Пламена Заячка за случващото се във Венецуела: ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави

Facebook Twitter

Правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима, настоя ПП АБВ. Пред медиите председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира, че последните десетилетия сме свидетели на нарастващи конфликти в международните отношения, военни действия срещу суверенни държави под фалшив претекст и в грубо нарушаване на международното право, с цели различни от заявените. Показателни са примерите в Арабския свят, и Латинска Америка.

„Страни, които са под общ знаменател – богатство на ресурси. Сега е ред Венецуела – най-богата страна на нефт. Тя е разделителна линия за международната общност. Срещу Мадуро е впрегната огромна машина за „делигитимация“.Сега, 6 месеца след изборите се обявява, че те са легитимни само на 50%. На какво основание се признава правителството за легитимно, а президентството за нелегитимно, питаме от АБВ“.

Заячка е категорична, че налице е акция за международна изолация - Съветът за сигурност на ООН на 26 януари не приема предложението на Вашингтон да изрази пълна подкрепа за опозицията във Венецуела. ЕС няма обща позиция към момента - на 26 януари Франция, Испания и Германия поставиха ултиматум към президента Мадуро, че в срок от 8 дни трябва да насрочи предсрочни избори. Подобна позиция изрази и Могерини. Това е груба намеса в работите на Венецуела.

ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави, категорична е Пламена Заячка.

„Ние от АБВ категорично заявяваме, че единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност и настояваме правителството да заяви ясна и категорична позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима; На предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел на 30 януари, България да не повтаря безпринципно позицията на ЕС, а да  отстоява умерена и принципна позиция, а не да се взимат прибързани решения за намеса във вътрешните работи на трета страна. Това може да стане опасен прецедент; Питаме правителството готово ли е да се съобрази с всички  произтичащи последствия, ако заеме позицията на опозицията, като оттегляне на признанието на официалните дипломатически представители на Венецуела в София? Европейският съюз не е функция на задокеанския ни партньор и трябва да води самостоятелна външна политика. Солидарността на ЕС със САЩ я плащат страните в Европа“.

Публикувано на 28.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни