30 години Конфедерация на труда „Подкрепа“

Facebook Twitter

Уважаеми синдикалисти, приемете най-сърдечните поздравления на политическа партия „Алтернатива за българско възраждане“ по случай 30-годишния юбилей от създаването на КТ „Подкрепа“ - три десетилетия обединение на хората на труда в името на стремежа и борбата за работа и живот при достойни условия.

Възползваме се от приятния повод да изразим нашите най-добри чувства и уважение към труда и усилията на всички Вас в защита на интересите на работниците и служителите за намаляване и премахване на бедността. През последните 4 години допирните точки между АБВ и КТ „Подкрепа“ по въпроса за социалната политика са били много. Нееднократно сме обединявали усилия в рамките на различни инициативи. В края на изминалата година по време на среща между нашите ръководства декларирахме готовност да продължим съвместната си дейност в областта на данъчните реформи, които ще намалят бедността.

Живеем в интересни времена и се надяваме за първи път от началото на прехода това да не е проклятие. Безработицата вече не е големият проблем за България. Проблемът е, че докато почти всички работят, малцина прибират плодовете на този труд! Анализът на пазара на труда в България показва, че формите на експлоатация са много драстични и далеч не се свеждат само до ниско заплащане, а засягат условия на труд, които често основателно могат да бъдат квалифицирани като робски, както и нарушаване на основни човешки права, гарантирани още преди много десетилетия в редица международни документи. Съвременната форма на експлоатация и брутално погазване на правата на наемния труд навяват асоциации с 19-ти, а не 21-ви век!

Днес дори стожери на неолибералния модел като Световната Банка и ЕК предлагат по-високи данъци върху капитала и богатите, наред с по-добри социални услуги, за да бъдат намалени негативните ефекти от нарастващото неравенство, което е следствие от бързите промени на пазарите на труда и новите технологии. В докладите си МВФ, Световната банка и ЕК посочват също нарастващата несигурност и все по-краткосрочния характер на заетостта, които излагат на опасност от изпадане в бедност на все по-големи групи хора. На този фон сме изключително притеснени от опитите за дебат от страна на управляващите за промени в Кодекса на труда и налагане на „по-гъвкави форми на заетост“. Вярваме, че борбата с проблемите на трудовия пазар у нас минава през заплащане на достойно възнаграждение на трудещите се и защита на правата им, а не през социален дъмпинг или паразитиране върху социално-икономическите проблеми на страни, които са още по-зле и от нас! Продължаваме усилията си за отмяна на плоския данък, за въвеждане на необлагаем минимум до размера на минималната работна заплата, за диференцирана ДДС ставка в размер на 5% за стоки от първа необходимост и за постепенно чувствително повишаване на доходите от труд. Вярваме, че заедно с Вас тези наши усилия ще бъдат по-продуктивни и по-бързо ще доведат до желаните резултати!

Впечатляваща е дейността на КТ „Подкрепа“ за развитие на гражданското общество и утвърждаването на общочовешки духовни ценности! Като Ви пожелавам крепко здраве, празнично настроение и много успехи, изразявам убедеността на АБВ, че ще вървим заедно по пътя на битката срещу експлоатацията и защита на правата на трудещите се в България. Нека го правим в диалог, конструктивни спорове и дискусии и конкретни политики. Само на тази основа можем да одобрим условията на труд  живот на всички български граждани в една наистина демократична, правова и социална държава.

 

Честит юбилей!
8 февруари 2019 г.                                                                                                     

Публикувано на 08.02.2019 г.    

Последни публикации

АБВ България

ПП АБВ ще изпрати до парламента настояване за негласуване на предложението на правителството за F-16 и за мораториум върху сделката с изтребителите

АБВ България

Румен Петков в Шумен: ПП АБВ е в готовност за диалог за формиране на местни коалиции, на принципна основа, сериозна аргументация и с много ясен ляв - лявоцентристки профил

АБВ България

Издават в Плевен пощенска марка с творба на академик Светлин Русев

АБВ България

Любомира Ганчева: ПП АБВ ще се бори за повече държава във всяка община и край на забравените от Бога и Бойко населени места

АБВ България

ПП АБВ настоява за незабавен мораториум върху сделката за новите самолети, организира дискусия за ВВС


ABV Anketi

АБВ Региони

гр. Силистра

Представители на АБВ в Силистра поднесоха цветя на паметника на Апостола

гр. Смолян

ПП АБВ с нова структура в град Неделино

гр. Кюстендил

АБВ в Общинския съвет в Кюстендил
© ПП АБВ 2018 г. - всички права запазени | Условия за ползване и защита на личните данни