Представители на ръководството на ПП АБВ проведоха работна среща с ръководството на КТ „Подкрепа“

Facebook Twitter

Ако държавата ни не гарантира социалните права на шофьорите, съществува риск да станем неми свидетели на тяхното преместване в други държави, където нещата са решени по много по-различен и добър начин от тяхна гледна точка, прогнозира по повод т. нар пакет „Мобилност” председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите след среща с ръководството  на КТ „Подкрепа“, той коментира, че част от проблемите в контекста идват от едно решение на европейския съд и влиза далеч преди на политическата сцена да се появи президентът Макрон.

„Споделяме, че част от заложените позиции по европейските промени за транспортния сектор представляват посегателство върху нашите шофьори. Такива действия могат да бъдат разглеждани като стремеж този бизнес в България и други страни членки на ЕС да бъде съсипан. Това ще доведе шофьорите ни да отидат в другите страни членки на ЕС“.

Румен Петков заяви, че проблем по въпроса за пакета „Мобилност” има две измерения - липса на институционална адекватност от българска страна – пълна липса на реакция от страна на българските евродепутати, парламент и правителство и активност в заключителна фаза на готвените промени в бранша. Като втори проблем Петков очерта липсата на диалог с работещите в сектора.

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева коментира, че въвеждането на необлагаем минимум, поне до размера на минималната работна заплата е решението както за международните шофьори, така и за справянето с бедността в България.

„Международните шофьори и казуса около дискутираните едва напоследък предложения за изменения на няколко европейски регламента и директиви, свързани с транспортния сектор и наречени общо пакет „Мобилност”, са всъщност част от тази голяма картина за проблема на пазара на труда. Факт е, че близо два милиона български граждани работят, спазват своите ангажименти, като работници, а в същото време не получават доходи, които да им позволяват достоен начин на живот и много пъти правата им биват пренебрегнати“, коментира Ганчева.

Зам.-председателят на ПП АБВ подчерта необходимостта от целенасочена политика за повишаване на доходите на гражданите.

В рамките на срещата с ръководството на КТ „Подкрепа“ председателят на Гражданския съвет на ПП АБВ проф. Любомир Халачев постави акцент върху образованието като държавен приоритет. Той коментира, че увеличението на заплатите на учителите е правилна крачка, но не е достатъчно, за да мотивира създаването на добри учители. Той добави, че за целта е необходимо да бъде очертана по-атрактивна перспектива за кариерно развитие и уважение от страна на обществото в бранша, особено за младите преподаватели. проф. Халачев каза  също, че от страна на ПП АБВ ще бъдат внесени няколко базови предложения в ресорното ведомство, където контактите са регулярни - образованието на децата от ромски произход да бъде  базирано на техните таланти и специфични възможности, да бъдат създадени базови училища в областните градове, които да подпомагат квалификацията на учителите. АБВ също ще настоява разговорът за училищното и висшето образование да бъде част от приоритетите на всяка една правителствена програма.  

 

Публикувано на 25.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков за решението на „БСП за България“ да бойкотира пленарните заседания: БСП се държи на принципа „или нашето, или нищо”

АБВ България

От Варна ПП АБВ стартира допитване сред гражданите чрез анкета по ключови национални теми

АБВ България

Защо се изисква смяна на касовите апарати – ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ

АБВ България

Здравко Златаров: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

АБВ България

Румен Петков: Върху Изборния кодекс за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия


ABV Anketi

Предстоящи събития

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни