Ивайло Калфин: Целта на ПП АБВ е членството на България в ЕС да минава през интереса на българските граждани

Facebook Twitter

В предизборната си позиция на ПП АБВ залага на пълноценното участие на страната ни в ЕС и в геополитическите процеси. Това каза на пресконференция Ивайло Калфин, член на националното ръководство на АБВ, след заседание на Националния съвет на партията, на което участваха повече от 120 представители на АБВ от всички региони. Той обаче посочи редица от критики към начина, по който страната ни се представлява в Европейския съюз. Калфин подчерта, че АБВ е проевропейска партия и държи на пълноценно и то благоприятно, от гледна точка на българските интереси и българските граждани, участие на България в ЕС. Той обаче е категоричен, че страната ни към момента участва пасивно, без да защитава интереса си и без да ползва механизмите, които й предоставя европейското членство.

„В резултат на членството си получаваме свободно движение на гражданите, но то се отразява в значима емиграция от България. Получаваме достъп до европейските пазари, но това се изразява в икономика с евтина работна ръка и с много износ на суровини и нискотехнологични продукти. Обсъждаме членство в еврозоната, но трябва да ни е ясно, че при членство в еврозоната ще загубим част от националния си суверенитет и ако влезе, без да си подготви икономиката, ние много ще загубим от това. Приемаме това, че България е най-големият получател на средства от ЕС, но не приемаме начина, по който те се разходват“.

Ивайло Калфин подчерта, че ПП АБВ не търси вината в Брюксел за тези ефекти, а вината за всичко това е изцяло в България, на невъзможност, неспособност и некомпетентност в много случаи, страната ни да използва инструментите на ЕС в полза на българските граждани. Целта на ПП АБВ е членството ни в ЕС да минава през интереса на българските граждани, каза още Калфин.

Втората тема на  АБВ в контекста на предстоящите избори е свързана с геополитическите промени. Ивайло Калфин посочи, че Европейският съюз трябва да преосмисли своята роля, той трябва да бъде по-силен и по-активен в защита на своите интереси и вижда мястото на България именно там.

Публикувано на 05.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Любомира Ганчева: Европейските избори през май са много важни, защото те трябва да очертаят начина, по който ЕС да се развива

АБВ България

Румен Петков се срещна с инж. Ясин Ал-Хамдани, председател на Българо-Иракската общност у нас

АБВ България

Кандидатът за европейски представител Пламена Заячка, заедно с кандидати на други партии взе участие в дебат за обновлението на Европа

АБВ България

Проф. Дуранкев: Казусът с УНСС ще се реши скоро, това е в полза на образованието

АБВ България

Под №10 "Коалиция за България" ще се яви на предстоящите избори


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил

гр. Кюстендил

Ангел Ангелов: Надявам се да сме вносители на добри предложения за Кюстендил

гр. Кюстендил

Две финансови институции са представили оферти за рефинансиране нa заемa на община Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни