йон Гъля

Предстоящи събития

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни