30 години Конфедерация на труда „Подкрепа“

Facebook Twitter

Уважаеми синдикалисти, приемете най-сърдечните поздравления на политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ по случай 30-годишния юбилей от създаването на КТ „Подкрепа“ - три десетилетия обединение на хората на труда в името на стремежа и борбата за работа и живот при достойни условия.

Възползваме се от приятния повод да изразим нашите най-добри чувства и уважение към труда и усилията на всички Вас в защита на интересите на работниците и служителите за намаляване и премахване на бедността. През последните 4 години допирните точки между АБВ и КТ „Подкрепа“ по въпроса за социалната политика са били много. Нееднократно сме обединявали усилия в рамките на различни инициативи. В края на изминалата година по време на среща между нашите ръководства декларирахме готовност да продължим съвместната си дейност в областта на данъчните реформи, които ще намалят бедността.

Живеем в интересни времена и се надяваме за първи път от началото на прехода това да не е проклятие. Безработицата вече не е големият проблем за България. Проблемът е, че докато почти всички работят, малцина прибират плодовете на този труд! Анализът на пазара на труда в България показва, че формите на експлоатация са много драстични и далеч не се свеждат само до ниско заплащане, а засягат условия на труд, които често основателно могат да бъдат квалифицирани като робски, както и нарушаване на основни човешки права, гарантирани още преди много десетилетия в редица международни документи. Съвременната форма на експлоатация и брутално погазване на правата на наемния труд навяват асоциации с 19-ти, а не 21-ви век!

Днес дори стожери на неолибералния модел като Световната Банка и ЕК предлагат по-високи данъци върху капитала и богатите, наред с по-добри социални услуги, за да бъдат намалени негативните ефекти от нарастващото неравенство, което е следствие от бързите промени на пазарите на труда и новите технологии. В докладите си МВФ, Световната банка и ЕК посочват също нарастващата несигурност и все по-краткосрочния характер на заетостта, които излагат на опасност от изпадане в бедност на все по-големи групи хора. На този фон сме изключително притеснени от опитите за дебат от страна на управляващите за промени в Кодекса на труда и налагане на „по-гъвкави форми на заетост“. Вярваме, че борбата с проблемите на трудовия пазар у нас минава през заплащане на достойно възнаграждение на трудещите се и защита на правата им, а не през социален дъмпинг или паразитиране върху социално-икономическите проблеми на страни, които са още по-зле и от нас! Продължаваме усилията си за отмяна на плоския данък, за въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, за диференцирана ДДС ставка в размер на 5% за стоки от първа необходимост и за постепенно чувствително повишаване на доходите от труд. Вярваме, че заедно с Вас тези наши усилия ще бъдат по-продуктивни и по-бързо ще доведат до желаните резултати!

Впечатляваща е дейността на КТ „Подкрепа“ за развитие на гражданското общество и утвърждаването на общочовешки духовни ценности! Като Ви пожелавам крепко здраве, празнично настроение и много успехи, изразявам убедеността на АБВ, че ще вървим заедно по пътя на битката срещу експлоатацията и защита на правата на трудещите се в България. Нека го правим в диалог, конструктивни спорове и дискусии и конкретни политики. Само на тази основа можем да одобрим условията на труд  живот на всички български граждани в една наистина демократична, правова и социална държава.

 

Честит юбилей!
8 февруари 2019 г.                                                                                                     

Публикувано на 08.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

Кандидатът на ПП АБВ за кмет на Златица Магдалена Иванова представи листата за общински съветници пред съгражданите си

АБВ България

Кандидатът за СОС Явор Цаков пред телевизия „Европа“: АБВ е чувствителна към проблемите на хората в София. Градът има нужда от нов тип управление

АБВ България

Здравко Златаров, АБВ – Тунджа пред "Фокус": Ще работим за запазване на училищата и осигуряване на здравна помощ във всяко село на общината

АБВ България

Кандидати за общински съветници от АБВ се срещнаха с екипа на Ямболската търговско-промишлена палата

АБВ България

Йордан Милков, кандидат за кмет на АБВ: Ямбол има бъдеще, ако образованието и високите технологии са приоритет


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни