Пламена Заячка за случващото се във Венецуела: ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави

Facebook Twitter

Правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима, настоя ПП АБВ. Пред медиите председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира, че последните десетилетия сме свидетели на нарастващи конфликти в международните отношения, военни действия срещу суверенни държави под фалшив претекст и в грубо нарушаване на международното право, с цели различни от заявените. Показателни са примерите в Арабския свят, и Латинска Америка.

„Страни, които са под общ знаменател – богатство на ресурси. Сега е ред Венецуела – най-богата страна на нефт. Тя е разделителна линия за международната общност. Срещу Мадуро е впрегната огромна машина за „делигитимация“.Сега, 6 месеца след изборите се обявява, че те са легитимни само на 50%. На какво основание се признава правителството за легитимно, а президентството за нелегитимно, питаме от АБВ“.

Заячка е категорична, че налице е акция за международна изолация - Съветът за сигурност на ООН на 26 януари не приема предложението на Вашингтон да изрази пълна подкрепа за опозицията във Венецуела. ЕС няма обща позиция към момента - на 26 януари Франция, Испания и Германия поставиха ултиматум към президента Мадуро, че в срок от 8 дни трябва да насрочи предсрочни избори. Подобна позиция изрази и Могерини. Това е груба намеса в работите на Венецуела.

ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави, категорична е Пламена Заячка.

„Ние от АБВ категорично заявяваме, че единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност и настояваме правителството да заяви ясна и категорична позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима; На предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел на 30 януари, България да не повтаря безпринципно позицията на ЕС, а да  отстоява умерена и принципна позиция, а не да се взимат прибързани решения за намеса във вътрешните работи на трета страна. Това може да стане опасен прецедент; Питаме правителството готово ли е да се съобрази с всички  произтичащи последствия, ако заеме позицията на опозицията, като оттегляне на признанието на официалните дипломатически представители на Венецуела в София? Европейският съюз не е функция на задокеанския ни партньор и трябва да води самостоятелна външна политика. Солидарността на ЕС със САЩ я плащат страните в Европа“.

Публикувано на 28.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС

АБВ България

ПП АБВ ще се регистрира самостоятелно за участие в местния вот

АБВ България

НАЦИОНАЛНИ ПОСЛАНИЯ НА ПП АБВ ЗА ПРЕДСТОЯЩИТЕ „МЕСТНИ ИЗБОРИ 2019“


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни