Пламена Заячка за случващото се във Венецуела: ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави

Facebook Twitter

Правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима, настоя ПП АБВ. Пред медиите председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира, че последните десетилетия сме свидетели на нарастващи конфликти в международните отношения, военни действия срещу суверенни държави под фалшив претекст и в грубо нарушаване на международното право, с цели различни от заявените. Показателни са примерите в Арабския свят, и Латинска Америка.

„Страни, които са под общ знаменател – богатство на ресурси. Сега е ред Венецуела – най-богата страна на нефт. Тя е разделителна линия за международната общност. Срещу Мадуро е впрегната огромна машина за „делигитимация“.Сега, 6 месеца след изборите се обявява, че те са легитимни само на 50%. На какво основание се признава правителството за легитимно, а президентството за нелегитимно, питаме от АБВ“.

Заячка е категорична, че налице е акция за международна изолация - Съветът за сигурност на ООН на 26 януари не приема предложението на Вашингтон да изрази пълна подкрепа за опозицията във Венецуела. ЕС няма обща позиция към момента - на 26 януари Франция, Испания и Германия поставиха ултиматум към президента Мадуро, че в срок от 8 дни трябва да насрочи предсрочни избори. Подобна позиция изрази и Могерини. Това е груба намеса в работите на Венецуела.

ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави, категорична е Пламена Заячка.

„Ние от АБВ категорично заявяваме, че единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност и настояваме правителството да заяви ясна и категорична позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима; На предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел на 30 януари, България да не повтаря безпринципно позицията на ЕС, а да  отстоява умерена и принципна позиция, а не да се взимат прибързани решения за намеса във вътрешните работи на трета страна. Това може да стане опасен прецедент; Питаме правителството готово ли е да се съобрази с всички  произтичащи последствия, ако заеме позицията на опозицията, като оттегляне на признанието на официалните дипломатически представители на Венецуела в София? Европейският съюз не е функция на задокеанския ни партньор и трябва да води самостоятелна външна политика. Солидарността на ЕС със САЩ я плащат страните в Европа“.

Публикувано на 28.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Европейските избори през май са много важни, защото те трябва да очертаят начина, по който ЕС да се развива

АБВ България

Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани, председател на Българо-Иракската общност у нас

АБВ България

Кандидатът за европейски представител Пламена Заячка, заедно с кандидати на други партии взе участие в дебат за обновлението на Европа

АБВ България

Проф. Дуранкев: Казусът с УНСС ще се реши скоро, това е в полза на образованието

АБВ България

Под №10 "Коалиция за България" ще се яви на предстоящите избори


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни