Представители на ръководството на ПП АБВ проведоха работна среща с ръководството на КТ „Подкрепа“

Facebook Twitter

Ако държавата ни не гарантира социалните права на шофьорите, съществува риск да станем неми свидетели на тяхното преместване в други държави, където нещата са решени по много по-различен и добър начин от тяхна гледна точка, прогнозира по повод т. нар пакет „Мобилност” председателят на ПП АБВ Румен Петков. Пред медиите след среща с ръководството  на КТ „Подкрепа“, той коментира, че част от проблемите в контекста идват от едно решение на европейския съд и влиза далеч преди на политическата сцена да се появи президентът Макрон.

„Споделяме, че част от заложените позиции по европейските промени за транспортния сектор представляват посегателство върху нашите шофьори. Такива действия могат да бъдат разглеждани като стремеж този бизнес в България и други страни членки на ЕС да бъде съсипан. Това ще доведе шофьорите ни да отидат в другите страни членки на ЕС“.

Румен Петков заяви, че проблем по въпроса за пакета „Мобилност” има две измерения - липса на институционална адекватност от българска страна – пълна липса на реакция от страна на българските евродепутати, парламент и правителство и активност в заключителна фаза на готвените промени в бранша. Като втори проблем Петков очерта липсата на диалог с работещите в сектора.

Зам.-председателят на ПП АБВ Любомира Ганчева коментира, че въвеждането на необлагаем минимум, поне до размера на минималната работна заплата е решението както за международните шофьори, така и за справянето с бедността в България.

„Международните шофьори и казуса около дискутираните едва напоследък предложения за изменения на няколко европейски регламента и директиви, свързани с транспортния сектор и наречени общо пакет „Мобилност”, са всъщност част от тази голяма картина за проблема на пазара на труда. Факт е, че близо два милиона български граждани работят, спазват своите ангажименти, като работници, а в същото време не получават доходи, които да им позволяват достоен начин на живот и много пъти правата им биват пренебрегнати“, коментира Ганчева.

Зам.-председателят на ПП АБВ подчерта необходимостта от целенасочена политика за повишаване на доходите на гражданите.

В рамките на срещата с ръководството на КТ „Подкрепа“ председателят на Гражданския съвет на ПП АБВ проф. Любомир Халачев постави акцент върху образованието като държавен приоритет. Той коментира, че увеличението на заплатите на учителите е правилна крачка, но не е достатъчно, за да мотивира създаването на добри учители. Той добави, че за целта е необходимо да бъде очертана по-атрактивна перспектива за кариерно развитие и уважение от страна на обществото в бранша, особено за младите преподаватели. проф. Халачев каза  също, че от страна на ПП АБВ ще бъдат внесени няколко базови предложения в ресорното ведомство, където контактите са регулярни - образованието на децата от ромски произход да бъде  базирано на техните таланти и специфични възможности, да бъдат създадени базови училища в областните градове, които да подпомагат квалификацията на учителите. АБВ също ще настоява разговорът за училищното и висшето образование да бъде част от приоритетите на всяка една правителствена програма.  

 

Публикувано на 25.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Европейските избори през май са много важни, защото те трябва да очертаят начина, по който ЕС да се развива

АБВ България

Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани, председател на Българо-Иракската общност у нас

АБВ България

Кандидатът за европейски представител Пламена Заячка, заедно с кандидати на други партии взе участие в дебат за обновлението на Европа

АБВ България

Проф. Дуранкев: Казусът с УНСС ще се реши скоро, това е в полза на образованието

АБВ България

Под №10 "Коалиция за България" ще се яви на предстоящите избори


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни