Георги Илчев: Промените в Изборния кодекс не решават нито един важен за изборния процес и за неговата обективност въпрос

Facebook Twitter

Промените в Изборния кодекс не решават нито един важен за изборния процес и за неговата обективност въпрос. Това заяви Георги Илчев, член на ИБ на ПП АБВ, пред медиите. Като пример той посочи една от заложените в документа идеи – тази за видеонаблюдение през целия изборен процес, както и намерението за отмяна на забраната на публикации на социологически сондажи в деня на вота и деня за размисъл.

Според Илчев следенето с камери на изборния процес и броенето на гласовете не само, че няма да намали манипулациите, но и дава нов инструмент в помощ на политическите брокери. Той е на мнение, че по-ефективно за целта би било създаването на областни преброителни центрове – специални места, където да се броят гласовете след края на изборния ден.

Георги Илчев е категоричен, че ако в дните за размисъл и вот бъдат разрешени публикации на социологически данни на очаквани изборни резултати с аргумента, че така или иначе в момента тази забрана не се спазва, то това ще се отрази крайно демотивиращо на избирателите, а вотът им – компрометиран.

В този контекст председателят на ПП АБВ Румен Петков коментира, че да се пренаписва закона, само защото той не се спазва, е израз на неспособност на институциите да гарантират спазване на закона и израз на слабост на държавата.  

Публикувано на 22.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков за решението на „БСП за България“ да бойкотира пленарните заседания: БСП се държи на принципа „или нашето, или нищо”

АБВ България

От Варна ПП АБВ стартира допитване сред гражданите чрез анкета по ключови национални теми

АБВ България

Защо се изисква смяна на касовите апарати – ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ

АБВ България

Здравко Златаров: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

АБВ България

Румен Петков: Върху Изборния кодекс за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия


ABV Anketi

Предстоящи събития

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни