Пламена Заячка: Управляващите се оттеглиха от процеса по новото име на Р Македония и не защитиха националните ни интереси

Facebook Twitter

Управляващите се оттеглиха от процеса по новото име на Р Македония, когато този въпрос стана световен, и не защитиха националните ни интереси. Това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ – Младежи Пламена Заячка. „Преди 27 години България призна първа независимостта на Р Македония. Сега, толкова време по-късно, ние все още нямаме стратегия за развитие на отношенията ни със западната ни съседка. Най-яркия пример за това е, че правителството ни прие с еднакъв ентусиазъм и двете предложени имена „Северна“ и „Илинденска“ Македония. Съвсем скоро от управлението на нашата държава се чу даже, че новото й име няма значение.  Всъщност България се оттегли от този въпрос след намесата на НАТО и ЕС, като посочи, че това е тема на разговор единствено между Р Македония и Гърция. С това отстъпихме от всякакви национални интереси, които има в случая нашата държава. Недоумяваме тази позиция от страна на българското правителство и на тези политически сили в него, които излъчват пасивност и предпочитат да нямат никакви позиция по отношение на тази тема“, посочи тя.

Заячка припомни, че на 12.01.2019 г. македонският парламент  гласува промените в конституцията и новото име на нашата съседка, но отново не последва реакция от управляващите у нас. „Външното ни министерство заяви, че България ще постави конкретни условия по членството на Македония в ЕС. Питаме, как ще стане това при условие, че ние една година не правим нищо? По договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който подписахме през 2017 г. също не се прави нищо. За това питаме: Какво прави България и какви действия ще предприеме за защита на българите, които са се самоопределили публично като такива в Македония? Как ще защитим техните права? Ще бъде ли поставен изобщо този въпрос и какъв сигнал даваме на тези, пак казвам, определили се публично като българи в Македония“?

„На този фон сформираната между двете държави мултидисциплинарна комисия проведе едва няколко срещи за една година и единствено уточни няколко общи чествания. Това е резултата от работата на тази комисия до момента. Правителството не даде мандат на нашите представители в тази комисия да защитават националните ни интереси. Не даде мандат и да постави въпроса за характера на Илинденско-Преображенското въстание, както  и да защити правата на редица български писатели, сред които Димитър Талев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, който в Македония се определят като македонски“, зави още председателят на АБВ -Младежи. „За това ние от АБВ считаме за победа и сме горди, че със съдействието на посланика на Р Македония в България и подкрепата на издателството, което има правата за издаване на книгите на Талев, ще организираме представяне на българския писател в Македония“.

В заключение Заячка отбеляза, че в региона се нагнетява напрежение, особено след отпадането на граничния режим между Албания и Косово и подчерта, че процеса ще продължи и в Македония. „Сега е момента България да заяви своите интереси и в НАТО, и в ЕС. Не можем да приеме за сериозно твърдението, че ще ги заявим някога, когато към тези съюзи бъде присъединена и Македония“.

Публикувано на 15.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков беше сред личните гости на 74-ия рожден ден на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит

АБВ България

По-качествен живот за жителите в село Червен Брег с Георги Градевски, кандидат за кмет за община Дупница от ПП АБВ

АБВ България

Георги Първанов дискутира наболели проблеми с жители на Варненско

АБВ България

Кандидатът на АБВ за кмет на Район „Възраждане“ в столицата Ивайло Гушев и водачът на листата на партията за СОС Ивайло Калфин представиха програмата си за управление на София

АБВ България

Ясна, конкретна и изпълнима програма представи кандидатът за кмет на кметство "Изток" от АБВ Ивайло Иванов в Перник


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни