Пламена Заячка за случващото се във Венецуела: ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави

Facebook Twitter

Правителството на България ясно и категорично да излезе с позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима, настоя ПП АБВ. Пред медиите председателят на АБВ-Младежи Пламена Заячка коментира, че последните десетилетия сме свидетели на нарастващи конфликти в международните отношения, военни действия срещу суверенни държави под фалшив претекст и в грубо нарушаване на международното право, с цели различни от заявените. Показателни са примерите в Арабския свят, и Латинска Америка.

„Страни, които са под общ знаменател – богатство на ресурси. Сега е ред Венецуела – най-богата страна на нефт. Тя е разделителна линия за международната общност. Срещу Мадуро е впрегната огромна машина за „делигитимация“.Сега, 6 месеца след изборите се обявява, че те са легитимни само на 50%. На какво основание се признава правителството за легитимно, а президентството за нелегитимно, питаме от АБВ“.

Заячка е категорична, че налице е акция за международна изолация - Съветът за сигурност на ООН на 26 януари не приема предложението на Вашингтон да изрази пълна подкрепа за опозицията във Венецуела. ЕС няма обща позиция към момента - на 26 януари Франция, Испания и Германия поставиха ултиматум към президента Мадуро, че в срок от 8 дни трябва да насрочи предсрочни избори. Подобна позиция изрази и Могерини. Това е груба намеса в работите на Венецуела.

ЕС е на път безпрецедентно да стане съучастник, като наруши принципа на ненамеса във вътрешните работи на други държави, категорична е Пламена Заячка.

„Ние от АБВ категорично заявяваме, че единственият път за решаване на проблемите в международните отношения е диалогът, базиран на взаимно уважение, равнопоставеност и обективност и настояваме правителството да заяви ясна и категорична позиция, че военна интервенция във Венецуела е недопустима; На предстоящата среща на министрите на външните работи в Брюксел на 30 януари, България да не повтаря безпринципно позицията на ЕС, а да  отстоява умерена и принципна позиция, а не да се взимат прибързани решения за намеса във вътрешните работи на трета страна. Това може да стане опасен прецедент; Питаме правителството готово ли е да се съобрази с всички  произтичащи последствия, ако заеме позицията на опозицията, като оттегляне на признанието на официалните дипломатически представители на Венецуела в София? Европейският съюз не е функция на задокеанския ни партньор и трябва да води самостоятелна външна политика. Солидарността на ЕС със САЩ я плащат страните в Европа“.

Публикувано на 28.01.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Румен Петков за решението на „БСП за България“ да бойкотира пленарните заседания: БСП се държи на принципа „или нашето, или нищо”

АБВ България

От Варна ПП АБВ стартира допитване сред гражданите чрез анкета по ключови национални теми

АБВ България

Защо се изисква смяна на касовите апарати – ПОЗИЦИЯ НА ПП АБВ

АБВ България

Здравко Златаров: Новите касови апарати са за сметка на данъкоплатците и дребния бизнес

АБВ България

Румен Петков: Върху Изборния кодекс за извършени стотици промени и всички те са в противоречие с изискванията на Съвета на Европа и Венецианската комисия


ABV Anketi

Предстоящи събития

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни